kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Glazba

Komentar: Kultura naroda odražava se kroz kulturne institucije

Foto: lisinski.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com/pages/Nives-Celsius
Foto: Facebook.com/pages/Nives-Celsius

Nives Celzijus u KD Vatroslav Lisinski. Kako uopće išta reći nakon ove rečenice.

Vjerujem da bismo mogli kroz tu rečenicu sagledati točno u kolikoj mjeri smo mi Hrvati kao narod – jadni. Upravo to ću i učiniti. Pogledajmo prvo, dakle, Nives Celzijus kao javnu osobu. Žena je pametna. Žena je pametnija od svih nas skupa i lijepo nas je preveslala. Osvojila je nagradu Kiklop, mislite da ju nije zaslužila? Jest, itekako ju je zaslužila jer je „Gola istina“ bila najprodavanija knjiga te godine. Je li to neukusno? Sigurno. Je li to apsolutna katastrofa da su ljudi u tolikom broju kupili njeno „djelo“? Da. Je li to dalo našoj dragoj Nives dodatan PR? Apsolutno. Vjerujem da znate u kojem ovo smjeru ide.

Nives je ovo još jedan u nizu majstorskih poteza kojima će ona vrlo vjerojatno prehraniti svoju obitelj i osigurati im debeli džeparac za kino. Svi šize oko toga kako je moguće da je nju netko pustio da nastupa tamo, meni je sasvim logično. Zbog para. Prvenstveno zbog para i zbog super PR-a. Arsen Dedić ju je javno podržao, jednako kao i Tereza Kesovija, uz objašnjenje da se nikome ne bi trebalo uskraćivati pravo na rad i to stoji, nema se tu što prigovoriti. Ali gdje onda nastaje problem?

Nastaje u činjenici da svako mjesto koje gledamo kao nekakav centar kulture, a KD Lisinski to sigurno jest, ima određenu reputaciju. Reputaciju koju su godinama mnogi ljudi, u ovom slučaju glazbenici, krvavim radom i mukom gradili da bi došla jedna najobičnija drapačoza i ugurala se u dvoranu koju mnogi, tu ubrajam i sebe, smatraju svetinjom u ovom gradu, samo zato što ima novaca da si to priušti. Lisinski kao kulturna ustanova jednostavno mora održati reputaciju dvorane koja prije svega slavi izvrsnost, a ne kapitalizam i najobičniji šund koji ionako izjeda ovu našu državu iznutra. Pogledajte što se samo vrti na televiziji, konkretno na CMC-u. Croatian Music Channel je kanal koji bi trebao predstavljati nas i našu glazbu? Ne, ali je predstavlja. Predstavlja je zato što je dobar dio populacije kulturno neobrazovan, a u većini gradova niti ne može dobiti priliku da se na bilo koji način, osim seoske fešte jednom godišnje, kulturno uzdiže.

Foto: Facebook.com/pages/Nives-Celsius
Foto: Facebook.com/pages/Nives-Celsius

Eto nam sada na. Uz Bundekfest koji je apsolutni festival malograđanštine, imamo još i Nives Celzijus, prokletu kraljicu, u Lisinskom. Meni to ne zvuči ispravno, a ne bi trebalo ni vama. Istina, o ukusima se ne bi trebalo raspravljati (iako osobno mislim da je ova floskula sranje kojim se izbjegava svaka rasprava), no treba uzeti u obzir je li nešto kvalitetno i promiče li nekakve normalne vrijednosti ili je pak nešto abominacija koja uzima te godinama građene vrijednosti i sve ih baca u vodu. Pardon, ne u vodu, u kanalizaciju.

Sami smo si krivi. Krivi smo si jer su se izgubile sve dobre stare vrijednosti. Ne želim ispadati nekakav jugonostalgičar, prvenstveno zato što nisam niti bio rođen u vrijeme kad je ta država postojala, ali po pričama, a i po snimkama iz tog vremena može se zaključiti nekoliko stvari, a jedna od njih je definitivno promicanje kulture među mladima, okupljanje studenata oko Poleta, stvaranje nezavisne, bahate, buntovne i nadasve dobre rock scene koja je živjela u duhu vremena. Ne pričam o politici, to ovdje nije tema. Tema nije ni Nives Celzijus. Tema je jedno pitanje – kako se ovo može popraviti? Da joj se jednostavno uskrati prostor? Možda, no onda će imati rasprodan koncert negdje drugdje. Vjerujem da je jedini pravi način jednostavno promicati vrijednosti koje su zaslužile da se promiču, a malograđanština, jeftino poigravanje seksipilom i prtljanje po dubini dekoltea jednostavno nisu vrijednosti, već jeftini trikovi da se iz vas izvuku novci koje ionako nemate. Neka odradi taj nastup. Slobodno Nives, imaš keša, pjevaj, pozovi upravu Lisinskog u prve redove, kvragu pozovite bilo koga na nekoj poziciji u Ministarstvu kulture neka vidi što se događa. Pa čak neka i ministrica dođe. Vjerujem da bi to bio jedan divni wake up call. Ha, ako ne bi, onda nam ništa drugo ni ne preostaje nego gledati sa strane i tiho po svojim Tvornicama, Klubovima, Vintageima i Medikama skovati nekakvu masovnu urotu za protjerivanje estrade s planeta Zemlje.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Be social

Komentari