nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Istaknuto

Korontena: St. Patrick Must Go On (Home edition)

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovo je najzatvoreniji Sveti Patrik dosad, ali nema smisla da ga otkazujemo. The show must go on, ali u zelenilu naših domova. Nama već sada nedostaje muvinga i druženja, pa smo počeli razmišljati o kućnim proslavama i eventima za svoje najbliže.

Karantena nije najzabavnija na svijetu, a tek je počela. Za razliku od Iraca koji se ne daju iz pubova i prkosno pjevaju Coroni, ne shvaćajući kako su neodgovorni prema sebi i drugima, mi smo vrlo odgovorni pa smo u tekst uključili prigodne lijekove protiv virusa: viski i pive, ali i par savjeta koji neće ugroziti nikoga, pa ni samu tradiciju. Nemojte nas pliz prozivati za kulturnu aproprijaciju jer Patrika slavi cijeli svijet još od 1762., a sada kada nas je polovica na Zelenom otoku, smatramo se i domaćinima.

Zeleni pivkan!

Nemojte se odmah zgražati jer ovo rade mnogi Anglosaksonci, mnogi Irci. Jestivih boja za hranu, srećom, nije nestalo jer teško da će doći do masovne slastičarske histerije za vrijeme Corone. Kamo sreće! Bilo kako bilo, zelena boja bez arome u par kapi, u neku od vama najdražih kraftica ili standardnih hrvatskih pivica za zeleni jacuzzi od hmelja! Sláinte!

Irska Ambasadorica večeras vrti mjuzu

Znate da smo  mi poznavatelji dobrog zvuka i osluškujemo glazbu za vas koju objavljujemo u Novoj glazbi, ali i kroz naše recke i intervjue. No kad se radi o nacionalnom svecu zaštitniku, onda je možda ipak ne praviti se previše pametan i upitati nekog domaćeg da nam složi playlistu za Patrika.

I ne, još uvijek naši emigranti u Dublinu nisu dovoljno dugo da bi postali domaći. Zato smo zamolili irsku Veleposlanicu Olive Hempenstall da nam kao prava punkerica i rockerica složi svoje glazbene preporuke. Olive je poklonica Hrvatske, Joycea, Psihomodo Popa i, naravno, Svetog Patrika.

Ozelenjavanje stana

Hrvatska je proteklih pet godina sudjelovala u globalnoj akciji ozelenjavanja javnih skulptura ili arhitektonskih objekata zelenom svjetlošću u sklopu svjetske inicijative kojima se ističe irska kultura, ali i naglašavaju kulturno značajne točke pojedinih zemalja.

Dok još možeš, skoči do dućana po zelenu žarulju (provjerili smo, u svakom dućanu elektromaterijala ćete je pronaći za desetak kuna), zavrni je negdje doma i sobu okupaj zelenim svjetlom kad već ne možeš van. Ako imaš poseban kutak, suvenir nekog posebnog mjesta u svijetu, obasjaj ju radi simulacije ugođaja ili barem ideje proljeća, kad već nećemo tako skoro uživati u njemu na otvorenom.

Izazivamo te da pročitaš Finneganovo bdjenje Jamesa Joycea!

Kad se već napijete, izazivamo vas da uzmete najnerazumljiviji roman ikad pisan. S dovoljno piva i viskija u sustavu, možda Joyceove ekshibicije riječima postanu smislene. Vjerujte, među nama ima anglista i poklonika irske književnosti, fanatika Joycea kao što sam i sam, ali ovo djelo kao da je pisao netko razbijen kao klada. Ako što skužite, javite nam, ali svakako se snimite dok pokušavate čitati Finneganovo bdjenje. Jezik nije bitan. Efekt će biti urnebesan u svakom slučaju.

Pozovi hrpu rodbine i frendova k sebi!

Nazovi rodbinu u Dublinu putem videopoziva i zafeštajte! Volimo svi svoju familiju, ali što je fešta bez prijatelja, dragih i dalekih. Bit će drago i njima i vama jer smo svi u istim koronama. Upozorenje: obavezno prije poziva viskijem dezinficirati kameru!

Foto: Unsplash

 

Dosadilo u Koronteci? Mi smi ti pripremili 5 filmova prigodne tematike ili bacite oko na besplatne filmove Kina Mediteran. Od festivalskih do distribuiranih. Ako vam se ne da po cijeli dan buljiti u ekran, otvorite književne naslove o virusima i pandemijama (svake ima i u digitalnom formatu). A prije negoli zaboraviš kako je bilo na koncertima, pročitaj što je Corona napravila Fat Boy Slimu na Velesajmu u Zagrebu!

(Visited 235 times, 1 visits today)
Be social

Komentari