22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Krimići za kišne ljetne dane koje svakako morate pročitati

Foto: wikimedia.org/KoS
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: wikimedia.org/KoS
Foto: wikimedia.org/KoS

Većina je vas na godišnjem odmoru, ali ljeto svojim varljivim i promjenjivim vremenom baš i ne dopušta da se izležavate na plaži i brčkate u plićaku. Kada se već ne može uživati u pravim ljetnim aktivnostima, zašto ne posegnuti za knjigom. U svibnju smo vam preporučili pet zbirki kratkih priča. Lipanj je bio mjesec ispitnih rokova pa smo vam donijeli pregled eseja, a u srpnju pet podebljih knjiga. Jer čitalačka moda kaže – što deblje to bolje. U kolovozu vam donosimo pet krimića koje svakako vrijedi pročitati. Moram naglasiti da u cijeloj paleti dobrih krimića nije bilo lako izvući samo njih pet. Fokusirala sam se na novija izdanja te pokušala pružiti što raznovrsniju sliku djela koje će vas držati budnim i fokusiranim.

Goran Tribuson Susjed u nevolji

Odlučila sam krenuti s autorom koji glasi za ponajboljeg domaćeg autora krimića. Njegov kultni lik, istražitelj Nikola Banić, pojavljivao se u šest prethodnih romana – Zavirivanje, Siva zona, Dublja strana zaljeva, Noćna smjena, Bijesne lisice i Gorka čokolada i donio nam zanimljive slučajeve. Banić je sada pomalo već ostario, no i dalje je oštrouman, snalažljiv i predan svome poslu.

Deset godina od zadnjeg slučaja, inspektor nam pruža nove avanture. U svom sedmom slučaju Banić biva nezainteresiran ponudom Žaka Jankovića da rasvijetli slučaj star dvadeset i dvije godine. Janković ne odustaje i daje Baniću podatak koji će mu probuditi znatiželju. Janković je, naime, svoga navodno pokojnog prijatelja prije par dana ugledao na ulici živog i zdravog. Nakon te spoznaje Banić će krenuti putovima bivših prijatelja: od njihove ratne baze u blizini Daruvara do Leibnitza, Samobora i Lošinja. Iza nestanka bivšeg prijatelja otkrivat ce se mnogo gori i opasniji zločini, a i Banić će se naći u samom središtu opasnosti.

Za sve ljubitelje domaćeg krimića, ovo je prava poslastica.

Jo Nesbø Fantom

Mislili ste da preporuka krimića može proći bez velikog nam Nesbøa? Kralj krimića donosi nam deveti nastavak u serijalu romana o detektivu Harryju Holeu. Radnja se odvija u rodnom gradu Harryja – Oslu, a počinje kada Rakelin sin (Rakel je ljubav Harryjeva života) biva uhićen zbog ubojstva. Harry neće moći prihvatiti da je Oleg ubojica, dok se istovremeno čitatelj i Harry prisjećaju kako je Olegova majka ostavila Harryja da zaštiti svoga sina od svih strahota koje su sastavni dio Harryjeva života. Hole pokušava dokazati Olegovu nevinost i pronaći ubojicu. Ulazi u svijet narkomana i nove droge koja se pojavila na tržištu.

Pozornost privlači činjenica da Harry više nije detektiv. Prestao je raditi za policiju, a ovo je zapravo njegov najosobniji slučaj. Saznajemo nešto o njegovoj prošlosti, nezacijeljenim ljubavnim ranama i tajni koja je utjecala na cijeli njegov život.

Svi ljubitelji Nesbøa zasigurno će uživati u ovom romanu, a i oni koji to nisu ili koje isti ne privlači, mogli bi ga zavoljeti upravo uz ovaj roman kojeg kritičari smatraju najboljim njegovim romanom u seriji, a koji će vas istovremeno šokirati i zavezati za stolicu/kauč/krevet – ili na kojem mjestu već čitate.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Robert Galbraith Zov kukavice

Svi smo čuli za Harryja Pottera, svi znamo tko je on, a vrlo vjerojatno znamo i da ga je svorila J. K. Rowling. Nakon završene serije o Potteru, spisateljica je promijenila smjer kretanja i napisala dramu Prijevremeni izbori. Sada ponovno mijenja pravac i donosi nam krimić te najavljuje cijelu seriju kriminalističkih romana. Piše ga pod pseudonimom Robert Galbraith jer nije htjela svojim imenom privući/odbiti čitatelje.

Radnja kreće ovako – manekenka problematičnog ponašanja baca se sa svog snijegom prekrivenog balkona u londonskom Mayfairu. Prvo što svima pada na pamet jest samoubojstvo, no njezin brat sumnja i unajmljuje privatnog detektiva Cormorana Strikea da se pozabavi slučajem. Strike je ratni veteran koji je ranjen i fizički i psihički – raspada mu se ljubavna veza, posao mu baš i ne ide te mu je život u rasulu. Što dublje bude ulazio u neobičan svijet mlade manekenke, stvari će postajati sve mračnije i Strike će se približiti otkriću šokantne tajne i suočiti se sa životno opasnim situacijama.

Ovo je autoričin prvi krimić, a od kritike i čitatelja dobila je same pohvale. Nedavno je izišao i njezin drugi roman u seriji – Svilena buba za koji željno iščekujemo prijevod.

Michael Connelly Preokret

Američki pisac Michael Connelly svojim je pravnim trilerima već zaradio status jednog od najboljih pisaca kriminalističkih romana. Posljednjim objavljenim romanom samo potvrđuje tu činjenicu.

Glavni junak Preokreta, Mickey Haller prvi se put javlja u romanu Odvjetnik iz Lincolna prema kojem je nedavno snimljen film Cijena istine s Matthewom McConaugheyjem. Haller sasvim odudara od standardnog poimanja heroja sudnice. Njegov je ured luksuzno uređena limuzina Lincoln Town Car s osobnim vozačem, a reputacija stečena dobivanjem parnica u korist okrivljenika koji često i nisu zaslužili oslobađajuću presudu. Roman Preokret treći je nastavak iz te serije. Jason Jessup osuđen je prije 24 godine zbog ubojstva dvanaestogodišnje djevojčice. Nakon što se pojave novi dokazi, Jessup traži novo suđenje. Mickey Haller ovaj put preuzima zadatak tužitelja, a detektiv Harry Bosch pomaže mu sakupiti nove dokaze kako više ne bi bilo nikakvih sumnji u Jessupovu krivicu. Poglavlja koja opisuju sudsku proceduru izmjenjuju se s poglavljima u kojima Bosch slijedi Jessupa na njegovim tajnim noćnim izlascima.

Roman nadmašuje sva čitateljska očekivanja i posve zadovoljava iskonsku želju za dobro ispričanom pričom.

Lars Kepler Hipnotizer

Lars Kepler dijeljeni je pseudonim supružnika Alexandre Coelho Ahndoril i Alexandera Ahndorila iz Švedske. Nastao je kao hommage Stiegu Larssonu. Roman je ubrzo posao drugi najprodavaniji švedski roman u povijesti nakon Stiega Larssona i njegova Milenijuma (koji također preporučujemo), a snimljen je film istoga naslova.

Hipnotizer je mračan triler koji počinje trostrukim ubojstvom, a jedini preživjeli je dječak koji je smješten u šok sobu s teškim ozljedama. Ubojica je nepoznat, a na slučaju radi jedan od najboljih i najupornijih stockholmskih inspektora Joona Linna. Očajnom Linni može pomoći samo stručnjak za hipnozu – psihijatar Erik Maria Bark. Bark je prije deset godina odlučio da se više nikad neće baviti hipnozom, no pristaje pomoći policiji. Rezultat hipnoze šokirat će Barka i policiju. Kad sigurnost njegove vlastite obitelji bude ugrožena, Bark će biti prisiljen suočiti se s mračnim događajima iz svoje prošlosti.

Hipnotizer je prvi roman supružnika, a objavljenja su još dva koja prate istražitelja Linna – Paganinijev ugovor i Svjedok vatre, koji su, rekla bih, ipak nešto lošiji od prvijenca. No, u to se ipak uvjerite sami.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com
Be social

Komentari