Knjige

Lako se čitaju: Od mitologije do Facebooka

foto: www.facebook.com/pages/John-le-Carré
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:HotWaterMusic
foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:HotWaterMusic

Uvijek kad počne faks izbjegavam započeti novu knjigu zbog straha da je neću stići pročitati. Nakon par dana postane jasno da tako neće ići i upadam u svoju rutinu čitanja četiri knjige istovremeno. Zato odlučih predložiti par knjiga koje se lako čitaju, koje su svojevrsni „pageturneri“, i vjerujem da će se naći nešto za svakoga. S njima niste u opasnosti da ih nećete pročitati do kraja. Ako ste ih propustili, prošlog mjeseca ponudili smo vam listu krimića i popis knjiga protjeranih iz čitanka.

Guy Gavriel Kay – Posljednja svjetlost sunca

Iako sumnjam da su zaljubljenici u fantasy ovo propustili, teško mi je sastaviti popis bez nekog od njegovih naslova. Ako ste se sa fantastikom susreli tek ovom navalom G. R. R. Martina i sviđa vam se, ovo je način da istražite malo dalje, bez da se upuštate u trilogije, n-logije i tisuće stranica. Kay je u ovoj knjizi inspiriran poviješću i mitologijom, ponajviše onom nordijskom. Prekrasna je, magična i idealna za jesenske dane kad je ljepše uživati u ambijentu s unutrašnje strane prozora. G. G. Kay se i u drugim svojim knjigama služi upravo povijesnom fantastikom, i većina je njegovih knjiga prevedena kod nas, pa ako vam se svidi, produžite sa Tiganom (u kojoj se autor osvrće upravo na povijesna zbivanja u našim prostorima, iako ne eksplicitno), Lavovima Al Rassana i Sarantinskim mozaikom, Pjesmom za Arbonnu, Fionavarskom tapiserijom i Ysabel.

Charles Bukowski – Glazba vrele vode

Dok je poznatiji po „Pošti“, „Factotumu“ i sličnim romanima u kojima je glavni lik njegov avatarski Henry (Hank) Chinasky, ova knjiga zbirka je kratkih priča koje vas na sličan način uvode u svijet Bukowskog, a da se ne obvežete romanu.

Filmovi Barfly (po knjizi Hollywood), Factotum po istoimenoj, relativno dosljedno odjekuju Charlesovim riječima, dok je serija Californication okretanje-u-grobu i izvlačenje „najholivudskijih“ događaja koje Bukowski nudi, posipanih šećerom i šljokicama. Zato posegnite za ovim kratkim pričama koje će vam uprizoriti um ovog, mnogima inspirativnog ako je suditi po frekvenciji dijeljenja citata, pisca.

John le Carré – Rat u ogledalu

Rat u ogledalu davno je prevedeni naslov ovog britanskog pisca špijunskih romana, a nedavno su nam preveli još jedan roman; „Nezgodna istina“. Možda ga znate po romanu „Krojač Paname“, „Dečko, dama, kralj, špijun“ ili „Špijun koji se sklonio u zavjetrinu“ , njegovu trećem romanu, međunarodnom bestselleru. Razlozi za čitanje le Carrea su brojni, dobitnik je nagrada poput Goetheove medalje, a djela su potaknula filmske adaptacije s Anthonyjem Hopkinsom, Diane Keaton, Seanom Conneryjem, Pierceom Brosnanom, Geoffreyem Rushom, Garyjem Oldmanom i mnogim drugim cijenjenim glumcima. Posegnite za nekim od le Carreovih špijunskih klasika i otkrijte što je očaralo druge, i to iz pera bivšeg agenta MI5 i MI6.

foto: www.facebook.com/pages/John-le-Carré
foto: www.facebook.com/pages/John-le-Carré

Ben Mezrich – Slučajni milijarderi

Mezrich je jedan od onih autora koji su zagrizli za bestseller-materijal u svojim pričama. Vjerojatno ste načuli sve i svašta o osnutku Facebooka, da Zuckerberg nije završio fakultet, i naletjeli na hrpetinu članaka o tome kako ni vi ne trebate završiti fakultet i slične ovce-i-novce nadahnjujuće priče. U ovoj knjizi možete naići na puno pojedinosti o osnivanju popularne stranice i o životu Zuckerberga i ostalih uključenih u rođenje i život Facebooka, no uzmite sve s rezervom, naravno. Više od Facebook priče, u Mezrichovim knjigama privlači život studenata Harvarda i, u „Bringing down the house: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions, MIT-a, programerske i matematičke vještine likova i način na koji su ih nemilosrdno usvajali. Romantične su to priče o gigantskim uspjesima i talentima, koje se čitaju nevjerojatno lako, i pokazuju popularnu, zanimljivu stranu znanosti koja se iza njih krije.

Bohumil Hrabal – Strogo kontrolirani vlakovi

Za odlutati od Interneta u potpunosti, u Češku potkraj Drugog svjetskog rata. Hrabal, kao jedan od najcjenjenijih čeških pisaca, u ovoj knjizi priča o mladiću koji radi na željezničkoj postaji na okupiranom području tadašnje Čehoslovačke. Filmska adaptacija ove knjige, koja je dobila Oscara i Academy Award, puno puta je prikazivana po našim kinima i raznoraznim festivalima. Kao da to nije dosta, Kundera ju je pohvalio kao „nevjerojatnu uniju zemaljskog humora i barokne mašte“. (Stavite i Kunderu na ovu listu ako ga još niste čitali.)

Be social

Komentari