živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Ljetni raspust je rođen za avanture (“Tschick”, F. Akin, 2016)

tschick
Foto: Facebook.com/tschick.Film
Vrijeme čitanja: 2 minute

Istinski filmofili, kao i veliki dio posjetitelja kina imaju izrazito velika očekivanja pri odlasku na film. Od projekcija na velikom bijelom platnu danas očekujemo istovremeno da nas fasciniraju, poduče i zabave, te dosta često nedostatak nekog od ovih faktora uzrokuje nezadovoljstvo u nama. Fatih Akin, svojim najnovijim roadtrip/coming of age radom Tschick dokazuje nam da su neki filmovi postoje samo kako bi nas zabavili, i da je krajnje vrijeme da prestanemo biti zanovijetala te tu i tamo se prepustimo blagodatima sedme umjetnosti.

Tschick je adaptacija istoimenog romana njemačkog autora Wolfganga Herrndorfa, te prati Maika (Tristan Göbel) četrnaestogodišnjaka sa problemima u obitelji te školsku pridošlicu Tschicka (Anand Batbileg), Azijata porijeklom iz Rusije. Neprihvaćeni od strane svojih razrednih kolega dječaci donose odluku da ljetni raspust ne žele provesti ljenčareći u bazenu ili igrajući video igrica, poput ostalih vršnjaka, stoga se upuštaju u avanturu, na daleko putovanje Ladom Nivom, do „Nigdjegrada“.

Duh Marka Twaina

Redatelj Akin u filmu koristi element naratora (kojem mnogi redatelji pribjegavaju kako bi brže prešli preko manje bitnih dijelova radnje ili  pojasnili momente koji bi se mogle doimati kompleksnim u filmu) kako bi približio maštanja četrnaestogodišnjaka. Narator je Maik, te sam film je oblikovan kao njegova pismena zadaća na temu „Kako sam proveo ljetni raspust“. Uvidom u njegove misli, na rubu dječaka i pubertetlije, istovremeno dobivamo čvrsto građene likove te neodoljivu nedužnu komičnost.

Osobnost glavnih likova doimati će se poznatom svakom gledatelju koji je u mladosti čitao djela „Tom Sawyer“ ili „Huckleberry Finn“ legendarnog Marka Twaina. Autor Herndorf kao i redatelj Akin u svojem radu uspjeli su to izvesti bez da su u bilo kom momentu direktno preuzeli nešto iz navedenih djela. Duh mladih avanturista, želja za samostalnošću i nedužno „što na umu to na drumu“ povezuje likove ova dva naizgled nespojiva univerzuma, ostavljajući nas publiku da sebi postavljamo pitanja i podvlačimo paralele između današnje digitalne te neke davne prirodne mladosti.

Pored protagonista Tschicka i Maika, pred kraj filma javlja se i treći protagonist (odnosno protagonistkinja). U pitanju je djevojčica Isa, o kojoj znamo samo da živi na ulici, te da se navodno sama zaputila ka svojoj sestri u Prag. Mada minimalno zastupljena na filmu, implementiranjem Ise kompletiran je klasični dječji trio (Monster House, Harry Potter…)  i to zahvaljujući talentiranoj glumici Nicole Mercedes Müller.  Mlada Müller uspijeva prenijeti snagu karaktera putem pokreta, daje nam naslutiti emocije koje krije lik Ise, pa je pomalo nesretna okolnost što ovaj predivni karakter nije dobio malo više vremena u filmu, barem toliko kako bi se pojasnilo kako se započela svoje putovanje.

Smrt tehnologiji

Postoji nešto uznemirujuće i nelagodno u mislima da nove generacije odrastaju na elektroničkim uređajima, žive digitalne živote te kreiraju u svojim glavama fikcije koje pumpaju ego a ne razvijaju karakter. Fatih Akin ovim radom   kod mlađih probuditi će avanturistički duh, potaknuti ih na istraživanje i otkrivanje, koji su u njima duboko potisnuti, dok će one starije, barem na kratko, sjećanjima vratiti u neka bezbrižna vremena.

Film Tschick moguće je pogledati na ovogodišnjem Zagreb film festivalu u sklopu programa „Velikih 5“ još u nedjelju 20.11 od 18.30 u MSU

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari