Glazba

Manje poznate činjenice o Bjӧrk!

Foto: www.facebook.com/bjork
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/bjork
Foto: www.facebook.com/bjork

Ne morate biti vrsni poznavatelji njezina rada da biste shvatili koliko je posebna. Islandska pjevačica Bjӧrk iza sebe ima više od tri desetljeća uspješne karijere koju duguje jedinstvenom glasu i krajnje intimnim tekstovima. Apsolutno u svemu što radi, bilo da je riječ o glazbi, filmovima ili šetnji po crvenom tepihu u labud haljini, Bjӧrk ostaje vjerna sebi. Pročitajte nešto manje poznate činjenice o unikatnoj pojavi svjetske glazbene scene.

1. Pjevačica ima dvadeset i sedmogodišnjeg sina Sindrija koji je novinar i glazbenik. Njegov otac, Thor Eldon, svirao je u istom bendu kao i Bjork, Sugarcubes. Sindrijevo ime sinonim je za sjajnu dvoranu.

2. Pjesma Cover Me s albuma “Post” snimana je u špilji punoj šišmiša u glavnom gradu Bahama, Nassau.

3. Kad je bila mala, omiljeni album joj je bio “Kimono My House” od Sparksa. Slušanje teatralnog popa bila je reakcija na majčin glazbeni ukus koji je uključivao hipi bendove.

4. Njezina je omiljena knjiga seksualno eksplicitna Story Of The Eye Georga Batailla. Koliki je obožavatelj pokazuju brojne reference na neobičnu knjigu poput milovanja jajeta u spotu Venus As A Boy.

5. Odbila je ulogu Jet Girl, ljubavnice Tank Girl u istoimenom filmu iz 1995. godine. U adaptaciji stripa spomenutu žensku ulogu dobila je Naomi Watts.

6. Iako su mnogi htjeli surađivati s Bjӧrk na Brit Awards 1994. godine, ona je inzistirala na PJ Harvey. Suradnja se ostvarila obradom (I Can’t Get No) Satisfaction Rolling Stonesa.

7. Hotel Borg u središtu Reykjavika bio je okupljalište mnogih punk bandova 80-ih, uključujući Tappi Tikrrass. Bjorkin je djed bio jedan od majstora ožičenja hotela.

8. 1981. godine Bjӧrk i islandski jazz sastav Stifgrim pokušali su razbiti Guinnessov rekord za najdužu live izvedbu. Nisu uspjeli.

9. Uloga u filmu Dancer In The Dark nije njena prva. Naime, 1986. godine glumila je u filmu The Juniper Tree nezavisne redateljice Nietzchke Kenne. Adaptacija bajke braće Grimm premijerno je prikazana na Sundance festivalu 1991. godine.

10. Njezino ime na islandskom znači “breza” i pravilno se izgovara Beyerk.

11. 1992. godine zamoljena je da napiše pjesmu za Madonnu. Demo verzija Let’s Get Unconscious je izmijenjena. Rezultat je pjesma Bedtime Story koju potpisuju Madonna i Nellee Hooper.

12. Spot za pjesmu Army Of Me 1995. godine bio je zabranjen od strane MTV-a zbog bombardiranja u Oklahoma Cityju. Naime, video sadrži prizor u kojemu Bjӧrk bombom pokušava probuditi uspavanog ljubavnika.

Izvor: NME.com

Be social

Komentari