Izvedbene umjetnosti

“Dvoje” (Teatar Exit): Muško-ženska pitanja u intimnoj atmosferi

Foto: teatarexit.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Dvoje“, najnovija predstava Teatra Exit, svoju je premijeru doživjela 9. i 10. veljače 2018. u prostoru Studija Exit, novoj maloj sceni Teatra Exit. Iako se novi prostor, koji prima svega 48 gledatelja i time stvara određenu intimniju atmosferu, uz glumce koje imamo priliku vidjeti izvan matičnih kuća, činio kao pravo osvježenje u kazališnoj ponudi Zagreba, predstava će ubuduće ipak igrati na sceni Teatra Exit u Ilici. “Dvoje” je adaptacija teksta Two iz 1989. godine autora Jima Catwrighta, višestruko nagrađivanoga klasika suvremene britanske dramske književnosti. Tekst se igra u prijevodu Tomislava Kuzmanovića i režiji Matka Raguža.

Ulaskom u prostor gledališta publika zapravo sjeda u kafić, postajući tako dijelom scene koju čine šank s nekoliko stolova i stolaca. Scena tijekom izvedbe ostaje ista pa se opravdano doima kako likovi koji se na njoj izmjenjuju zapravo ispovijedaju svoju intimu publici, što i nije daleko od svakodnevice kafića. Glumci igraju na maloj udaljenosti od gledatelja, točnije u njihovoj neposrednoj blizini, što stvara ugodnu, domaću atmosferu lokalnog mjesta za okupljanje, kavu, pivo, razgovor… Prostor i atmosfera tako se nadopunjavaju ispreplićući se u jedinstvenu cjelinu.

Uz zvuk saksofona (izvedba Jakše Jordesa) s gledateljima se upoznaju vlasnici lokala, naizgled tipičan bračni par, tumače ih Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček. Oni dane provode u kafiću koji im je izvor zarade, ali i jedni oblik društvenog života. U lokal zalaze i stalni gosti i oni koji su slučajno svratili, i baš svi pričaju priče iz svojih života – uvrnute, sretne, tužne, potresne i(li) smiješne.

Predstava je dobro povezana i na razini radnje. Ono što vezuje radnju odnosi su, točnije matrice odnosa među likovima. Bilo da nastupaju kao par ili samostalno, junaci se ovdje uvijek bave muško-ženskim odnosom i to onim ljubavnim, propitujući tu vječno problematičnu temu. Kružna kompozicija drame daje zaigran početak i emotivno nabijen kraj. “Dvoje” nam na nov, a opet lak i jednostavan način govori o temi koja pokreće umjetnost i život. Na pitanje što je ljubav i koje su njene granice, predstava daje različite, no jasne odgovore – poštovanje, predanost, mijenjanje plahti, slušanje starih ploča i beskrajno strpljenje uvijek, ali šamari i poniženja nikada.

Foto: teatarexit.hr

Više od deset različitih likova (a sve ih igraju Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček) pred publiku donosi djeliće svojih života, uspjeha i neuspjeha, suza i smijeha. Ljubav pred očima gledatelja poprima različite oblike: zaslijepljenost, nervozu, strah, veselje, tugu i iskrenu vjeru jednog u drugo.

Nimalo lak glumački zadatak bio je odigrati veći broj uloga u (kratkom) vremenu trajanja predstave. Promjene se postižu presvlačenjem (jednostavni i prikladni kostimi Marite Ćopo), no jasno je kako je na glumcu veći dio tereta konačne transformacije. Valja napomenuti kako se prizori relativno brzo izmjenjuju pa je na glumačkom paru da izgradi lik(ove), donese njihovu priču te da im sve to publika i povjeruje. Bojana Gregorić Vejzović u tome je solidna, igra dobro i promišljeno. Da je Dražen Čuček izvrstan u transformacijama gledatelji su mogli vidjeti u kazalištu i na televiziji, a u ovoj predstavi to je ponovno pokazao. Kao par na sceni djeluju prirodno, ujednačeno i uigrano.

Predstava “Dvoje” koherentna je scenska i glumačka cjelina koja se lako gleda i prati. Dosadnih i slabih momenata gotovo da nema, a publika uživa u ugodnoj atmosferi “kafića”, reagira, smije se i plješće, pokazujući tako pripadnost mjestu i atmosferi izvedbe, što je za predstavu i autorski tim vjerojatno najbolji odgovor.

U mjesecu u kojem su izlozi pozivali na slavlje ljubavi, uz vino, bombonijere, cvijeće ili niz dekorativih sitnica koje bi trebale značiti ljubav, “Dvoje” igraju što ljubav treba i može biti, ali i pokazuju što pod tu riječ nikako ne prolazi.

Be social
Što misliš o ovoj predstavi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari