Film

Miles Davis kao akcijski junak (“Miles Ahead”, Don Cheadle)

Miles Davis
Foto: facebook.com/milesdavis
Vrijeme čitanja: 4 minute

Interes za biografskim filmom o Milesu Davisu kolao je već neko vrijeme među redateljskom populacijom, ali i Milesovoj obitelji. Ideja je bila unijeti života u film koji neće biti primarno dokumentarni, tj. koji se neće temeljiti samo na arhivskim snimkama o glazbeniku, već gdje će se pokušati napraviti fikcijska biografija referirana na pamćenju i sjećanju bliskih ljudi iz Milesova života.

Don Cheadle kao Miles Davis

Tako se tražio glumac koji će najbolje i najuvjerljivije utjeloviti lik i djelo najveće ikone jazz glazbe 20. stoljeća. Čast je pripala Donu Cheadleu, glumcu koji je ostao zapamćen po serijama Zakon u L.A-u i Slava, rasnom filmu Devil in a blue dress Carla Franklina, glavnoj ulozi u kultnom Hotel Rwanda Terryja Georgea i sporednoj, ali istaknutoj ulozi u Ocean’s twelve Stevena Soderbergha s kojim često surađuje.

Cheadle je ujedno i veliki obožavatelj glazbene legende pa je, pristavši biti Miles Davis, htio izreći svoju percepciju Milesa, onako kako ga on doživljava i pod pretpostavkom kako bi sam Miles htio djelovati kao glavni lik u svojemu filmu. Zaključio je da bi najbolje bilo preuzeti svu odgovornost za film koji je u konačnici postao njegovo djelo, stoga je zaslužan za scenarij (kojega potpisuje zajedno sa Stevenom Baigelmanom) i režiju, zapisavši u svoj životopis film Miles Ahead (naziv preuzet iz istoimenog albuma iz 1957.) kao redateljski prvijenac premijerno prikazan 2015. godine.

Fikcijska biografija

Kontrolirajući film izvana i iznutra, Donu Cheadleu je pošlo za rukom da vrlo uvjerljivo dočara i na svoj način interpretira lik Milesa Davisa. Ideja filma pak nije vjerni prikaz njegovoga života, već je bitna percepcija drugih ljudi, odnosno na koji način doživljaju jednu glazbenu legendu poput Milesa Davisa. Zbog toga Cheadle ne uvrštava mnoge životne isječke koji su Milesa definirali kroz život poput ozbiljne ovisnosti o heroinu i obiteljskom zlostavljanju.

Foto: Discovery press film

Nije Cheadle njega htio prikazati u lažnom svjetlu nego je naglasak stavio prvenstveno na glazbu, odnosno na najvažnije segmente njegova života koji su ga definirali kao osobu i kao vrhunskog glazbenika. U ovom filmu ne nalazimo biografske elemente u toj mjeri u kojoj su oni istiniti prikaz, zbog toga neki filmski kritičari zamjeraju Cheadleu neuvjerljivost filmske priče Milesova života. Vrlo blizak s Milesovom obitelji, prikupljao je njihove priče i na temelju njih i svoje percepcije o obožavanom jazz glazbeniku, gradio svoju, unikatnu.

Dvije narativne strukture

Miles Ahead je film vrlo zanimljive strukture. Postavljena je kraća narativna sadašnjost u vremenskom rasponu od dva dana i dulja narativna prošlost koja proizlazi iz neprestanih prisjećanja u obliku flashbackova Milesa Davisa (Don Cheadle) i gledatelj se postupno upoznaje s važnim fragmentima njegova života. Te dvije naracije međusobno se isprepliću tvoreći strukturni kaos, vjerojatno kao metaforu Milesova životnoga puta. Sadašnjost je smještena krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je u polju stvaralaštva glazbene legende vladala kreativna suša od punih pet godina.

Foto: facebook.com/milesdavis

Nije posve jasno zašto je Don Cheadle odabrao upravo to razdoblje za početak priče, pretpostavka je da je htio nagovijestiti Milesov veliki comeback koji se dogodio u osamdesetima izdavši prvi album nakon duge izolacije, The Man with a Horn u izdavaštvu Columbia Recordsa. Skoro pa zaboravljen i odbačen od društva, Miles Davis dangubi u svojoj neurednoj kući, tjelesno i emocionalno iscrpljen s manjkom inspiracije za stvaranjem glazbe, prepušta se životnoj rutini ispunjenoj alkoholom i narkoticima.

Pojavljuje se Ewan McGregor

U takvom stanju stagnacije, u njegov život ulazi škotski novinar Rolling Stone magazina Dave Braden (Ewan McGregor) koji svojim čitateljima duguje odgovor na pitanje gdje je nestao veliki Miles. U početku,  pokušaj pisanja i objavljivanja životne priče najutjecajnijeg jazz glazbenika izgleda kao nemogući plan, no vrlo brzo Miles Davis i Dave Braden postaju partners in crime. Gomilaju se scene jurnjave automobilom, pucnjave iz pištolja, otkrivanja mafijaške glazbene industrije i raznih underground avantura pa već u prvim minutama filma očekivanja gledatelja se rasprsnu. Osim elemenata akcije, narativna sadašnjost nudi i elemente filma cesta, od zbrkane jurnjave do mogućeg povratka na scenu i happy enda, njih dvoje u simbiozi tvorit će simboličan put i pokušaj prikaza burnog života glazbenika, na privatnom i glazbenom području.

Foto: facebook.com/milesdavis

Lik Davea Bradena potpuno je izmišljena tvorevina redatelja. Prema riječima Don Cheadlea, bilo je potrebno zaposliti bijelca kako bi se film mogao financirati. Dave Braden vizualno je predočen stereotipno, ponekad i parodijski, pogotovo kada postaje gangster.

Idealizirana prošlost

Narativna prošlost žanrovski je potpuno drukčija, tvoreći bitan kontrast sa sadašnjošću. Ona je u potpunosti idealizirana, stvorena kao posljedica žaljenja za izgubljenom i nepovratnom prošlosti. Miles Davis više nije akcijski junak, on je hvalevrijedan glazbenik i osjećajan suprug. Prikazuju se intimne scene o jazz glazbi, stvaranju kulta ličnosti i njegovoj muzi Frances Taylor (Emayatzy Corinealdi) s kojom se kasnije i oženio. Prikazujući snažnu, ali i nevjernu ljubavnu priču između Frances i Milesa, Cheadle ipak nije izbjegao pretjeranu patetiku što dovodi do njezine neuvjerljive pojave u filmu. Prikazana je kao tipičan romantičarski kult žene-anđela koja se podređuje mužu i njegovoj karijeri pa se u njezinom liku uočavaju samo obrisi onoga što je trebalo biti bolje razrađeno.

Foto: facebook,com/milesdavis

Bez obzira na neke nedostatke, uz sjajnu ulogu Dona Cheadlea, uspjelu zanimljivu strukturu filma i pregršt dobre jazz glazbe, ljubiteljima Milesa Davisa Miles Ahead sigurno će biti film za pamćenje.

Film možete pogledati u sklopu glazbene revije u Art-kinu Croatia.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari