Glazba

“Na obali sreće” (Kurve): Dođite na ispovijed kod Kurvi

na obali sreće
Na obali sreće" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Izdanje koje su mnogi od nas s nestrpljenjem čekali bio je upravo EP “Na obali sreće” benda Kurve. Treći EP ove moćne petorke ostaje na tragu izričaja, ali i ponovno oduševljava svojom eksplozivnošću. Pripremite se na to da će vam se vožnja ovim lunaparkom čemera toliko svidjeti da nećete znati gdje sa sobom. Tu mi uskačemo i nepristojno upiremo prstom u KSET gdje se u petak, 14. rujna održava promocija EP-a.

Od početka svojeg stvaranja dečki iz benda Kurve znali su kako dovesti svoju publiku u svojevrsno glazbeno stanje ovisnosti. Kratkim EP izdanjima publici bi dali dovoljno da se navuče i s nestrpljenjem očekuje još. One čiji je komentar bio kako je novi EP “Na obali sreće” prekratak valja upozoriti kako su prethodna dva EP-a, “Su bolje majke” i “Sjebane pjesme”, izdanja od jedva deset minuta. U ovom slučaju duljina trajanja izdanja ne igra presudnu ulogu. Smatram da je za ovakvu vrstu glazbe idealno imati pjesme kratkog trajanja, ali nabijene energijom do maksimuma. Koliko dobro Kurve barataju terminom ‘manje je više’ ponovno smo se uvjerili. Jedanaest minuta i trideset devet sekundi vrišteće eksplozije i bujice emocija više je nego dovoljno da Kurve ponovno završe na pijedestalu za štovanje.

EP je objavljen pod etiketom Dostava Zvuka, za varljivi cover zaslužan je Toni Plutonij, dok snimanje, miks i mastering potpisuje glazbeni mag Mark Mrakovčić. Kod Kurvi prvi pogled ne vrijedi jer stvari nikad nisu onakve kakvima se čine. To je vidljivo po coveru koji bi osobi koja ne poznaje izričaj benda dao naslutiti da se ovdje radi o new retro synth wave glazbi. Naziv EP-a ponovno zbunjuje i ne odaje ni trag eksplozije koja slijedi. Potvrda je to da od Kurvi možemo očekivati neočekivano.

Tekstovi pjesama su dovoljno snažni da samostalno prenose poruku, no kad im se doda galop instrumenata i Vitekovo vrištanje za mikrofonom, izrečena emocija postaje naglašenija. Šabo je ponovno svojom lirikom izazvao efekt preispitivanja u slušatelju. Ovog puta više socijalnom nego ‘ljubavnom’ tematikom slušatelj preispituje svijet oko sebe i svoja stanja nedorečenosti i inertnosti. “Na obali sreće” zvukom nastavlja njegovati žestoki izričaj na takav način da je Kurve teško svrstati u koš. Iz pjesme u pjesmu izmjenjuju se hardcore bubnjevi i gitare koje vrište rock’n’roll. Ne bi izvlačila usporedbe, mislim da su Kurve do sada izgradile svoj prepoznatljivi zvuk.

Osobno najdraži tekst na EP-u onaj mi je naslovnog singla, iako mi je bilo teško izabrati između njega i pjesme Praznina. Nemam nikakve zamjerke na cijeli EP, možda mi je malo žao što na njemu nema neka pjesma kojom bi pjevač pokazao predivne duboke lage svog vokala, no to je samo moja fantazija. Kurve su se vratile na velika vrata s pjesničkom ironijom, žestokim zvukom i obmanjujućim coverom. EP “Na obali sreće” s nestrpljenjem smo dočekali, a ono čemu se najviše valja veseliti su koncerti jer upravo tada Kurve nastupaju u punom sjaju. Divlja energija i spontani performansi ipak su njihov zaštiti znak.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari