Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

27.03.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Marija Marković predstavnica je gothic supkulture koja ujedinjuje sve vrste umjetnosti, a u razgovoru s Goranom Terzićem otkriva da stil njeguje i kroz glazbeno stvaralaštvo.

Glazba

Napustio nas je Bill Withers: Ain’t No Sunshine when he’s gone

03.04.2020. Ziher.hrIzvor fotografije: Facebook.com / @BillWithers
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Legendarni soul pjevač Bill Withers preminuo je u ponedjeljak, 30. ožujka, u 82. godini života.

Rođen je 4. srpnja 1938. godine u američkoj saveznoj državi West Virginia gdje je proveo djetinjstvo.  Ostao bez oca u dobi od 13 godina pa ga je odgojila baka kojoj je u znak zahvalnosti posvetio pjesmu Grandma’s Hands sa svojeg debitantskog albuma “Just as I Am” iz 1971. godine. Sa 17 godina se pridružio mornarici, a nakon odsluženog roka, radio je razne poslove i nastupao u klubovima gdje je izvodio blues.

Njegova karijera je krenula uzlaznom putanjom 1967. godine nakon što se preselio u Los Angeles. Uskoro je izdao svoju prvu pjesmu Three Nights and a Morning. Objavom singla Ain’t No Sunshine 1971. godine, Withers je prekršio dotadašnja glazbena pravila i postigao prvi veliki uspjeh. Naime, pjesma nije imala uvod i na kraju se 26 puta za redom ponavljao stih “I know”. Naposljetku, Ain’t No Sunshine je postao evergreen s više od 250 obradi, i to uglavnom reperskih. Za istu pjesmu je osvojio i svoj prvi Grammy. Tijekom karijere je osvojio još dva Grammyja za pjesme Just The Two Of Us i Lean On Me.

Godine 1977. je izdao singl Lovely day i još jednom zaobišao pravila. Pred kraj pjesme, Withers je držao ton 18 sekundi što je jedan od najduže snimljenih tonova. Osim albuma prvijenca, u karijeri je objavio još 7 albuma. Posljednji album “Watching You Watching Me” je izdao 1985. godine nakon čega se povukao sa scene.

Bill Whiters je za sobom ostavio i druge hitove poput Lean On Me koji je obnovio svoju popularnost s pojavom koronavirusa. Brojni su već, naime, obradili pjesmu u znak podrške zdravstvenim djelatnicima, ali i ostalima koji se trenutno nalaze u izolaciji. Njegove pjesme pamtit će se još dugo i rado slušati kod svih generacija.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Komentari