22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj: Želimo više večeri uz Neki To Vole Vruće

neki to
Foto: Filip Bušić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Večer do koje su se odbrojavali mjeseci, dani i sati konačno je došla. Prekrižili smo dane na kalendaru do petka pobojanog u šareno. Sviraj Stare razveselio nas je zvucima bezbrižne mladosti, veselih ljubavnih pjesama i ultimativnih balada. Jeans generacija konačno je došla na svoje. Neki To Vole Vruće popunili su Vintage Industrial bar i rasplesali nostalgičare svojim hitovima s albuma “Neki to vole vruće” (1985), “Jeans generacija” (1986) i “Kakva noć!” (1988).

Došlo je vrijeme za poderane traperice, šarene košulje i velike frizure. Dan svetog Patrika nije nas obojao u zeleno, mi smo svoju sreću odlučili pronaći u osamdesetima. Neću uopće podrobnije ulaziti u to kako sam zadnjih tjedan dana imala pjesmovna odbrojavanja s prijateljicom, kako sam kolege na poslu na dnevnoj bazi terorizirala pjesmom Što će taj čovjek tu i kako mi je cijeli jučerašnji dan bio jedno veliko uzbuđenje.

neki
Foto: Filip Bušić
Vrijeme kao da je stalo

Nešto prije jedanaest sati bend okupira pozornicu, a nekoliko minuta nakon Jimmy i Shomy pozdravima i osmjesima velikim kao kuća potiču glasne pozdrave publike. Koncert koji su mnogi s nestrpljenjem očekivati započeo je s najvećim hitovima poput Kalifornija, Na dlanu ti svijet, Medu moj i šećeru, Reci da i osobno možda najdražom i već spomenutom Što će taj čovjek tu. Veselje je tijekom večeri s dobrim raspoloženjem pod ruku raslo iz pjesme u pjesmu. Rasplesana publika pjevala je pjesme u glas, nitko od prisutnih svoje oduševljenje na licu nije mogao sakriti. Vrijeme kao da je stalo na skoro dva sata i okupljene prisjetilo na mnoge lijepe trenutke koji su pridruženi pjesmama Neki To Vole Vruće.

neki to
Foto: Filip Bušić

Imali smo još prilike čuti pjesme poput Snježana, Ovo nebo, Tvoja haljina, Djevojko, Skini sve sa sebe, Bojler i Curica. Politika programa Sviraj Stare nalaže izvođenje s prva dva do tri albuma. Iznimka je ovog puta učinjena izvođenjem jedne od najljepših balada devedesetih Zagrli me nježno što je publiku ugodno iznenadilo jer se takvo što nije očekivalo. Još jedno iznenađenje Jimmy i Shomy pripremili su publici dovevši mladu pjevačicu Domeniku kao gošću u izvođenju jedne od pjesama sa set liste. Djevojka se s vidnom tremom, ali vrlo hrabro uhvatila u koštac s pjesmom i ostavila dojam da od nje možemo u budućnosti očekivati lijepa glazbena iznenađenja.

Teška vremena nekada i sada

Ultimativni hitovi Ne zaboravi, Kakva noć, Teška vremena i Jeans generacija ostavljeni su za kraj koncerta i definitivno su podigli najveću galamu, najglasnije pjevanje i najviše buke. Publika je izmolila i bis, a završetak glazbenog programa zaključen je još jednim izvođenjem pjesme Teška vremena. Jedina zamjerka s moje strane u cijelom koncertnom programu bila bi ta što se na set listi nije našla pjesma Tamara, no nećemo cjepidlačiti. Ono što je bilo predivno primijetiti jest da su publiku činile sve dobne skupine i kolege glazbenika s pozornice. Rasplesana jeans generacija s pjesmom na usnama, svi smo bili mladi u duši i to je jedino bilo bitno.

neki to
Foto: Filip Bušić
Najoriginalnije od klupskih programa u gradu

Usudila bih se reći da je glazbeni program Sviraj Stare najoriginalniji novi koncertni program u gradu. Smješten u vrlo dragom prostoru Vintage Industrial Bara uvelike pridonosi glazbenoj sceni i događanjima u Zagrebu. Vintage Industrial bar se od samih početaka kvalitetom usluge, ponudom programa, samim prostorom i vrlo ugodnim osobljem vrlo brzo izdigao u mjesto koje se redovito i rado posjećuje. Kombinacija odlične lokacije i kvalitetnog programa zlata vrijedi, a mi s nestrpljenjem očekujemo novo izdanje Sviraj Stare.

Mnogo je nostalgičara, mnogo je onih koji žele na trenutak oživjeti lijepe uspomene i snove iz nekih vremena koja su sada daleko. Neki To Vole Vruće jučer su nas prisjetili na predivne trenutke, pjesme koje i danas volimo i u nama učvrstili želju da ih češće čujemo uživo. Petak smo rasplesanim i lakim koracima ispratili u vikend čija će događanja teško nadmašiti večer za nama. Osobno sam se osjećala kao da sam proživjela ponovno neku davno izgubljenu mladost što je vrlo čudno za osobu mojih godina. Nakon takvih ponovno pronađenih emocija ne preostaje ništa drugo nego bendu Neki To Vole Vruće reći jedno veliko hvala na oživljenoj nostalgiji.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari