Vizart

Noć muzeja 2015.: Koje zagrebačke muzeje posjetiti?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Facebook/ Noć muzeja.hr
Foto: Facebook/ Noć muzeja.hr

Noć u kojoj i oni koji inače nemaju naviku obilaziti muzeje kreću u pohod na iste, ove godine obilježava svoju prvu dvoznamenkastu obljetnicu u znaku Nikole Tesle i njegovih izuma. Prošlogodišnja Noć muzeja s temom “Ivan Meštrović” bilježi najveću brojku od 360.000 posjetitelja. Kao i svake godine do sada, 30. siječnja velik broj muzeja, arhiva, knjižnica, znanstveno-istraživačkih centara, obrazovnih i drugih institucija u Hrvatskoj besplatno će otvoriti svoja vrata od 18 sati pa sve do 1 sat ujutro. Organizatori najavljuju da se “tema desete Noći muzeja konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.”

Posjetiteljima je zbog bogatog ponuđenog programa svake godine sve teže odlučiti na koju izložbu se zaputiti. Važni faktori pri odabiru sigurno uključuju blizinu ostalim poželjnim lokacijama, značaj izložbe i raznolikost programa te procjenu interesa ostalih koji garantira gužvu i čekanje. Uzevši sve ove indikatore u obzir, izdvojili smo pet nama najzanimljivijih izložbi u Zagrebu koje ćemo zasigurno (bar pokušati) obići, te ih zato i vama toplo preporučamo.

Također, oni koji nisu uspjeli posjetiti izložbe Guercina u Muzeju za umjetnost i obrt, Joana Miroa u Umjetničkom paviljonu, te Petera Koglera i Deimantasa Narkevičiusa u Muzeju suvremene umjetnosti, u Noći muzeja će ih imati priliku razgledati, no morat će se pripremiti na velike gužve i čekanje.

1. Tehnički muzej

Program koji obuhvaća najviše izložaka vezanih uz ovogodišnju temu “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” je svakako zagrebački Tehnički muzej. Organizatori nude pregled stalnog postava u prizemlju, Planetarija, izložbu Željeznički kolodvori u Hrvatskoj – priča o ljudima, zgradama i vlakovima te svjetlosni show koji će se odvijati u dvorištu Muzeja. U demonstracijskom kabinetu bit će izložene vjerne replike Teslinih najvažnijih izuma i naprava na kojima će se izvoditi atraktivni pokusi u 19, 20, 21, 22 i 23 sata. Za one koji neće uspjeti podići svoju besplatnu ulaznicu (nažalost se ne mogu rezervirati) predavanja uz pokuse će moći pratiti putem video veze na ekranu u dvorištu Muzeja. Posjetitelji će moći razgledati i električni automobil Tesla, a ukoliko zaigrate nagradnu igru u muzeju možete biti jedan od desetero dobitnika koji će sljedećeg dana sjediti na suvozačkom mjestu ovog automobila u vožnji gradom.
U svakom slučaju se radi o vrlo bogatom i raznolikom programu kojeg bi bilo šteta propustiti.

2. Muzej automobila Ferdinand Budicki

Poslastica za sve zaljubljenike u vintage automobile i retro dizajn nalazi se u ulici kneza Ljudevita Posavskog 48. Stalni postav Muzeja obuhvaća 100 povijesnih automobila, motora i bicikala od kojih su neki jedinstveni primjerci u Hrvatskoj. Ondje se može vidjeti i prva monografija Bešte, ljudi – ide auto s čak 480 autentičnih fotografija iz privatnih obiteljskih albuma od pojave prvog automobila u Zagrebu i Hrvatskoj do zaključne 1946. godine. U prostoru Muzeja može se pregledati i mnoštvo rijetkih i nikad viđenih fotografija vezanih za povijest automobilizma. Onima koje pak više privlači suvremeni dizajn svidjet će se izlaganje izumitelja i konstruktora Mate Rimca koji će predstaviti svoj električni automobil Concept One proizveden u Hrvatskoj 2011. Iste večeri će po prvi puta biti predstavljen električni bicikl nastao u muzejskoj restauracijskoj radionici. CARNet će posjetiteljima Muzeja prezentirati izgled učionice budućnosti s pametnom pločom i tabletima koji su međusobno umreženi te nacionalnog portala za učenje na daljinu “Nikola Tesla”.
Organizatori Muzeja automobila su se potrudili ponuditi program koji varira od prikaza suvremene tehnologije do retro dizajna s mnoštvom izložaka koji svjedoče o našoj povijesti, dok nam s druge strane inovatori pokazuju koje ćemo sve tehnologije primijeniti u budućnosti.

3. Akademija likovnih umjetnosti

Za ovogodišnju Noć muzeja studenti i profesori ALU-a jako su se dobro pripremili i nude mnoštvo radionica, projekcija i izložbi. Stručna savjetnica i voditeljica Arhiva prof. Ariana Novina svakih 40 minuta posjetitelje će provesti kroz ALU pričajući o povijesti prvih ateljea i sadrenih odljeva najznačajnijih djela antičkih grčkih skulptura. Zainteresirani će moći razgledati izložbu nagrađivanih radova studenata odsjeka za Animirani film i Nove medije kao i izložbu “Paper based design 4” autorice doc.art. Natalije Nikpalj Polondak na kojoj će se publici predstaviti studentski radovi nastali na temu prostornih znakova i eksperimentalne tipografije unutar kolegija “Primjenjena grafika-segment dizajn”. Na kiparskom odsjeku već četvrtu godinu zaredom bit će predstavljena izložba skulptura malog formata pod nazivom “Male bronce iz ljevaonice Ujević” autora red.prof.art. Slavomira Drinkovića. Oni koji žele saznati više o povijesti Akademije moći će pogledati dugometražni dokumentarni film “Akademija likovnih umjetnosti- povijest likovnog obrazovanja u Hrvatskoj” iz 2007. na istu temu. Na odjelu za malu plastiku i medaljarstvo studenti će posjetiteljima, uz prošlogodišnju produkciju medalja i skulptura malog formata, predstaviti proces njihova nastanka. Organizatori su mislili i na mlađe posjetitelje pa je, među ostalim, za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta organizirana zanimljiva likovna radionica “Tesla catching” koju su osmislile  studentice druge godine diplomskog studija Nastavničkog odsjeka ALU.
Više od ovoga stvarno ne trebamo navoditi kako bi vas privukli, zato se uputite na Akademiju, razgledajte radove marljivih studenata i pružite im potporu kako bi i dalje uljepšavali svijet svojom umjetnošću.

4. Gliptoteka HAZU

Gliptoteka HAZU svojim posjetiteljima u Noći muzeja nudi razglednje dijela stalnog postava, retrospektivnu izložbu Branke Uzur na kojoj je izloženo 230 keramoskulptura, ulja na platnu, tempera, akvarela, crteža i uporabna keramika te izložbu Gorana Štimca „Recesija“- novi ciklus radova, skulptura/instalacija većih dimenzija izvedenih u kombiniranoj tehnici (zavarivanja) od odbačenih komada lima i željeznih profila, koje u sadržajnom i likovno-estetskom smislu predstavljaju neka od njegovih dosad najzanimljivijih rješenja i najprovokativnijih likovnih ostvarenja u hrvatskom kiparstvu posljednjeg desetljeća. Također, kako bi pobudili što veći interes za umjetničke muzeje kod srednjoškolske, pa tako i opće populacije, za objašnjavanje pojedinih eksponata i zbirki te vođenje kroz stalne postave Gliptoteke bit će zaduženi učenici Privatne umjetničke gimnazije.
Prilika za posjet dvjema zanimljivim izložbama uz vodstvo koje pomaže u razumijevanju izložaka u divnoj staroj zgradi na Gornjem gradu ne nudi se često.

5. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Posjetitelji Noći muzeja imat će posebnu priliku zaviriti u svijet najčitanije hrvatske književnice i novinarke kroz novi stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, autora suradnica Centra za ženske studije i arhitekta Željka Kovačića i dizajnerice interijera Lane Kovačić. Kako bismo naučili što više detalja o životu i radu velike povijesne ličnosti organizirana su stručna vođenja suradnica Centra koja će se odvijati u intervalima od 30 minuta, od 18 do 22 sata zbog Kućnog reda zgrade na Dolcu 8. Zainteresirani će moći sudjelovati u radionici “Tajna Zagorkinog pisaćeg stroja” u kojoj će saznati detalje o Remingtonici na kojoj su ispisane tisuće stranica njezinih djela. Također, u središnjoj prostoriji Memorijalnog stana moći će se pogledati projekcija Zagorkinih djela na plazma ekranu.
Zacijelo vas ne treba nagovarati da posjetite privatan prostor u kojem je živjela ova megapopularna spisateljica, iznimno uspješna u tada isključivo muškom zanimanju i jedna od značajnijih svjetskih novinarki. Sigurno ćete mnogo toga naučiti i saznati neki novi detalj iz Zagorkina života.

Be social

Komentari