Vizart

100 muzeja koje obavezno morate posjetiti!

Foto:facebook.com/museedulouvre
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto:facebook.com/pages/Lacma
Foto:facebook.com/pages/Lacma

Muzeji nisu samo ustanove za osobe koje su ljubitelji slikarstva i dizajna, već je to mjesto za svakoga tko je imalo zainteresiran za kulturu i ljepotu same umjetnosti. Metaforički rečeno muzej je brod prošlosti koji plovi morima sadašnjosti, otkrivajući svoju zagonetnu unutrašnjost svakome tko je zainteresiran za kročenje na njegovu palubu. Posjetitelji ove ustanove nisu samo zainteresirani za izložene eksponate već ih i očarava sama arhitektura zgrade muzeja koja većinu ostavlja bez daha. Ovim kratkim pregledom ćete u jednome trenu obići čitavi svijet i  posjetiti samo jednim klikom najbolje muzeje na planeti.

Od sto najljepših i najposjećenijih smo izdvojili prvih pet najbolje ocijenjenih koji ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

1.  Muzej “Simone handbag” – muzej torbi

Na  prvome mjestu se nalazi ovaj neobičan muzej iz  Seoula (Južna Koreja),  a zbirka mu se sastoji od oko 300 torbi koje datiraju od 16. – 21. stoljeća. Ovaj veliki projekt arhiviranja i sortiranja ogromne povijesti torbi  je inicirao Simone, međunarodno poznati proizvođač torbi. Simon je globalno priznat kao proizvođač  tehnološki, luksuznih brendova uključujući Michael Kors, Givenchy, Burberry, itd. Od osnivanja 1987.godine, kompanija zadovoljava ukus modernih žena fantastičnim torbama, pa je zbog toga  odlučila da za svoju 25. godišnjicu postojanja pokloni ženama Muzej prepun predivnih torbi. Sama zgrada je također utjelovljenje svoje teme jer je  arhitektonski oblikovana tako da podsjeća na  torbu.

Foto:facebook.com/pages/Simone-Handbag-Museum
Foto:facebook.com/pages/Simone-Handbag-Museum

2.  Solomon R. Guggenheim muzej

Muzej Solomona R. Guggenheima, do 1952. godine poznat samo kao Guggenheim, je muzej  moderne umjetnosti na Petoj aveniji u New Yorku (SAD), s pogledom na Central Park.  Zakladu Solomona R. Guggenheima i muzej apstraktne umjetnosti utemeljio je 1939. godine  američki industrijalac i sakupljač umjetnina Solomon R. Guggenheim. Cilindričnu spiralnu, armiranobetonsku građevinu u New Yorku projektirao je 1943. godine Frank Lloyd Wright. U toj jednoj od posljednjih u njegovoj seriji organičkih konstrukcija, Wright je spojio složeno prirodno obličje Grand Canyona s urođeničkom arhitekturom Navajo indijanaca, te je prema njegovim riječima zamišljen kao “hram duha”. Zgrada je naposljetku bila njegovo posljednje djelo jer je arhitekt preminuo šest mjeseci prije njezina otvorenja 21. rujna 1959. godine, punih deset godina nakon smrti Solomona R. Guggenheima.

Muzej u New Yorku ima zbirku više od 2500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela  ruskoga slikara Vasilija Kandinskoga,  jednoga  od najvažnijih slikara 20.stoljeća uz Picassa.

Jeste li znali da je Guggenheim napravio čak 700 nacrta za ovaj muzej sve dok ga nije usavršio do današnjeg izgleda?

Foto:facebook.com/guggenheimmuseum
Foto:facebook.com/guggenheimmuseum

3. Hirshhorn muzej

Na trećem mjestu se nalazi Hirshhorn muzej koji  je smješten u glavnome gradu SAD-a, Washingtonu.  Osnovan je 1960.godine, a izgrađen je za umjetničku kolekciju  Josepha Hishhorna. Dizajnirao ga je Gordon  Bunshaft koji je otvoren tek 1974. godine.  Bunshaft je smatrao kako bi sama zgrada trebala biti vizualno privlačna posjetiteljima kao mjesto koje posjeduje umjetnine suvremene umjetnosti.  Izgled zgrade je vrlo zanimljiv a sastoji se od velikog cilindra kojeg podupiru četiri noge pa je i često uspoređivan sa svemirskim brodom. Muzej posjeduje eksponate koji su nastali nakon 2.svjetskoga rata, s naglaskom na zadnjih pedesetak godina. Hishhorn također uključuje vrt sa skulpturama  koji su također dio velikoga kompleksa Smithsonian instituta.

Foto:facebook.com/pages/Hirshhorn-Museum-and-Sculpture-Garden
Foto:facebook.com/pages/Hirshhorn-Museum-and-Sculpture-Garden

4Muzej umjetnosti u Philadelphiji

Osim što snažno podupire lokalne umjetnike, muzej umjetnosti  je također dom  jednoj od najvažnijoj kolekciji djela na svijetu francuskog slikara  Marcela Duchampa, koji je živio i djelovao pretežno u SAD-u, a  u prvim je redovima bio pod utjecajem kubizma i futurizma. Ako ikada posjetite ovaj muzej obavezno morate pogledati poznatu Duchampovu  sliku “Nude Descending a Staircase”  iz 1912. godine, kao i njegovu poznatu skulpturu fontane. Ako pak  želite posjetiti muzej petkom navečer, svakako odite jer ćete uživati u različitim  vrstama glazbe čiji se mini koncert održava u prostorima muzeja.

Foto:facebook.com/philamuseum
Foto:facebook.com/philamuseum

5. The Metropolitan muzej umjetnosti

The Met je  najcjenjenija institucija ne samo New Yorku već i u cijeloj Americi, a dom više od dva milijuna umjetničkih dijela. Otvoren je 1870. godine, a do danas  je izrastao u najveći muzej umjetnina na zapadnoj polutci. Zbirka obuhvaća radove iz pet tisuća godina kulture a posjeduje oko 2500 najpoznatijih slika koje uključuju  Vermeersa, Rembrandta, impresioniste i post-impresioniste kao i renesansu, te ostale umjetnosti Bliskog i Dalekog Istoka.   Nemoguće je vidjeti sve u muzeju za vrijeme samo jedne posjete, a zbog svoje popularnosti u Metu vikendom uvijek vlada neopisiva gužva.

Zanimljivost je to da je  muzej jedan od najvećih klimatiziranih prostora ljeti u New Yorku kada su nesnosne vrućine,  gdje posjetitelji uz osvježenje mogu nešto i naučiti.

Foto:facebook.com/metmuseum
Foto:facebook.com/metmuseum

Možete uočiti kako se među pet predstavljenih muzeja ne nalazi  Louvre koji je najpoznatiji  muzej svijeta, a nalazi se tek na sedmome mjestu. Na listi se još nalaze de Young iz San Francisca u čijoj se postavi nalaze umjetnine vezane uz američke domoroce i španjolsku kolonijalnu umjetnost, kao i neke od najboljih umjetnika Zapadne obale. Također su tu i Titanic muzej, Muzej Andyja Warhola i Boba Marleya, Smithsonian, Versailles u Francuskoj, muzej pogrebnih kočija u Barceloni, itd.

Potkraj 20. i početkom 21. st. dolazi do razvoja virtualnih muzeja, kao i tematskog okupljanja digitalnih zbirki dostupnih internetom. MOWA (engl. Museum of Web Art) ne postoji kao zgrada, ali ima postav,  nudi mogućnost razgledavanja i edukativne programe.

Ukoliko želite pogledati listu svih sto muzeja upućujemo vas da  OVDJE možete saznati koji su to i uživati u fotografijama.

Be social

Komentari