22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Nova glazba: Porto Morto, Lunapark, Trophy Jump, RØLØ i drugi

Vrijeme čitanja: 2 minute

Nova glazba i ovoga tjedna donosi izbor najzanimljivijih novih singlova po izboru glazbene redakcije. Glasovanje za singl tjedna traje od srijede do srijede, a pobjednički singl mjeseca, koji bira naša glazbena redakcija, automatski ulazi u konkurenciju za singl godine. Vi odlučujete koji novitet je zaslužio biti na prvom mjestu. Glasujte za svog favorita i donesite mu vječnu slavu!

Prošla Nova glazba singlom tjedna okrunila je duo kids from the sky i pjesmu Prolazna stvar.

Domaće snage ovog tjedna odmjerit će Aleksandar Baić, Lunapark, Porto Morto, RØLØ, Skotni vrag, Trophy Jump i Zvjezdan Ružić. Bit će gusto!

Aktualnosti u svijetu strane glazbe možete pratiti u našoj rubrici Mjesečna Doza Popa.

Domaća scena

Aleksandar Baić – Tanka nit

Nakon Halucinacije Aleksandar Baić izbacuje novi singl Tanka Nit posvećen kćeri. Negdje između Dine Dvornika i Borisa Štoka sjeda ova stvar i Aleksandar, čiju glazbu i tekst uz njega potpisuje Srđan Sekulović Skansi, koji je i režirao spot.

Lunapark – Ona ne zna

Ima neko vrijeme kako sam se pitao gdje je Marin Jurić-Čivro. Znam, kasnim, finalist prve sezone glazbenog showa “The Voice” stvara u bendu Lunapark. Stvari su im šarene, raznovrsne, spajajući pop, elektronsku i eksperimentalnu glazbu. Kao utjecaje momci navode Son Lux, Radiohead, Depeche Mode, Sufjan Stevens, Beck, Portishead, The Knife, Lorde. Zadnja pjesma prije izlaska albuma “Crtež” (15.11.), zove se Ona ne zna i zvuči baš kao spoj spomenutih utjecaja i bolje od dosadašnjih singlica. Marinov se glas iznenađujuće dobro spaja s napravljenom podlogom i koliko god da mi pjesma na trenutke zvuči kao da su ju trebali ubrzati, sve funkcionira. Svakako dajte šansu.

Porto Morto – FatamorganaPorto Morto
je među najznačajnijim sastavima na Balkanu za određenje budućeg smjer domaće i regionalne glazbe. Sve što izdaju biva kvalitetno, kreativno, svježe, napredno i zanimljivo. Iznimka nije ni novi singl Fatamorgana, kojim produbljuju sve navedene epitete i podižu ljestvicu. U opisu spota piše: “22. stoljeće je. Svi bendovi su davno izumrli. Dvojica znanstvenika u svom laboratoriju kreiraju bend koristeći DNA koje je Porto Morto zamrznuo 2031. godine. Science-fiction dark-pop fantazija koji izmiče kontroli.”. Pripremite se biti zadivljeni. Željno iščekujemo vijest kada izlazi novi im album “PORTOPOP“.

RØLØ – Elixir

Prošli se tjedan kolega Igor uhvatio novog, trećeg albuma splitske grupe RØLØ koji se zove “Ponte Rosso“, a aktualni singl Elixir doslovno je recept za to kako ostati mlad. Malo češnjaka, limuna, meda i da vidiš, tip-top si. Šala mala, naravno. Njihov humor prati Surf-rock i Blues muziciranje u pratnji klavijature koja oponaša orgulje i podsjeća me na Light My Fire (The Doors). “Elixir mladosti! Zauvijek radosni!”

Skotni vrag – Zadovoljština

Četvorica “vragova” nakon predstavljanja sa singlom Budimpešta idu u nove pobjede. Drugi singl sastava Skotni vrag zove se Zadovoljština i gle čuda, upravo je takav, za guštanje i zezanciju.

Trophy Jump – Hugs On Drugs

Trophy Jump je indie punk-rock bend iz Zagreba koji novim singlom Hugs On Drugs najavljuje prvi dugometražni album. Ciljaju veljaču 2022. za izlazak. Odličan mi je naziv ovog singla i skužio sam si frendicu u spotu. It’s a small world. Spot se bavi prikazom beskrajnog partijanja i slabosti da ispadneš iz tog “fazona”.

Zvjezdan Ružić – Portrait of D.W.

Pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić predstavio je novo djelo pod naslovom Portrait of D.W. kojim priprema za izlazak novog albuma koji očekujemo u proljeće iduće godine, pod autorovim projektom “Pianotron”.

Nova glazbu ovog je tjedna birao Patrik Horvat.

Be social

Komentari