Glazba

Nova glazba: Krešo Bengalka, M.O.R.T., Božo Vrećo, Frenki, U2 i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Glazba koju nam je donio tjedan iza nas može se sažeti u jednostavnu rečenicu: nezadovoljstvo uređenjem države/svijeta koje kod nekih graniči s bijesom, pri čemu svojom glazbom daju svjetlo i pozivaju na promjenu. Na regionalnoj sceni posebno produktivni bili su hip-hop glazbenici, dok su stranom glazbom dominirali povratnici.

Domaća i regionalna glazba

Krešo Bengalka – John 3:16

Novi singl splitskog gangsta repera Kreše Bengalke imena John 3:16 dobio je videospot pod redateljskom palicom Marijana Jurčevića. Još jedan u nizu singlova najavljuje izlazak drugog albuma imena “Split Zoo” koji bi trebao biti objavljen do kraja godine. Nakon što je prošlog tjedna rasprodao KSET, Krešo Bengalka u siječnju će se pridružiti Kandžiji, Bolesnoj braći, High5, Kuku$, Krankšvester i drugima na festivalu Drito iz Tvornice.

Stoka – Križ kontra roga

Jedan od gostiju na spomenutom koncertu Kreše Bengalke u KSET-u bio je i Marin Ivanović Stoka. Nekoliko dana poslije Stoka je publici predstavio i novi singl kojim najavljuje izlazak albuma “Stara škola kreka iz tame u svjetlo” 16. prosinca, a ovom hip-hop duhovnom pjesmom nastavlja vlastitu ispovijest o greškama iz prošlosti te propovjednički govori o ispravljanju pogreški i “izabiranju Boga u borbi protiv zloga”.

Frenkie, Kontra, Indigo – Đe Će Ko

Ne znamo “đe će ko” od vas, ali znamo gdje će poznati bosanski rap trojac Frenkie, Kontra i Indigo: ususret novom albumu “Egzil” prvim singlom naslovljenim upravo Đe će ko. Spot za pjesmu, kao i čitavi novi album čiji izlazak očekujemo 15. prosinca, sniman je u Japanu pa u spotu dominiraju upravo kadrovi modernističke arhitekture Tokija.

Božo Vrećo feat Vasil Hadžimanov – Ko li noćas miluje ti kosu

Interpretator i autor sevdalinki Božo Vrećo  donosi nam novu pjesmu, pjesmu o ljubavi koja je popraćena sjetom i melankolijom iz razloga što dvoje zaljubljenih iz priče ne ostaje skupa. Vreći, autoru glazbe i teksta, na klaviru se pridružio bliski prijatelj Vasil Hadžimanov te su zajedno iznijeli emotivno jaku pjesmu za koju je sam autor izjavio da je “jedna od najljepših ljubavnih pjesama koje je napisao do sada”. Nedugo nakon izlaska spota najavljen je i koncert u dvorani Vatroslav Lisinski u veljači iduće godine gdje će se u sanjivi repertoar autorskih i tradicionalnih sevdalinki zasigurno utkati i ova predivna, ali nesretna ljubavna priča.

M.O.R.T. – Olovni vojnici

Pjesmu Olovni vojnici zasigurno ste primijetili na albumu “Tužna kocka” i na koncertima sinjske grupe M.O.R.T.; uzvici i ponavljanje rečenica “J**** im majku” i “S kolina na kolino prenosi se ludilo” ispunjavaju prostor, u kojem god da se nalazite. Sama pjesma ukazuje na besmisao vojske i ratovanja, a suptilno i otkriva plan države da uniformira svakog građanina i otuđi ga njegovog identiteta. Pjesma je inspirirana kritičkim osvrtom umjetnice Sanje Jonjić na predstavu “Olovni Vojnici” Fraktal Falus Teatra, nastalu kao koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu davne 1998. godine.

 

Producent – Sve zbog nas

Iza imena Producent krije se zagrebački pop rock bend kojeg čine renomirani glazbenici s dugogodišnjim iskustvom okupljeni na inicijativu glazbenika i producenta Lea Anđelkovića. Novi singl za njih znači i novi stilski iskorak. Sve zbog nas atmosferična je power pop pjesma koju bi mogli prepoznati i ljubitelji alternativne rock glazbe. Spot za pjesmu je u specifičnom, rukom crtanom stilu realizirao umjetnik Davorin Švaner.

Nikola Marjanović – Nevidljiva

Nikola Marjanović, ime hrvatske pop scene koje nikako da dobije glasom zasluženo mjesto, izbacio je novu pjesmu za čiju je glazbu i aranžman zaslužan Srđan Sekulović Skansi kojem se u pisanju teksta pridružio i Aljoša Šerić. Spot za pjesmu je u radionici i uskoro se očekuje njegov izlazak.

Dubioza kolektiv – Pakšu

Uspjeli su rasprodati Dom sportova mjesec dana prije koncerta. Uspjeli su osvojiti Arenu Zagreb sa 16 i pol tisuća ljudi. Uspjeli su da tih istih 16 i pol tisuća premijerno čuje izvedbu novog albuma, “Pjesmice za djecu i odrasle”, koji je izašao prošloga tjedna. Pjesmom Pakšu najjednostavnije su izložili filozofiju svojeg suživota s drugima; budi što i tko hoćeš biti, samo “nemoj biti pakšu”. Kratko i jasno.

Strana glazba

U2 – American Soul

American Soul četvrti je singl s njihovog nadolazećeg albuma “Songs of Experience”, a pjesma je složena kao logični nastavak suradnje koju je bend ranije ove godine ostvario s Kendrickom Lamarom na pjesmi XXX s njegovog albuma “Damn”. Izlazak albuma najavljen je za 1. prosinac.

Green Day – Back in the USA

Promovirajući se kao “najdraži Božji bend”, Green Day nosi “blagoslov” svakome tko sluša njihovu glazbu i njihovu novu kompilaciju “Greatest Hits: God’s Favorite Band”. Uz hitove iz cijele karijere, na kompilaciji se nalazi nova pjesma Back in the USA. Prikazujući idiličan život u Americi koji podsjeća na stare holivudske filmove, Green Day se bacio u kritiziranje države (s naglaskom na Trumpu, prikazujući ga kao polučovjeka) i promoviranje antikapitalizma.

A Perfect Circle – The Doomed

Američka rock supergrupa A Perfect Circle pjesmom The Doomed najavljuje četvrti studijski album čiji se izlazak očekuje 2018. godine, gotovo punih 14 godina od izlaska posljednjeg albuma. Apokaliptična pjesma jednostavnog, ali vrlo efektnog i mračnog spota također kritizira društvo i stanje u svijetu. Pričajući o toj temi donose dašak svjetla i nade, makar i ovako mračnom pjesmom.

P!nk – Beautiful Trauma

Beautiful Trauma novi je singl popularne američke pjevačice P!nk s istoimenog albuma koji je kao njezin sedmi studijski uradak svjetlo glazbenih polica ugledao prije malo više od tjedan dana. Tematikom se vraća na jednu od svojih najvećih uspješnica Just Like a Pill pa ljubav ponovno uspoređuje s tabletama, drogom koja je uništava, ali bez koje ne može. U spotu joj tu slatku ljubavnu drogu uokviruje Channing Tatum, a Pink je još jednom pokazala plesni talent.

Novu glazbu ovaj je tjedan birala Anamaria Maričić.

Be social

Komentari