novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

OSLO: Tihi pregovori najvećih neprijatelja

oslo
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kazališni redatelj Bartlett Sher donosi nam dramu „Oslo“ koja će premijerno biti prikazana na HBO Go-u 30.5. Kao temelj ove drame Sheru je poslužio mirovni sporazum iz Osla iz 1993.g. Naime, radi se o ekranizaciji predstave koja je 2017.g. „odnijela“ dva Tonyja – za najbolju predstavu i najboljeg glavnog glumca (Michael Aronov).

Mirovni pregovori kao temelj radnje

Temelj za radnju filma, redatelju Bartlettu Sheru i scenaristu J. T. Rogersu bili su mirovni sporazumi između Izraelske vlade i Palestinske oslobodilačke organizacije. Radi se o norveškom paru Mona Juul (Ruth Wilson) i Terje Rod-Larsenu (Andrew Scott) koji uspijevaju predvoditi ove mukotrpne tajne pregovore. Juul je norveška ministrica vanjskih poslova, a Rod-Larsen njen suprug – norveški sociolog. Radnja prati tajne pregovore male skupine Palestinaca i Izraelaca, koji su sa spomenutim norveškim parom ustrajni u odluci da se nakon skoro 50 godina ratovanja konačno završi prolijevanje krvi između Palestine i Izraela.

oslo
Foto: YouTube screenshot

Napeta atmosfera bez konkretne akcije

Tijekom cijeloga filma atmosfera je napeta, iako realno gledano osim razgovora i pregovora konkretne akcije nema. No, konstantna prevrtljivost dviju zaraćenih strana, doista se poigrava sa strpljenjem gledatelja. Zanimljivo je upravo to što je film zasnovan na istinitim događajima. Gledatelji konačno mogu vidjeti kako su izgledali tajni pregovori koji su prethodili dogovoru Mirovnog sporazuma u Oslu 20. 8. 1993.g. Za potrebe ovoga filma, redatelj Sher se poslužio i arhivskim snimkama Izraelsko-palestinskog rata, ali i govora Jasera Afrata (bivši Palestinski predsjednik) za vrijeme ceremonije u Washington DC-ju. Tamo je Deklaracija o principima, odnosno Sporazum iz Osla i službeno potpisan.

„Dok čovjek ne pogleda svoga neprijatelja kao čovjeka, gdje nas to vodi?“

Gledanjem ove drame možemo naučiti mnogo toga. Doista nisam bila upoznata toliko s detaljima izraelske i palestinske povijesti, stoga smatram da se ovaj film može gledati i kao dobra povijesna lekcija. Ono što se također izdvaja u filmu je i želja za buđenjem ljudske strane u svakome od nas. Juul pred kraj zapisuje rečenicu: „Dok čovjek ne pogleda svoga neprijatelja kao čovjeka, gdje nas to vodi?“ Time ističe onu uzaludnost rata koja nam je svima dobro poznata. No, kao i u svakom ratno povezanom filmu veliki naglasak je stavljen na ljudsku tvrdoglavost i želju da se brani ono što i likovi ističu kao najsvetije – naš dom.

Izvrsna glumačka izvedba kao spas od dosade

Priznajem, veliki sam fan Andrewa Scotta još od kada sam ga gledala kao Moriartyja u BBC-jevoj seriji „Sherlock“. U „Oslu“ njegova karizmatičnost dolazi do izražaja, no priznajem ostaje potpuno zasjenjena izvedbom ostalih glumaca. Što je i u redu, jer je upravo tim pristupom određena i vidljiva dinamika likova. Uz vrlo dobru Ruth Wilson moram izdvojiti niz palestinskih i izraelskih glumaca koji su ovaj film podigli na novi level: Salim Daw (kao Ahmed Quire), Waleed Zuaiter (kao Hassan Asfour), Rotem Keinan ( kao Ron Pundak), Itzik Cohen ( kao Yossi Beilin) i mnogi drugi. Kao što sam ranije napisala, u filmu  nema konkretne radnje osim napetih dijaloga. Zato bih rekla kako dobra glumačka izvedba spašava gledatelja od spavanja na pojedinim dijelovima ovoga filma.

Od kazališta do ekrana

Svima onima koji prate broadwayski ili kazališni svijet, redatelj Sher nije nepoznato ime. Naime, Sher je svoje obožavatelje stekao nagrađivanim predstavama „South Pacific“, „The King and I“, „My Fair Lady“. Također, 2018.g. je ekranizirana predstava „The King and I“, a Sherovi fanovi nestrpljivo očekuju vidjeti i ostale ekranizacije. Zato nimalo ne čudi što je film „Oslo“ nastao u suradnji s izvršnim producentima Marcom Plattom iz „Matt Platt Productionsa“ koji je radio na filmu „La La Land“, Kristie Macosko Krieger koja je radila na „The Postu“ i mnogim drugima. Unatoč mojoj prosječnoj procjeni ovoga filma, rekla bih kako je Sher doista uspješan u ekranizacijama svojih predstava što potvrđuju i njegovi sve brojniji fanovi diljem svijeta.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari