Glazba

Tako blizu, a tako daleko: 10 pjesama koje nisu dobile Oscara, a trebale su

One Possible Option - foto: Filip Kovačević
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Oscari nam se bliže, odbrojavanje je počelo, a s njim i klađenja tko će pobijediti i ponijeti zlatni kipić doma na vitrinu. Naravno, biti nominiran za Oscara već je velika čast, ali upravo činjenica da su neki bili tako blizu tom 34 cm visokom frajeru , no nikad ga nisu uspjeli držati u rukama i održati teatralni govor pred holivudskom elitom, je odveć žalosno. I dok se ekipa s Akademija svađa tko će ove godine odnijeti pobjedu, mi se prisjećamo naših najdražih gubitnika, kojih su već mnogi zaboravili.

”That’s Amore” – The Caddy (1953.)

Dean Martin, član famoznog rat packa je još davne ’53. pjevao ”That’s Amore” u komediji The Caddy. Iako pjesmu potpisuju Harry Warren i Jack Brooks, zbog Martina ona je postigla svjetsku slavu i natjerala Amerikance na putovanje u Napulj samo kako bi mogli probat paštu s grahom.

”Playground Love” – The Virgin Suicides (1999.)

Francuski bend Air je napravio odličan posao s ovom pjesmom. Playground Love je ona vrsta ljubavne pjesme koju rado slušamo navečer, nakon dugog dana, s čašom vina u ruci. Oscar? Naravno da ne. Nominacija za Oscara? Niti to.

”Don’t Want to Miss a Thing” – Armageddon (1998.)

Aerosmithov hit nije samo bio nominiran za Oscara 1998. godine, već i za zlatnu malinu u kategoriji najgora originalna pjesma. Osim što je to bila prva pjesma Aerosmitha koja se popela na vrh Billboard ljestvice, ujedno je i jedna od rijetkih koji se može pohvaliti nominacijama za najbolju i najgoru originalnu pjesmu. Nije osvojio ni jednu od navedenih nagrada.

”Mrs. Robinson” – The Graduate (1967.)

Simon & Garfunkel nisu samo napisali odličnu pjesmu za ovaj film, već stvorili kulturni fenomen. Iako se u pjesmi govori o gospođi Robinson, oženjenoj starijoj ženi koja ima seksualne odnose s mladim Benjaminom, prvotna verzija je zapravo bila o Eleanor Roosevelt. Štoviše, 60ih je najdiskutabilniji dio pjesme bio kraj u kojem se spominje Joe DiMaggio, a ni danas se ne zna što on točno znači.

”Mean Green Mother From Outer Space” – Little Shop of Horrors (1986.)

Naravno, 1986. godine Oscara je odnijela pjesma ”Take My Breath Away” iz filma Top Gun, ali je zato ”Mean Green Mother From Outer Space” pobrala simpatije publike. Kako i ne bi? Ipak je to prvi i zadnji put da je velika biljka mesožderka koja pjeva ”But that’s tough titty, kid!” nominirana za Oscara.

”The Harder They Come” – The Harder They Come (1972.)

Jimmy Cliff je reggae pjesmu ”The Harder They Come” prvi put snimio za soundtrack istoimenog filma. Iako film nije oduševio američku publiku, soundtrack itekako je, štoviše to je prvi put da se reggae pjesma probila na američke ljestvice.

”Summer Nights” – Grease (1978.)

Svi znamo tu scenu, dok mladi Travolta pleše na stepenicama, Olivia Newton- John za stolom u dugačkoj žutoj suknji pjeva o svojoj ljetnoj ljubavi. ”Summer Nights” nije bio nominiran za Oscara, ali je zato bila nominirana druga pjesma iz Greasa – ”Hopelessly Devoted To You”, doduše 1978. pobjedu je odnijela pjesma ”Last Dance”.

”Stayin’ Alive” – Saturday Night Fever (1977.)

Pjesma ”Stayin’ Alive” grupe Bee Gees nije samo dobar disko hit, već i pjesma koja spašava živote. Naime, CNN Health je otkrio kako u slučaju zatajenja srca treba masirati srce 100 puta u minuti, a upravo ”Stayin Alive” ima toliko taktova.

”Footloose” – Footloose (1984.)

Još jedna plesna kojoj je teško odoljeti. Zarazni ritam razbudit će i one najumornije i natjerat ih na noge. Iako jedna od boljih pjesama te godine, u trci za Oscara izgubila je od pjesme ”I Just Called To Say I Love You”.

”Live and Let Die” – Live and Let Die(1973.)

Live and Let Die je naslov osmog filma o agentu 007. Soundtrack za film potpisuje Paul McCartney, te iako nije osvojio zlatni kipić, može se pohvaliti da je napravio prvu pravu rock pjesmu koja je otvorila film o Bondu.

Be social

Komentari