Istaknuto

Pijemo i slušamo glasno: Kad bendovi imaju svoje pivo

Vrijeme čitanja: 3 minute

Pivo i glazba idu skupa pa neki bendovi tako imaju i svoje pivo! Jer zašto ne?

U suradnji s Pivovarom Medvedgrad Hladno pivo već ima treće pivo pod svojim imenom, što je možda i jedini hrvatski primjer ‘glazbenog piva’, dok ih u svijetu ipak ima ponešto. Motorhead, AC/DC, Iron Maiden, Metallica, Rammstein i Slayer samo su neki od bendova-brendova koji imaju svoje pivo, bilo craft ili industrijsko. Nekad bendovi i njihovi članovi sudjeluju u receptima i puni su ideja, nekad samo daju blagoslov – bitno da su fanovi zadovoljni. Pa da vidimo i čujemo. I probamo.


Metallica – Enter Night Pilsner / Stone Brewing


Glasan bend, glasna pivovara, glasna kolaboracija. Enter Night, pilsner pivo s 5,7% alkohola, dolazi isključivo u limenci od 0,5 l i, kako kažu iz Stone Brewinga, krasi ga beskompromisnost, a donosi i dobro, gorkasto osvježenje.

Popio sam jedno i nisam ostao oduševljen, ali sjećam se kako a) nije bilo dovoljno hladno i b) u pozadini nije kreštala Metallica. Kad ih počnem slušati, dat ću pivu još jednu priliku. Koliko sam vidio ocjene po internetu, ovo je sasvim solidan hmeljni napitak, a kupiti se može u Rockmarku.

Foto: Iggachu (Instagram)

Iron Maiden – Sun and Steel Sake Lager / Robinson’s Brewery


Iron Maiden i Robinsons iza sebe već imaju nekoliko varijacija Trooper piva, a ovo najnovije, ukupno šesto, je lager s dodatkom autentičnog japanskog sake kvasca. Zvuči fora, ali u okusu mi je to djelovalo prilično generično i pomalo industrijski. Neloše, ali ništa posebno.

Bruce Dickinson, kao veliki ljubitelj piva, sudionik je u kreaciji svakog, pa i ovog Troopera. Ljudi s opremom su britanska pivovara Robinsons Brewery, čije mnoge druge pive možemo također kupiti u Hrvatskoj. Kao i sve drugo Iron Maiden, etiketa izgleda odlično. Sake lager, s 4,8% alkohola i gotovo nikakve gorčine, dolazi u limenci i boci, a limenku odnedavno u ponudi ima Rockmark. Kanpai!

iron maiden pivo
Foto: Iggachu (Instagram)

Pennywise – Pennywiser IPA / Pennywiser Beer Company


Popularni kalifornijski punk-rock bend ima svoje pivo, a proizvodi se ni manje ni više nego u Njemačkoj! Pennywiser je blaga session IPA s 4,8% alkohola, što mi, iskreno, nekako ne odgovara za Pennywise. Ne da je pivo loše, jer nije, solidno je, nego mi uz žestoki skate-punk nekako ne ide lagana IPA. Možda neki jači lager ili konkretna IPA, ali ne nešto ‘blago’.

OK, neću previše srati – gušt je skombinirati Full Circle ili Straight Ahead uz pokoji Pennywiser. Pivo sam vidio isključivo na stranici Pennywiser Beer Company, a šalju diljem Europe.

Foto: Iggachu (Instagram)

Punk IPA / BrewDog Brewery


Nije bend, nije nužno ni punk mjuza, već prije svega punk karakter. Pivski je to klasik koji se veže za same početke craft pivske revolucije i koje su skuhali kontroverzni likovi iz, tada male i nezavisne, škotske pivovare koju danas svi znaju. Svakako jedno je od najprepoznatljvijih piva zadnjih nekoliko godina.

Iako odnedavno dolazi u redizajniranom ruhu, izvana ju i dalje krase prepoznatljive plave nijanse, a iznutra hmeljasto-gorkasta, jantarno-narančasta punk smjesa s 5,6% alkohola. I ona se nalazi se na policama već spomenute glazbene knjižare Rockmark.

Foto: Iggachu (Instagram)

OUT OF PRINT!


Da, postojalo je i NOFX pivo! Punk in Drublic hoppy lager kuhao se u Stone Brewingu, ali nakon što se Fat Mike neukusno našalio na račun žrtava pucnjave na koncertu u Las Vegasu 2017., ekipa iz Stonea je ekspresno otkazala suradnju.

Ja sam to pivo uspio probati par mjeseci nakon što mu je istekao rok i nije bilo baš nešto (zvuči kao da opisujem bend), ali drago mi je da jesam!

Foto: Iggachu (Instagram)

Pij glasno i samo nek’ grlo nije suho!

Be social

Komentari