Glazba

Pjesme za plakanje: Eva Juraški

Vrijeme čitanja: 4 minute

Da, sramili se mi toga ili ne, skrivali mi to ili ne, svi imamo tih nekoliko pjesama koje nas uvijek rasplaču. Uz neke od njih vežemo tužne, stresne emocije ili pak veliku radost, pa to budu suze radosnice.

U trenutku kad ih čujemo nerijetko se ne možemo othrvati porivu da pustimo koju suzu, potencijalno se “osramotimo” pred ekipom, malo nas potapšaju po ramenima i leđima, zagrle, podrže. I svi idemo hrabro dalje. Ruku na srce, emocije postoje da se prožive, zato, čemu skrivanje? U nastavku vam predajem svojih 5 pjesama za plakanje.

Za potrebe ovog članka, predstavljamo vam suzomjer, lažno i zabavno mjerilo koliko je neka pjesma tužna, odnosno koliko uspijeva u tome da nas rasplače. U ovom slučaju, mene. Upoznajmo se s ocjenama mog suzomjera:

1 – Puštam suzu samo ako je trenutak, ali uvijek se mogu othrvati

2 – Uglavnom puštam suzu, većinom se mogu othrvati

3 – Puštam suzu, no još uvijek se mogu othrvati ako moram

4 – Plačem, vrlo teško se mogu othrvati

5 – Apsolutno uvijek puštam suzu i ne mogu se othrvati ni da želim


Daniel Johnston – Some Things Last A Long Time


Ne bih rekla da klasično plačem na ovu pjesmu, koliko sam uvijek duboko dirnuta kada ju čujem jer me obuzme sjeta i melankolija. Ima jako puno obrada te stvari, no ni jedna me ne dira toliko koliko originalna izvedba.

Najljepši stih: Your picture is still on my wall

Stih za suze: /

Ocjena na suzomjeru: 1/5


Daft Punk ft. Julian Casablancas – Instant Crush


Ovu numeru od milja zovem najtužnijom EDM stvarčicom na svijetu. Na prvu nikad čovjek ne bi pomislio da bi me neka Daft Punk stvar mogla rasplakati, a bogme nije mi ni Casablancas tip za plakanje, no ova kombinacija vocodera i senzitivnog drum machinea me ubija. Još kada gledam ovaj video gdje se odvaja ovaj par voštanih lutaka, koje se na kraju ponovo stope i rastope, baš kao moderni Romeo i Julija – s njima se rastopi i moje srce.

Najljepši stih:

And we will never be alone again‘Cause it doesn’t happen every dayKinda counted on you being a friendCan I give it up or give it away?

Stih za suze: Instrumentalni bridge me pogađa

Ocjena na suzomjeru: 2/5


Sufjan Stevens – Fourth Of July


Pjesma se nalazi na albumu „Carrie & Lowell” (2015.)  koji je Sufjan napisao u čast majici koja je preminula 2012. godine. Da stvar bude gora, ta ista majka ga je napustila dok je imao samo godinu dana jer je bolovala od depresije, šizofrenije i zlouporabe opijata. Album je prožet temama smrti i prolaznosti života, a Fourth of July me od svih definitivno najviše pogodila jer se poprilično direktno fokusira na besmislenost i prolaznost života. Othrvam se samo ako javnost kaže da moram.

Najljepši stihovi:

It was night when you died, my fireflyWhat could I have said to raise you from the dead?Oh could I be the sky on the Fourth of July?

Stih za suze: We’re all gonna die

Ocjena na suzomjeru: 3/5


Beach House – Lazuli


Istinski plačem na dosta njihovih pjesama, a posebno na Lazuli i ne stidim se toga nimalo. Ipak „Bloom” je album Victorijinog vokalnog vrhunca, tako da kombinacija uz levitirajući sintezajzer zove instant maramice. Začudo pa sam uspjela ostati sabrana kada sam čula tu izvedbu live jer sam bila previše fokusirana na snimanje (znam da nije pohvalno, no bilo je više od mene) i sada doma iz toplog kreveta mogu u miru plakati na tu snimku snimljenu iz prvih redova.

Najljepši stih: Like no other you can’t be replaced (There’s nothing like lapis lazuli)

Stih za suze: gore naveden+ instrumentalni bridge

Ocjena na suzomjeru: 4/5


Foreigner – I Want To Know What Love Is


Pjesma je vrištala rolu papira kad sam ju prvi put čula kao klinka. Nosi snažnu emociju vokala i uvijek dragu melodiju 80-ih. Tekstualno me također pjesma obuzela jer je, naravno, uvijek bolna tema neuzvraćene ljubavi.

Najljepši stihovi:

I wanna know what love isI want you to show meI wanna feel what love is

Stih za suze: In my life, there’s been heartache and pain

Ocjena na suzomjeru: 5/5


Za kraj, navodim još neke skladbe vrijedne spomena, odnosno povremeno mojih suza: For Tomorrow (Blur),  Everybody Wants to Rule The World (Tears For Fears), Sometimes (My Bloody Valentine), Drunk in LA (Beach House). Ne biste vjerovali, ali tu su i totalno klišejaste My Heart Will Go On (Céline Dion) i pomalo neočekivana Divno je biti nekome nešto (Latino).


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari