Istaknuto
24.09.2022.

Vrijeme čitanja: 2 minute Vizual Igora Jurilja (Yellow Yuri) ušao u natjecanju za službenu naslovnicu singla Hold Me Closer Eltona Johna i Britney Spears. Glasovanje traje još tri dana, do 26. rujna, a u nastavku saznajte kako dati glas našem novinaru i ilustratoru.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Knjige

Završila je priča o ljubavi i tmini – napustio nas je Amos Oz

29.12.2018. Marija Anušić
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Veliki izraelski književnik Amos Oz umro je 28. prosinca u 80. godini života ostavivši iza sebe bogatu kulturnu baštinu.

Rođen kao Amos Klausner 4. svibnja 1939. u Jeruzalemu gdje se i školovao, bio je aktivan i u politici kao jedan od utemeljitelja pokreta Peace Now. Odrastao je u Jeruzalemskoj četvrti Karem Avraham u koju je smjestio velik broj svojih romana. Bio je izrazito pacifistički nastrojen i jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko – palestinskog sukoba. To se vidi u članku “Zemlja naših predaka” koji je napisao 1967. godine.

Ostaje nam cijeli njegov svijet

Pisao je romane, eseje o politici, književnosti i miru, a također je dobitnik mnogih prestižnih nagrada kao što su Izraelska nagrada za književnost (1998.), Mirovna nagrade njemačkih nakladnika i knjižara (1992.), Goetheova nagrada grada Frankfurta (2005.), itd. Djela su mu prevedena s hebrejskog na više desetaka jezika diljem svijeta, pa tako i na hrvatski. Možemo sada nabrajati postignuća, prijevode i romane, eseje i političke istupe, ali ono što doista ostaje iza jednog velikog pisca njegov je svijet koji će nadživjeti samu uspomenu o njemu, tako da bez provjeravanja podataka uskoro nećemo ni znati da više nije među živima. Jer će zapravo zauvijek tu i biti.

Uskoro ćemo vam donijeti veći i kompletniji pregled romana koje možete naći u knjižarama i knjižnicama kod nas uz malo opširniji tekst o samom autoru. 

(Visited 325 times, 3 visits today)

Komentari