Film

Preminuo je Mustafa Nadarević, velikan hrvatskog kazališta i filma

Mustafa Nadarević
Foto: Dejan Štifanić/Glas Istre
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Nakon duge i teške bolesti u 77. godini života napustio nas je Mustafa Nadarević, filmski i kazališni glumac te redatelj. Bio je jedan od velikana domaće filmske i kazališne scene.

Mustafa Nadarević rođen je 2. svibnja 1943. godine u Banja Luci, no veliki dio života proveo je u Hrvatskoj. Gimnaziju je završio u Rijeci gdje je u sklopu kazališne grupe „Viktora Cara Emina” napravio prve glumačke korake.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1969. godine postaje članom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Igrao je vodeće uloge u „Hvarkinji”, „Dundo Maroju”, „Letu iznad kukavičjeg gnijezda” i brojnim drugima.

Najpoznatiji je po filmskim ulogama u „Prosjacima i sinovima”, „Velom mistu”, „Nepokorenom gradu”, „Kiklopu”, „Glembajevima”, „Kuduzu”, a ostat će pamćen i po ulozi Izeta Fazlinovića u humorističnoj seriji „Lud, zbunjen, normalan”.

Primio je Nagradu hrvatskog glumišta za sveveliko umjetničko djelovanje 2018. godine, Nagradu za životno djelo Libertas film festivala 2008. godine, Nagradu „Vladimir Nazor” 1981. godine i brojne druge.

Be social

Komentari