Knjige

Preporuka – Haruki Murakami za početnike: After Dark

Foto: http://cmdrpinky.tumblr.com/
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: http://millionsmillions.tumblr.com
Foto: millionsmillions.tumblr.com

mjesecu smo japanske kulture, a to je uvijek dobra prilika da se nauči nešto novo i vezano uz temu. Stoga, za one koje ne znaju (a i oni koji znaju mogu ponoviti gradivo), Haruki Murakami je japanski autor mnogih bestsellera. Rođen je u Kyotu, a odrastao je u Kobeu. Roditelji su mu bili profesori književnosti. Danas živi u blizini Tokija, a dio svog života proveo je izvan Japana, u Grčkoj, Americi i na Havajima. U Tokiju je bio vlasnik jazz-bara po imenu Peter Cat. Nedavno je izjavio da je njegov životni san sjediti na dnu bunara. To ga ne plaši, naprotiv, misli da je to divno.  I sam često zaboravi zašto je nešto napisao.

„Objavljena je prije 20 godina i nisam je pročitao od tad!,” rekao je za svoju hit knjigu The Wind-Up Bird Chronicle.

Ne voli pisati u trećem licu jer se onda osjeća kao da gleda na svoje likove svisoka. Dok je bio mlađi, htio je biti mirna osoba i živjeti mirnim životom.  Voli glačati svoju i ženinu odjeću. Mnoge teme u knjigama proizlaze iz njegova vlastitog života, primjerice mačke, kuhanje, glazba i male opsesije. Naprosto je opsjednut bunarom, glačanjem, mačkama i slonovima. Ima čak i knjigu naslovljenu The Elephant Vanishes. Misli da je njegova mašta vrsta životinje i radi sve što je potrebno kako bi je održao na životu.  Ne može to objasniti. Često piše više priča istovremeno. Kaže da je to zato jer mu trebaju otprilike dvije godine da napiše roman i postane mu dosadno svaki dan pisati pa izmišlja nove priče i likove da se zabavi. Ne voli pisati o fizičkom i seksualnom nasilju, ali ponekad mora zbog priče.

Foto: http://flavorpill.tumblr.com
Foto: flavorpill.tumblr.com

Zadovoljan je s prijevodom svojih knjiga na engleski jer i sam priča engleski pa može provjeriti je li sve u redu.  Kad počne pisati, ne zna kako će priča završiti. Svaki dan otkrije nešto novo o priči koju piše. U svojim knjigama često koristi element „slučajnosti“ iako mnogo pisaca upravo to želi izbjeći.

“To je zato jer se i u stvarnome životu mnogo stvari dogodi zbog puke slučajnosti”, tvrdi Murakami.

Kad piše fikciju treba mu glazba.  U svojim knjigama često spominje razne pjesme i glazbenike koje sluša dok piše. Upitali su ga zašto je puno njegovih likova tužno, no to ga je pitanje iznenadilo. Nije mu bila namjera pisati o tužnim likovima.  Za sebe kaže da nije nimalo misteriozan, naprotiv. Iako njegovi likovi često sanjaju i u knjigama miješa svakodnevnicu s natprirodnim, za sebe kaže da se skoro nikada ne sjeća svojih snova. Kritičari su podijeljenog mišljenja kada je riječ o Murakamiju. Neki misle da mu je stil pisanja previše jednostavan, a drugi smatraju da je upravo ta jednostavnost ono što njegove knjige čini izvrsnima. Murakami je jednom pričao s poznatim japanskim terapeutom i povjerio mu se da ne sanja puno, a kad sanja, ne sjeća se svojih snova. Terapeut mu je odgovorio da to itekako ima smisla, ali nikad mu nije objasnio zašto. Terapeut je u međuvremenu umro i Murakami, nažalost, nikad neće saznati odgovor. Odgovor je vjerojatno vrlo jednostavan. Njegove su knjige poput veoma realnih snova. Sve se čini normalno i opipljivo do trenutka kad se dogodi nešto apsolutno nemoguće, ali i dalje vam nije jasno da sanjate.

Foto: http://quote-gatherer.tumblr.com
Foto: quote-gatherer.tumblr.com

Svi su već čuli za Murakamijeve hitove Norwegian Wood, Blind Willow Sleeping Woman, Kafka on the Shore, A Wild Sheep Chase, Hard-Boiled Wonderland and the End of the World, The Wind-up Bird Chroncile i Dance Dance Dance. No jedno njegovo djelo još uvijek izbjegava biti otkriveno. After Dark je znatno kraća knjiga od ostalih, po kratkoći se može mjeriti jedino s njegovom autobiografskom knjigom What I Talk About When I Talk About Running, ali tu je sličnosti kraj. After Dark idealna je knjiga za one koji tek počinju otkrivati čaroban svijet Harukija Murakamija. Ima sve murakamijevske elemente: nešto svakodnevno, nešto misteriozno, komplicirane međuljudske odnose, muzičke reference i opise kulture kojom diše urbana sredina, ali je istovremeno manje kompleksna i filozofski nastrojena. Zato je dobra priprema za druge, malo teže, Murakamijeve knjige. Tema je jedinstvena što je i za očekivati jer osim ponavljajućih motiva, Murakamijeve knjige doista nemaju mnogo toga zajedničkog po pitanju priče.

Radnja se događa u jednoj noći i poglavlja su podijeljena po satima. Studentica Mari Asai provodi svoje noći čitajući knjige u restoranu. Njezina sestra Eri zapala je u vječan san u sobi pored televizora. Takahashi Tetsyta je student koji svira trombon i baš je te noći ušao u isti restoran kao i Mari. Pred njim se počne otvarati svijet u kojem se san i java isprepliću, a sa svime time nekako je povezana i jedna kineska prostitutka. Nakon nešto scrollanja prema dolje, prvo poglavlje na engleskom možete pročitati ovdje.

Be social

Komentari