Istaknuto
19.01.2022.

Vrijeme čitanja: 2 minute Sredina siječnja podsjeća nas na proljeće vedrim vremenom, ali i živahnim izdanjima koji najavljuju glazbeno osvježenje u 2022. godini.

19.01.2022.

Vrijeme čitanja: 11 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Axl Sixxteen predstavnik je emo subkulture koju je podredio svojim razmišljanjima, a u razgovoru s Goranom Terzićem približio nam je svoj svijet.

Film

Profesora Baltazara od danas gledamo na platformi Youtube

19.07.2021. Simona LukmanFoto: dnevnik.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Vjerujem da mnogima, kada se prisjećaju trenutaka bezbrižnosti i radosti iz djetinjstva, na pamet prvo padne gledanje crtića na dobroj, staroj televiziji. Premda je televizija danas sve manje privlačna zbog dostupnosti internetskih platformi koje nam nude bezbroj sadržaja koje možemo gledati bilo gdje i u bilo koje vrijeme, crtići nikako nisu izumrli.

Iako možda ponekad zaboravljamo ono što je naše, srdašca su nam nekada ispunjavale epizode „Bipsića”, „Cipelića”, „Loleka i Boleka”, „Ponča i Tora” i brojnih drugih. Jedan u nizu bezvremenskih hrvatskih crtića je i „Profesor Baltazar” koji prati uzbudljive pustolovine znanstvenika Baltazara koji svojim inovativnim izumima uvelike olakšava život mještana Baltazar-grada.

Profesor u 54. godini progovorio – engleski

„Profesor Baltazar” animirana je hrvatska serija koja se snimala od 1967. do 1978. godine u produkciji Zagreb filma. Baltazara je izmislio Zlatko Grgić, poznati hrvatski autor crtanih filmova, a glas mu je posudio Pavao Štalter.

Nije dugo trebalo da Baltazar postane simbol hrvatske crtane kinematografije, što potvrđuju i brojne nagrade koje su mu dodijeljene, poput Srebrnog lava u Veneciji 1969. te Srebrnog Huga u Chicagu.

Od promocije ovog kultnog crtića nije se odustalo, a od danas su sve epizode prve sezone „Profesora Baltazara” dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku na YouTube kanalu Profesor Baltazar. Vjerujem da ćete uživati u povratku u prošlost i možda pustiti pokoju suzu – jer Profesor Baltazar nikada ne razočarava!

 

(Visited 722 times, 46 visits today)

Komentari