Vizart

Prvo Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu pokušat će izjednačiti utopiju i stvarnost

Foto: Facebook.com/industrialartbiennale
Vrijeme čitanja: 2 minute

Grad Labin 2016. godine postaje središte suvremene umjetnosti i likovnosti u Istri. Ove godine Labinjani obilježavaju 95. obljetnicu ustanka i doprinosa labinskih rudara te će se upravo tim događajem 4. ožujka otvoriti i Bijenale industrijske umjetnosti. Navedeni datum odabran je s ciljem zaštite rudara te namjere da upravo oni postanu generatori razvoja grada Labina. Bijenale će se odvijati 7 mjeseci, točnije do 30. rujna 2016. godine.

Foto: Facebook.com/industrialartbiennale
Foto: Facebook.com/industrialartbiennale

Uspješno provedeni pilot-projekt Labin Art Expressa u rujnu i listopadu prošle godine dokazao je i pridobio podršku grada Labina, Ministarstva kulture te pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović što je rezultiralo ovom manifestacijom koja bi itekako mogla utjecati na shvaćanje kulture. Važnost ove manifestacije je raznolika, a prednost pridajemo konceptima Josepha Beuysa po kojima se kultura treba i mora približiti što većem broju ljudi. Intencija Bijenala industrijske umjetnosti je da se umjetnici, djela i artefakti prilagode ritmu grada. Prema tome, izložbeni prostor neće biti samo jedna određena lokacija već će čitav grad postati izložbeni prostor, uključujući banke, školu i tvornice. Središnja lokacija izložbenog prostora, a ujedno i mjesto otvorenja Bijenala industrijske umjetnosti, bit će labinski Pijacal. Rudarski kompleks Pijacal dio je projekta izgradnje podzemnog futurističkog grada na svijetu, što je ujedno i jedan od ciljeva Bijenala industrijske umjetnosti.

Ideja vodilja bijenala glasi Utopija=Realnost i ukazuje na misao Josepha Beuysa da je bolje društvo moguće, ali je potrebno pobuditi svijest te prijeći preko osobnih interesa. Važna osoba Bijenala industrijske umjetnosti je i kustosica barunica  Lucrezia De Domizio Durini koja je uz pomoć Branka Franceschija te ostalih suradnika uspjela prikupiti veliki broj umjetničkih djela iz raznih krajeva svijeta – Japana, Italije, Kine, Brazila.

Foto: Facebook.com/industrialartbiennale
Foto: Facebook.com/industrialartbiennale

Uz glavnu izložbu, bijenale će biti popraćeno i raznim događajima poput projekcija filmova o umjetnicima, a nakon završetka manifestacije 37 izloženih djela bit će donirano za budući izložbeni prostor grada Labina.

Be social

Komentari