Film

Raste li američki moral isto kao i iznos koji zarađuje American Sniper?

Foto: pinterest.com/cmmacneil
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: pinterest.com/hellojoepark
Foto: pinterest.com/hellojoepark

Pretpostavljali smo da će se film American Sniper naći među nominiranima za Oscara, no ne i da će se naći uz spektakularni Boyhood redatelja Richarda Linklatera sa čak šest nominacija. Podsjetimo, prema broju nominacija vodeći su filmovi Birdman te The Grand Budapest Hotel s ukupno devet nominacija. Također, ostali smo šokirani informacijama o kino zaradi koju je dosegao prošlog vikenda.

Najuspješniji poslovni magazin na svijetu, Forbes, objavio je da je American Sniper, koji se prikazuje u kinima od 16. siječnja, u debitantskom vikendu (16.-18. siječnja 2015.) prema zaradi od kino ulaznica premašio sve siječanjske rekorde sa čak 89,5 milijuna dolara. Time je znatno premašio prošlogodišnji siječanjski rekord filma Ride Along, koji je u istom vikendu prošle godine zaradio 48 milijuna dolara. To je istovremeno i drugi najuspješniji R-rated debi. Ispred American Snipera je u ovoj kategoriji samo The Matrix Reloaded koji je u debitantskom vikendu zaradio 91 milijun dolara. Također, American Sniper se našao i na drugom mjestu najuspješnijih debitantskih vikenda među filmovima koji su nominirani za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Na prvom mjestu još uvijek čvrsto stoji Toy Story 3 koji je već u prvom vikendu zaradio 109 milijuna dolara.

Foto: pinterest.com/Greencirca
Foto: pinterest.com/Greencirca

American Sniper, film redatelja Clinta Eastwooda, priča je o najučinkovitijem američkom snajperistu i heroju, Christopheru Scottu Kyleu, zvanom Chris. On je u četiri navrata služio kao snajperist u Iračkom ratu, a pripisuje mu se 160 potvrđenih ubojstava od 255 mogućih. Film prikazuje i probleme s kojima se susreo po povratku kući. Kyle je bio nacionalni heroj. Američka javnost ga je uzdizala u visine, stoga su bili uzdrmani kada ga je nakon skoro četiri mirnodopske godine, u veljači 2013. na druženju u streljani ubio 25-godišnji ratni veteran koji je navodno obolio od PTSP-a. Prije smrti Kyle je napisao memoare koji su postali bestseller, a sada je o njemu snimljen i film. U American Sniperu ga je utjelovio Bradley Cooper, a njegovu udovicu Tayu Renae Kyle glumi Sienna Miller.

Foto: tumblr.com/image-riot i youtube.com/screenshot
Foto: tumblr.com/image-riot i youtube.com/screenshot

Film je izrazito američki, nabijen patriotizmom. Ako sagledate radnju iz pozicije ne-Amerikanca, to je još samo jedan ratni film o ubijanju, odnosno film u kojem je ubijanje u prvom planu i koji veliča ubojicu i ubijanje. Zadnjih su se dana pojavile mnoge kontroverze oko reakcija na film. Redatelj Eastwood i glumci se opravdavaju govoreći da je fokus filma Kyleov povratak kući i ponovno snalaženje u svakodnevnom životu. Kyleovi bližnji pak burno reagiraju na svakoga tko ima negativno mišljenje o filmu, brane ga i opravdavaju. Primjer su tweetovi glumca Setha Rogena te producenta i redatelja Michaela Moorea koji nisu baš bili oduševljeni filmom i to su podijelili s ostatkom svijeta na društvenoj mreži, ali i izazvali bijes Kyleovih kolega i prijatelja. Ovo još jednom dokazuje da je nacionalizam u SAD-u tabu, tzv. „sveta-krava“ tema.

Foto: dailysignal.com/screenshot
Foto: dailysignal.com/screenshot

Procijenjeno je da bi American Sniper do kraja ovog tjedna trebao doseći 110 milijuna dolara. Dosta impresivni rezultati. No uzmete li u obzir da je 15. siječnja bio 86. rođendan jednog od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništvaMartina Luthera Kinga, koji je atentatom tragično ušutkan i da je 19. siječnja Martin Luther King Day, koji se prema pravilu u SAD-u održava trećeg ponedjeljka u siječnju, rezultati koje je postigao American Sniper gotovo su sramotni.

Foto: facebook.com/SelmaMovie
Foto: facebook.com/SelmaMovie

Grozota se povećava kada se sjetimo da je u utrci za Oscara i jedan film o Martinu Lutheru KinguSelma. Film redateljice Ave DuVernay priča je o Martinu Lutheru Kingu i maršu za građanska prava na grad Selmu u Alabami, koji je zauvijek promijenio SAD. Legendarnog Kinga je utjelovio Britanac nigerijskog podrijetla David Oyelowo, a Kingovu udovicu Corettu Scott King koja je hrabro preuzela vodstvo u svim njegovim ciljevima glumi britanska glumica Carmen Ejogo. Žalosno da je Selma tako slabo prihvaćen od kritike i od javnosti, posebice danas kada SAD muči isto pitanje kao i tada – rasizam. Naime, u nekim američkim gradovima izbili su prosvjedi nakon dva specifična ubojstva, a tada se dogodilo i još jedno. Bijeli je policajac ubio nenaoružanog Afroamerikanca Rumaina Brisbona u Arizoni dok su trajali prosvjedi u New Yorku i drugdje u SAD-u protiv pogibije u sličnim okolnostima druge dvojice Afroamerikanca. Ovaj incident se dogodio u vrijeme dok je SAD u šoku zbog smrti dvojice nenaoružanih Afroamerikanaca, Michaela Browna u Fergusonu i Erica Garnera u New Yorku, koje su usmrtili bijeli policajci i izbjegli krivičnom gonjenju.

Foto: pinterest.com/cmmacneil
Foto: pinterest.com/cmmacneil

Unatoč svemu navedenom u korist Selme, filma koji progovara o borbi za prva crnačkog stanovništva, koji progovara o cilju za veće dobro, američka javnost i dalje kupuje kino ulaznice za American Snipera, film koji veliča ubojicu i ubijanje. I onda kažu da je SAD zemlja snova – ne!

Be social

Komentari