Vizart

Banksy ima web shop i zarađuje za sudsku tužbu: Live Laugh Lawsuit

Vrijeme čitanja: 3 minute

Svima poznat umjetnik kojeg nitko ne poznaje. Banksy, street performer iz Velike Britanije čiji je identitet i dalje nepoznanica, novim projektom pomiče granice umjetnosti. Radi se o web shopu.

 

banksy.co.uk

U Londonu je prošle godine na aukciju dospjela slika djevojčice s balonom, jedno od njegovih najpoznatijih djela, te se prodala za 1.37 milijuna USD. Nekoliko trenutaka nakon što je čekić lupio stol, slika je počela samu sebe uništavati, odnosno pokrenut je shreder sakriven unutar okvira.

Slika se uništila do pola gdje je rezanje stalo, a taj akt je posljedično dvostruko povećao vrijednost ovog umjetničkog djela. Oko činjenice tko je stajao iza toga, nije bilo dileme da se radi o autoru. „The urge to destroy is also a creative urge“, citirao je Picassa u svom instagram postu.

Banksy će ući u povijest kao jedan od rijetkih umjetnika koji nije otkrio svoje ime. Njegov opus je u potpunosti slobodan za korištenje te se njegovi radovi ni na koji način ne mogu kupiti kao originali. Njegovi originali jednostavno ne postoje. Ne samo da ne prodaje svoja djela, već ljude potiče da ih besplatno koriste i reproduciraju (u nekomercijalne svrhe).

I zato je pojava ovog web shopa ne samo zanimljiva crtica na zidovima interneta već prekretnica u povijesti umjetnosti.

„I’m opening a shop today (although the doors don’t actually open).“

Time je najavio ‘otvaranje’ showrooma u Croydonu. Stvari koje je prodavao na web shopu bile su izložene u dućanu koji nije otvarao vrata te faktično postale originalna Banksyeva izložba. GrossDomesticProduct…where art iritates life ime je stranice.

Mislim da je bespotrebno naglašavati da se ne radi o tipičnoj online kupovini. Kako bi izbjegao princip first come – first served i spriječio kolekcionare da pokupe sva djela (i eventualno ih kasnije prodaju na ebayu), Banksy je ostavio prozor vremena za razgledavanje artikala. Nakon toga, bilo je potrebno odlučiti se za jedan te popuniti obrazac / set pitanja kroz koje će procijeniti tko zaslužuje predmet. Kako ništa ne bi bilo prepušteno sreći i šansi, izabrao je nepristranog suca, koji je po zanimanju stand up komičar.

GrossDomesticProduct

Debelo ispod tržišne cijene

Stvari na prodaju? Torbica od cigle. Policijska kaciga s naličjem disko kugle. „Life’s too short to take advice from a cushion“ set jastuka. Fringe majica djevojčice s balonom – nod prije spomenutoj uništenoj slici. Kako bi osigurao poštenu borbu za sve, u obrascu je tražio od potencijalnog kupca da navede koliko je spreman platiti za to umjetničko djelo. Sve stvari su se iovako prodavale debelo ispod njihove tržišne vrijednosti, no tko stvara ponudu i potražnju ako ne sam Banksy? U ovom paralelnom svemiru, nitko drugi nema pravo glasa.

Zašto se baš sad odlučio napraviti iskorak u online svijet? Razlog je financiranje procesa pokrenutog protiv neimenovane tvrtke koja izrađuje čestitke i razglednice, a koja je pokušala steći isključiva prava na njegovo ime. Osim financirati proces, naum mu je bio potaknuti druge da i dalje nekontrolirano koriste njegove ideje i reproduciraju djela, ali da će svaki proizvod koji će se oglašavati kao „official Banksy“ susresti s istom sudbinom. Eventualni dobitci iz svih tužbi tog tipa ići će u dobrotvorne svrhe.

banksy.co.uk

Ne iz sebičnih razloga ili egotripova, štiti svoj brand u načelima svega za što stoji – opreka kapitalizmu i društvu bez moralnog kompasa, zaslijepljenog materijalnim i slavom. Aktivist, umjetnik i ikona 21. stoljeća, Banksy je ime za koje (ne)ćemo i u budućnosti čuti.

Be social

Komentari