Film

Recenzija: Thor – The Dark World mali je korak za žanr, ali veliki za franšizu

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Kad je prije dvije godine izašao prvi film o Thoru, kritika je ostala razočarana, a fanovima je bilo jasno da se Marvel nije potrudio oko ovog superjunaka kao što se trudio oko ostalih. Brzo im je trebala pozadinska priča za ovaj lik kako bi ga mogli ubaciti u Avengerse jer su znali da se radi o zlatnoj kokoši i bili su u pravu. U ljeto 2012. kino dvorane bile su ispunjene do zadnjeg mjesta jer su svi htjeli vidjeti uspješnicu Jossa Whedona. Već se tad znalo da će Thor dobiti nastavak i mnogi su počeli nervozno gristi nokte. Što ako bude dosadan i usporen kao i prvi? Što ako Thor kao lik jedino funkcionira kad je okružen kolegama Avengersima? Što ako se još jednom pokaže da je publika film naziva Thor došla gledati samo zbog sporednog lika zvanog Loki? Posve opravdane sumnje, ali – Thor: The Dark World nije razočarao.

Stara ekipa i neki novi klinci

Iako se radnjom nastavlja na Avengerse, ovaj film je ovdje da bi proširio priču koju je započeo u prvom filmu. Chris Hemsworth kao Thor još je jednom uzeo u ruke neuništivi čekić Mjolnir, Tom Hiddleston koji glumi Lokija udobno se smjestio u posebno čuvanoj tamnici na Asgardu, Natalie Portman i dalje tumači astrofizičarku Jane Foster i to ovog puta s prebivalištem u Londonu, a novopridošlicu čini Christopher Eccleston čiji lik Malekith predstavlja najveću prijetnju asgardskom superjunaku. Anthony Hopkins i dalje ima nezahvalnu ulogu Odina, lika s kojim je teško suosjećati čak i kad znate da postupa u najboljoj namjeri. Rene Russo kao Odinova žena Frigga i kraljica Asgarda konačno je dobila priliku da se dokaže i produbi svoj lik. Kat Dennings bilo je zabavno gledati kao Darcy jer je nekako uspjela u ovom filmu biti manje naporna nego u prvom. Pravo osvježenje u radnju unio je Stellan Skarsgard u ulozi doktora Erika Selviga koji je dobio neke od najduhovitijih scena u filmu.

Veliki plus ide scenaristima Christopheru Yostu, Christopheru Markusu i Stephenu McFeelyju koji su nastojali uključiti sve likove u radnju pa tako i oni najsporedniji imaju par odličnih scena u kojima su se mogli dokazati. Idris Elba dominirao je svakom scenom u kojoj se pojavio i pravi ga je užitak gledati kao Heimdalla. Jaimie Alexander odlična je kao ratnica Sif, a iako je očito da postoji neka romantična poveznica između nje i Thora, to ne staje na put radnji niti uzrokuje naporan ljubavni trokut između nje, Jane Foster i plavokosog superjunaka. Zachary Levi glumi Fandrala i prilično mu dobro leži s obzirom da dosad nije imao nijednu sličnu ulogu.

Ono što ovaj film čini zanimljivijim i vizualno atraktivnijim od prethodnog jest činjenica da se većina radnje odvija na Asgardu. Redatelj Alan Taylor iskoristio je svo znanje koje je prikupio režirajući Game of Thrones i primijenio ga na ovom filmu. Scenografija je apsolutno veličanstvena te će vam se prostranstva Asgarda činiti još uvjerljivijima budući da su upotpunjena odličnim soundtrackom. Dodatni bonus je što sva radnja koja je smještena na Zemlji nije u New Yorku (kako to gotovo uvijek biva u ovakvim filmovima) nego u Londonu. Još jednom, to daje dobar kontrast prvom filmu gdje se glavna borba odvila u pustinjama New Mexica što je dovelo do uništenja obližnjeg gradića.

Svijet tame i prilično svijetla budućnost

Film je dobra zabava i odlično balansira mračne dijelove s duhovitim dosjetkama likova. Puno je ozbiljniji od svog prethodnika te nabijen akcijom. Scene borbe su napete i nema bespotrebnog odugovlačenja ili popunjavanja vremena nebitnim dijalozima. Bratski odnos Thora i Lokija možda je najzanimljivija okosnica cijele radnje. Dok je u prvom nastavku bilo samo rečeno da su njih dvojica braća, gledajući The Dark World gledatelj će konačno shvatiti svu težinu i značenje te činjenice. Malekith kao negativac je zastrašujuć, ali ne i jedan od onih nezaboravnih zločinaca koje zavolite unatoč njihovom poremećenom umu. Loki se, recimo, u Thoru i Avengersima pokazao kao masovni ubojica koji ne preže ni pred čime niti bira sredstva koja će koristiti, ali je ipak oko sebe okupio vjernu hordu fanova koji su mu puno privrženiji nego glavnom liku filma. Malo je vjerojatno da će Malekith doživjeti takav uspjeh kod obožavatelja jer Eccleston očito nema Hiddlestonovu karizmu i mladenački šarm. Drugim riječima, prostora za napredak ima još puno pa se nadajmo da će ga iskoristiti i u Avengers: Age of Ultron, ali i u trećem nastavku Thora koji je već najavljen.

Zamjerka filmu ide za nekoliko prilično klišeiziranih scena te činjenici da film naginje fantastici više nego znanstvenoj fantastici. Ono što je u filmu opravdano sa znanošću, ustvari je bliže magiji i sigurna sam da bi se čak i stručnjaci složili sa mnom. Također, Natalie Portman nije iskoristila puni potencijal svog lika, ali ne svojom krivnjom. Očito scenaristi u nekim scenama nisu znali što bi s njom, pa su je jednostavno onesvijestili da im ne bude na putu dok se bave drugim stvarima. Za genijalnu znanstvenicu i astrofizičarku, velik dio filma provela je kao dežurno smetalo.

Kraj filma je odličan. S obzirom na žanr, logično je da se sprema happy end, no ovaj je u svakom pogledu ispao neočekivan i otvara mnogo novih pitanja koja će biti odgovorena tek u trećem filmu. Također, Marvel je počastio publiku s čak dvije dodatne scene nakon creditsa pa svakako ostanite da ih vidite. Ionako već dobro znate da nakon Marvelovih filmova ne smijete izaći iz kino dvorane dok vas ne potjeraju.

Be social

Komentari