živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Retropetak: Godzillinih 60 godina na platnu

Foto: Wikipedia.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Wikipedia.com
Foto: Wikipedia.com

Uskoro u kina stiže priča o jednom od najpoznatijih filmskih čudovišta, Godzilli. Amerikanci ga još jednom oživljavaju u blockbusteru s Bryanom Cranstonom i Aaronom Taylorom-Johnsonom u glavnim ulogama. Ovo gigantsko čudovište, koje dolazi iz vode, prvi se put pojavilo na platnu 1954. godine u japanskome filmu redatelja Ishira Honde. Njegovo je originalno ime Gojira, kovanica dviju japanskih riječi gorira, što znači gorila i kujira, što znači kit. Tako je nazvan zato što je njegov najraniji izgled bio mješavina ovih dviju životinja i tek nakon što je producent pogledao The Beast from 20.000 Fathoms počeo je ličiti na dinosaura. Inspiriran financijskim uspjehom King Konga i The Beast from 20.000 Fathoms te atomskim bombardiranjem Nagasakija i Hirošime stvoren je Gojira. Kroz čudovište, film je progovarao o prijetnji nuklearnog oružja čovječanstvu.

Kao jedan od najranijih i najpoznatijih predstavnika u giant monster žanru, postao je temelj za 28 japanskih nastavaka, američku adaptaciju, remake i nadolazeći reboot, a poslužio je kao inspiracija i za razne rip offove i parodije. Osim u kinu, pojavio se i u televizijskim programima i crtićima, dobio je književni serijal te je utjecao na glazbene umjetnike. Gotovo pa je i suvišno spomenuti niz video igrica posvećenih upravo njemu. Za 50. obljetnicu dobio je i svoju zvijezdu na hollywoodskom šetalištu slavnih, što svjedoči o njegovoj neprekidnoj popularnosti.

Foto: Wikipedia.com
Foto: Wikipedia.com

Fabula

Ribarski brod nestaje na moru nakon pojavljivanja neobične, podmorske svjetlosti. Zbog odaslanog poziva u pomoć, drugi brod u blizini nesreće odlazi istražiti o čemu je riječ da bi mu dogodilo isto što i prvome. Stanovnici otoka Ohto počinju spominjati Godzillu kao razlog nestanka brodova, kao i iznenadnog nestanka ribe. Novinari koji stižu na otok ne vjeruju stanovnicima u priču o čudovištu koje dolazi iz vode kako bi proždrlo ljude. Tim istraživača upućuje se na misiju otkrivanja razloga neobičnih događaja na otoku. Nakon nekog vremena otkrivaju mjesto lokalizirane radioaktivnosti. Uskoro nailaze na 50-metarsku Gojiru.
Ispod pogledajte trailer originala i remake kojeg ćete moći pogledati u kinima od 15. svibnja.

Be social

Komentari