Glazba

Izvještaj – Riječka zvečka vol. 4: Let 3 i publika raspametili jedni druge

Foto: facebook.com/rijeckazvecka01
Vrijeme čitanja: 4 minute

Riječka zvečka opet zveči! Kvartovska manifestacija nastala prije četiri godine kako bi probudila uspavane Riječane u ljetnim mjesecima, svojim je zveketom u prvom ovogodišnjem izdanju okupila preko dvije tisuće građana na zajedničkom druženju i besplatnom koncertu Leta 3. Tko je više oduševio, okupljeni građani ili dobri stari Letovci, teško je reći, no sigurno je sljedeće – jedni iz drugih izvukli su ono najbolje.

A gdje ima volje, ima i mjesta za sjajne stvari, čak i kad mjesta baš i nema, znaju to sigurno organizatori Zvečke i svi ljudi koji su na nju došli. Za neupućene, Riječka se zvečka održava u Rijeci, u dijelu grada koji se zove Podvežica, na omanjem travnatom uglu na križanju dviju cesta kojeg Riječani, u nedostatku zelenih površina, nazivaju parkom. No briga njih, trava je trava, oni uzmu što imaju pa ondje stisnu jednu manju pozornicu, pristojno velik šank te naprave glazbenu i društvenu večer na ponos i oduševljenje svih prisutnih.

Posjetitelja je te prve večeri bilo zbilja mnogo pa nisu svi ni stali na to malo trave, koja je možda dovoljna za neka mirnija i manja izdanja Zvečke, ali ovog puta to nije bilo naročito važno. Sve se lijepo pratilo i s okolnih pločnika, zidića i stupića kako već i priliči gradskim ljetnim večerima. Većina je došla i prije 21 sat kada je Zvečka službeno krenula, a onda je uz čašicu razgovora i dobrog društva dočekala izvođače nešto prije 23 sata u takvom raspoloženju da Let 3 nije imao druge nego svojim sugrađanima pružiti jedno od najboljih izdanja koje su proteklih desetak godina mogli vidjeti. I tako i bi. Snaga prvog ovogodišnjeg zveketa na tom malom zelenom uglu riječke Podvežice bila je fantastična.

Foto: facebook.com/rijeckazvecka01 / Ivor Mažar
Koncert kakav (ni)smo očekivali

Po provjerenoj je formuli Let 3 otvorio koncert izvrsnom „Pokvarenom ženom“ s albuma „El Desperado“, a zagrijavanju je došao vrhunac već s „999“ koja je uslijedila odmah nakon. Publika i Letovci zakačili su se jedni za druge pronalazeći fascinantnu količinu energije i entuzijazma nakon svih godina poznanstva, kao da su si u tom kvartovskom điru odlučili dati sve ili ništa. Prevagnulo je sve. Redali su se hitovi, po redoslijedu ostavljenom u magli večeri. Stare uspješnice poput „Vjeran pas“, „Izgubljeni“, „Kontinentio“, „Ženu varam“, „Drama“, „Ero s onoga svijeta“ i „Tazi tazi“ rasplesale su i raspjevale sve okupljene ljubitelje zvuka riječkih glazbenika koji jednako cijene sirove rokerske dionice kao i narodni melos, katkad i u kombinaciji.

Letjelo je perje, stihovi su se skandirali, a Letovci su još jednom potvrdili da njihova snaga ima malo toga sa studijskim snimkama, a sve sa živom izvedbom koja je, nakon svih ovih godina te boljih i gorih albuma, ostala njihov najjači adut. Prihvatila je to, snažnije nego inače, i riječka publika, koja je tijekom „Djeteta u vremenu“ orila stihove iz petnih žila, a slično je prošla i „Riječka pička“ koju bend nije stigao ni najaviti, a okupljeno ju je mnoštvo već samo tražilo. Riječanima i Riječankama posebno draga demistifikacija spolovila i jezika, odjeknula je glasno i daleko, ističući ujedno neopterećenu i ponosnu narav brojnih stanovnika ovog grada.

Energija publike zarazila je i sam bend što je u više navrata s izuzetnim zadovoljstvom za mikrofonom naglasio i Prlja pa je, nakon neizostavnog Mrletova intermezza („Guska“,„Ciklama“, „Srničica“), koncert produžen za još nekoliko pjesama, a dvosatna je zabava pod vodstvom riječkih rokera, opet na zahtjev i radost brojne publike, završila izvedbom „Droge“ i mnogima drage te po mnogočemu jedinstvene „Nafte“. Bio je to vrlo lijep završetak ove vežičke večeri, mnogo topliji negoli bi bilo s fantastičnom „Sam u vodi“ koju Letovci često s razlogom ostave za kraj, no njena veličina, nakon sjajno protekle večeri, zbilja više nije bila potrebna.

Foto: facebook.com/rijeckazvecka01 / Ivor Mažar
Svi su došli

I za kraj još malo o publici koja to uistinu zaslužuje. Naime, skupina građana koja je pristigla na prvu ovogodišnju Riječku zvečku nije bila samo mnogobrojna i glasna, već i prekrasno raznolika. Došli su tinejdžeri i mladi, obitelji s djecom, djevojčice koje su tate nosili na leđima, gospođe i gospoda koje biste prije očekivali na koncertu klasične glazbe, neke starije dame čija se ljubav prema rocku ne bi nikad razotkrila izgledom, no sada su ih, u ritmu glazbe, odali pokreti koje nijedna fina haljina nije mogla sakriti. I sve je bilo baš domaće i susjedski, kako to obično i jest na lokalnim feštama, samo što je u slučaju Riječke zvečke glazbena ponuda nešto drugačija pa je tim ljepše vidjeti da se ova šarolika skupina Riječanki i Riječana u tu priču tako dobro uklopila.

U nadolazećim četvrtcima kolovoza, kada se pripremaju daljnji koncerti Riječke zvečke, očekuju nas Nola i The Siids 9. kolovoza, Krešo i Kisele Kiše 16. kolovoza, Padre & Iz@ i Borgie 23. kolovoza, Jonathan 30. kolovoza, uz gosta iznenađenja 31. kolovoza. Ulaz je slobodan.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari