Glazba

Izvještaj – Riječka zvečka vol. 4: Jonathan i Nord zaključili ljetno druženje u Rijeci

Foto: facebook.com/rijeckazvecka01 // Ivor Mažar
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zadnji četvrtak u kolovozu priveo je kraju još jedno, četvrto po redu izdanje Riječke zvečke – kvartovskog druženja uz dobru svirku svakog četvrtka u kolovozu na Vežici, u Rijeci. Premda je kraj ovogodišnjeg izdanja bio predviđen za petak uz nastup Kawasaki 3p-a, zadnju je riječ ipak imala riječka kiša zbog koje je jučerašnji nastup (no ne i druženje!) u vežičkom parku otkazan pa za završnicu ovogodišnjeg izdanja Zvečke bilježimo nastup Jonathana i Norda koji se zbio večer prije. I dok pozdravljamo neki od budućih dolazaka Riječanima dragog Kawasaki 3p-a, ovogodišnja se priča oko Riječke zvečke i ovako lijepo zaključila izvrsnim lokalnim imenima internacionalne kvalitete, što Jonathan i Nord uistinu jesu.

Već ispunjen park prije početka prvih izvođača, alternativnog rock benda Nord, pokazao je da se Riječani četvrtkom na Vežici najrađe okupljaju uz domaća, riječka glazbena lica. Posljednjeg četvrtka ovogodišnje Zvečke vrijedilo je ono što smo ustanovili i početkom kolovoza uz Let 3 – ove kvartovske večeri okupljaju sve – stare, mlade, obitelji, djecu pa i kućne ljubimce. Primjerice, pozivu Mihaela Prosena, vokalista i basiste iz Norda, da se isprva sramežljiva publika približi pozornici, prva su se odazvala lokalna djeca, a za njima je krenuo i simpatični psić Renate Carole Gatice kojem baš nimalo nije smetalo okupljeno mnoštvo kao ni Nordovi masivni gitarski rifovi, pa ga je, na koncu, ravnateljica Hrvatske drame riječkog HNK-a na rukama iznijela iz publike.

nord
Foto: facebook.com/rijeckazvecka01 // Ivor Mažar
Nordova žestina

Tako je psić iz daljine slušao ono čemu smo mi izbliza svjedočili – fantastičnoj energiji i raspoloženju Norda koji je na Zvečku donio gotovo sat vremena punokrvnog rock izdanja u kojeg su jednako postojano utkani kako žešći, metalu bliski elementi tako i melodični pop-rock trenuci iza kojih stoji uvjerljiva i iskusna alternativno-eksperimentalna rock pozadina. Četvorka iz Norda – Mihael Prosen, Tino Margan, Vedran Vučković i Ivan Jović – čiji je album prvijenac “Play Restart”  izašao prošle godine, nakon petogodišnjeg rada benda, i uglavnom vrlo pozitivno dojmio publiku i kritiku uživo zvuči vrlo moćno, a Prosenov angažman i komunikacija s publikom zbilja su vrijedni šireg prepoznavanja benda.

Nakon žestokog zagrijavanja uz Nord, uslijedila je još jedna riječka poslastica, blaža, no jednako moćna i jednako dobro raspoložena. Da, da, to su dečki iz Jonathana, domaći miljenici urbanog indie rocka čija je fantastična energija u izvedbama uživo u svakoj prilici, pa i ovoj, zarazna za publiku. Možda je najbolje krenuti od završetka koncerta pa se vratiti na početak. Tada smo, naime, sreli izvjesnog mladića kojeg smo morali razočarati informacijom da Nord sada nije na redu jer je nastupao prije Jonathana. Bilo mu je žao, kaže, došao je samo zbog njih jer je malo žešći na glazbenom ukusu. No s druge strane, nastavlja bez da ga itko pita, na Jonathan je stigao negdje u sredini koncerta i premda je njihovu glazbu ignorirao godinama, baš zbog te svoje sklonosti prema alternativnom rocku i metalu, nemalo je iznenađen fantastičnom energijom benda, naročito vokala.

jonathan
Foto: facebook.com/rijeckazvecka01 // Ivor Mažar
Ladies and gentlemen, Jonathan Band…

S tom ćemo se tezom po nebrojeni puta složiti i nadodati da, za razliku od spomenutog mladića kojeg sada napuštamo, mi Jonathan pratimo često i rado te se u tom pohodu, kojem više ne znamo broja, još nismo zasitili, naslušali, nagledali. Svaki put je svježe i iskreno, koliko god puta slušali.

Na početku su nas dozvali pjesmom Wake Up Call s novog albuma “To Hold“, a nakon poziva za buđenje krenuli su hitovi Who Lies to Whom, Maggie, Allison čime su svi dosadašnji albumi, i s ostalim pjesmama u nastavku, oblikovani u priču koja drži ritam i zaokruženu misao, kako koncerta tako i rada grupe u cjelini. Ima tu trenutaka za pomalo zanosan smiraj kakav nose pjesme poput Moments ili Heaven, zatim za podizanje naboja uz neizostavne School i Try To Get Even ili pak one prilike kada vas muči što u hrvatskom ne postoji riječ koja opisuje nešto što je ujedno silno lijepo i bolno, jer se samo tako može opisati Pictures… Sve se to dogodilo na Zvečki i, nadamo se, opet će.

Momci su večer zaključili pjesmom Mama I’m Ready i zbilja, nakon svega što se zbilo ovog kolovoza na Vežici, spremni smo i mi – za peto izdanje Riječke zvečke.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari