advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Glazba

Rundek i Ekipa (VIB): Dva sata odlične glazbe i slojevite katarze

Izvor fotografije: Facebook.com/darko.rundek.official
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako ste bili na posljednjem Pozitivcu, onda znate zašto se najavljeni adventski koncert Darka Rundeka & Ekipe u Vintage Industrialu rasprodao u treptaj oka. Jednako brzo zakazao se novi termin za koncert, a za isti su se karte također razgrabile u tren oka.

Jesu li razlog tome pjesme koje pjevamo već desetljećima? Je li razlog toga njihova bezvremenska i svevremenska duša ili je razlog to da napokon vidimo konkretne obrise onoga na što se riječi jednog od najboljih živućih pjesnika odnose? Trebalo je to pitati zagrebačku publiku. Odgovor se nametao sam, jedan pogled na lica u publici bio je dovoljan, a usne usklađene s pjesmom također su jasno nudile taj prijeko potreban odgovor.

rundek
Foto: Roberto Pavić / Facebook.com / vintageindbar
Rundek – protuotrov zdravog razuma

Usred adventsko-konzumerističke histerije, natprosječno tople atmosfere i natprosječno otužne utakmice najvećeg hrvatskog šljama u ruhu visoke politike, Rundek i Ekipa su potrebit protuotrov zdravog razuma. Uz danas legendarni opus nostalgičnog modusa i sentimentalizma prema nekom prošlom vremenu kojeg nema, a u kojem se reakcionarstvo cijenilo odozdo, sve počinje imati smisla u žabokrečini u kojoj smo se našli.

Na žalost sviju nas u praktičnom smislu (a na sreću u glazbenom) jer napokon stvarnost naočigled imitira umjetnost, odnosno u ovom slučaju stihovi što se protežu desetljeća unazad imaju direktne mete, ciljeve i aktere. Pitanje je samo koliko će ti ciljevi biti efikasni kada je publika, kojoj se Rundek obraća s vapajem za jednakošću i beskompromisnim slobodama, upravo takvih svjetonazora? S druge pak strane, oni na koje se njegove istine odnose ne nalaze se među njom.

U danu kada Dario Juričan skida svoju performersku masku Milana Bandića i pravome se kriminalcu obraća eksplicitno prokazivačkim, šatro nazvanim ‘ljubavnim pismom’, kritika i prijetnja ponovno se pozivaju na Šejna: “u ovom gradu (više) nema mjesta za jednog od nas“. Nije mlađi Juričan originalan u referiranju, ali ovaj postmoderni društveni kritičar itekako zna postaviti alarmantnu nacionalnu anamnezu. Poentira frustraciju ugnjetavanjem i iživljavanjem nad ovim poslovično pasivnim narodom, o čemu Rundek graciozno poetizira desetljećima u kojima se znakovito malo što mijenja. Apokalipso nam svira, a nažalost, na tu pjesmu ne plešemo kao na Rundekovu.

rundek
Foto: Roberto Pavić / Facebook.com / vintageindbar
Dva sata slojevite katarze

Znakovitost ovog koncerta možda je upisana i krivo tumačena, no možete li zamjeriti subjektivno povlačenje paralela između teksta i konteksta u kojem si odmah persona non grata ako nisi osoba opasnih i mrzilačkih namjera? Rundek i Ekipa su kroz dva sata nudili slojevitu katarzu, rasprostrvši se cjelokupnom karijerom pjevača, od Haustora do Carga, od Šejna i Ay Carmele do Ima ih... A ima ih.

Rundek i Ekipa napokon su sinkronizirani nakon početno nepodmazanog rada i time svojoj publici daju zaista katarzično iskustvo. Zatim daju katarzu za sve političko i društveno silovanje koje smo pretrpjeli ove 2019. kojoj kao da nikada neće doći kraj.

rundek
Foto: Roberto Pavić / Facebook.com / vintageindbar
Vedra budućnost

Bude li se Rundek vodio kreativnim impulsom koji ga je motivirao na osvježenje svog benda i opusa od dvadeset (odnosno četrdeset godina) kao što je to učinio s mladim majstorima Anom Kovačić, Silvijom Bočićem, Rokom Crnićem i Mirom Manojlovićem, budućnost će izgledati vedro. Njihov glazbeni igrokaz (u najboljem smislu riječi) koji je iznesen zadivljujućim izmjenama na instrumentima, zbog čega je teško ikome pripisati i jedan konkretan, nužna je i nedvojbeno dorasla svježina na domaćoj sceni. Pomlađivanjem borbenih redova ostvaren je takav učinak zbog kakvog ćete poželjeti gledati ih nekonvencionalno često.

(Visited 118 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari