Glazba

Samo tvrdo za Valentinovo: Kupidovih top 10

tvrdo
Foto: Denise Johnson / Unsplash
Vrijeme čitanja: 2 minute

Možemo ga hejtati, možemo ga obožavati, a sve ovisi o našoj kemijskoj kombinaciji s dragom, milom, simpatičnom nam ili voljenom nam budalom koju prepoznajemo u tuđim stihovima. No nije sve srcedrapajuće djetinjasto idealiziranje ili potjera za napijanjem oksitocinom – Erosovim hormonom.

Imamo za vas 10 valentinovskih, uvjetno rečeno, B-strana, mračnih i neisfuranih strana Valentinova, kojima možete zamijeniti sve izlizane klasike koje će vam danas vrtjeti formatirane radijske postaje i tuđi ‘feedovi’ na Fejsbucima. Spremili smo vam slojeviti desert krvavo crvene boje: od prolivene krvi za romansu, ideologiju, krvi koja je udarila u obraze, ali i glavu, do uzavrele crvene kože od demonstrirane strasti – samo tvrdo.


1. Marilyn Manson – Cupid Carries A Gun


Večeras Kupid nosi pištolj i bolje ti je da se moliš za pakao! Tako romantična pjesnička slika!


2. Marilyn Manson – Valentine’s Day


Valentinovo u Mansonovoj poetici ima posebno mjesto gdje ga odbacuje kao trend, a opet koristi kao oružje za obračunavanje sa svojim fatalnim, vampirskim ljubavima. Dan mu znači toliko puno da je 1991. Pokušao izazvati incident samo kako bi ga policija uhitila i strpala u pritvor na Valentinovu. Tadašnja djevojka Missi oralno ga je zadovoljila, ali, nažalost, od dvokrevetne ćelije nije bilo ništa.


3. David Bowie – Valentine’s Day


Bowie se bio vratio na scenu nakon 10-godišnje pauze albumom “The Next Day” 2013. godine, a u svom aktivističkom radu napisao je pjesmu o Valentinovom danu. Obratite pozornost na riječi paralelno s videospotom i posebno pratite pokrete gitarom. Valentinovo ubija.


4. Fiona Apple – Valentine


Morali smo napraviti iznimku i ovoj bohemskoj rockerici dati priliku da servira umjereniju pop serenadu svojoj ljubavi koju navijački bodri!


5. Placebo – Without You I’m Nothing


Kad te Bowie nazove kao relativno neafirmiran bend i kaže da imaš mračnu ljubavnu stvarčinu koju ponovno želi snimiti s tobom, onda znaš da si bio dio nekog kozmičkog orgazma. Vjerojatno jedna od najtežih, najprogresivnijih i distorziranijih ljubavnih pjesama, a koju danas možda žele čuti oni kojem je netko secirao srce koje i dalje otkucava. Naš savjet: nikad se ne pronalazite u drugoj osobi.


6. Tom Waits –Blue Valentine


Poezija, književnost, psihologija, psihoanaliza, socijalna kritika. Tom Waits je i kao mladić znao da ljubav piše najljepše rapsodije. Ono što je Charlie Mingus za u jazzu, Waits je u rock poeziji. Najljepša stvar koju možete čuti danas, a čujete je kod nas. Nema na čemu. I mi vas volimo!


7. Jack White – Love Is Blindness


Love is blindness Jack White from Lucky Pathé on Vimeo.

Dozvolili smo si preferirati ovu verziju pjesme naspram one benda U2. Klišeji su opravdani jer su utemeljeni u previše puta ponavljanim obrascima ponašanja. Poremeti nam um, bioritam, zdravo i trezveno razmišljanje i zna od nas napraviti psiho-manijake.


8. Outkast – Valentine’s Day


Dakle, drugi entry izvan svijeta rocka: nismo htjeli dijeliti prežvakane klišeje, nego podijeliti veselicu, poskočicu dvojca Outkast koja govori o tome kako je Valentinovo samo nametnuto vrelo frustracija i nezadovoljstva. Kao, nitko ne bi, ali svi bi htjeli… Donirati taj organ.


9. Nine Inch Nails – Closer


Ako večeras svoju dražu polovicu počastite intimom, imamo savršen soundtrack za predigru. Prljav. Iskren. Životinjski. Trent Reznor je napaljeni Kupid


10. The Doors – My Wild Love


Toksična ljubav prema drugoj osobi koja gaji ljubav prema supstancama i to onoj najgoroj. Heroinska ovisnost metaforizira i personificira ljubav stvorenu na radikalnoj potrebi. Ljubav je droga. I ova verzija ubija.

Be social

Komentari