Vizart

Scholia – “Slike u dijalogu”: Izložba koja preispituje medij figurativnog slikarstva

Scholia
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Muzeju suvremene umjetnosti u utorak, 28. ožujka, otovrena je izložba dviju umjetnica, Marie Sainz Rueda i Petre Grozaj.

Izložba kao rezultat suradnje

Izložba pod nazivom Scholia – Slike u dijalogu nije prvo zajedničko izlaganje navedenih dviju slikarica. Zajednički su radove prikazale u izložbenom prostoru Westpola u Leipzigu u listopadu 2015. godine, a svoju su suradnju nastavile novootvorenom izložbom u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Scholia se odnosi na „komentare na marginama klasičnih latinskih i grčkih tekstova koji su, s vremenom, poprimili zasebnu formu“. Njihovi radovi preispituju medij figurativnog slikarstva u rasponu od ironije, preko slikarskog eklekticizma pa sve do čistog užitka u činu slikanja. Osim toga, posrijedi je određena strategija zrcaljenja jer njihove slike uistinu nastaju u dijalogu i međusobnim slikarskim komentarima.

Ujedinjene u različitosti

Izlaganjem sedamnaest radova umjetnice su razvile svoj dijalog kroz sjecište različitih i raznovrsnih kulturnih premisa. Da su obje različito slikarski formirane dokazuju različitim korištenjem linija, oblika, boja, tekstura i perspektiva. Marie Sainz Rueda koristi mnogo toplije i svjetlije boje, dok Petra Grozaj svoja platna ispunjava zagasitijim bojama koje slike čine hladnijima. Kratke i duge ravne linije mogu se uočiti u svakom Ruedinom djelu. Nasuprot Sainz Ruede, Grozaj koristi plošne linije. Njeni likovi imaju volumen koji je izražen sjenčanjem. S obzirom na to da je riječ o figurativnom slikarstvu, oblici su realistično prikazani u radovima obiju umjetnica. Tekstura svih djela je u glavnini glatka. Umjetnice se u svom stvaralaštvu ne oslanjaju samo na jednu perspektivu tako da ćete uočiti više primjera iste.

izlozba
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Preispitivanje figurativizma

Ono što ih povezuje je tehnika uljem na platnu te figurativizam. Kao i većina umjetnika figurativnog slikarstva, i ove su se umjetnice oslonile na najučestaliji motiv – ljudsko tijelo. Svih sedam izloženih djela Petre Grozaj prikazuju ljudsku figuru, a Marie Sainz Rueda predočava i pejzaž. Osim četiri ulja na platnu, Sainz Rueda izložila je i šest litografija u nekoliko kombinacija boja. Ono što je meni osobno zanimljivo kod Sainz Ruede je to što njena djela nastala uljem na platnu podsjećaju na izložene litografije. To samo dokazuje da njeni pejzaži nisu uobičajeni crteži na slikarskom platnu.

izlozba
Foto: Katarina Sapina/ Ziher.hr
Okrugli stol u travnju

Navedenu izložbu možete pogledati do 16. travnja, a posjetite li Muzej suvremene umjetnosti 11. travnja moći ćete sudjelovati u okruglom stolu. Tematizirat će se formalno školovanje i neformalno stjecanje iskustva i znanja. Govorit će Tomislav Buntak, akademski slikar i profesor pri ALU u Zagrebu, Oliver Kossack, profesor slikarstva i grafike pri Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) u Leipzigu, slikarice Petra Grozaj i Maria Sainz Rueda, dok će ulogu moderatorice preuzeti kustosica izložbe Leila Topić.


Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari