Film

SPACE SWEEPERS: Prva južnokorejska svemirska pustolovina pokazuje svu moć filmskog stvaralaštva

space sweepers
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

Čini se kako Netflix uviđa pravi potencijal južnokorejskog filmskog stvaralaštva, dok su naslovi poput genijalnog „Parazita“ te nešto skromnijeg, ali i dalje zanimljivog  „The Calla“ samo dva recentna dokaza da južnokorejska kinematografija može biti glasna u modernoj svjetskoj filmskoj industriji.

Novi Netflixov pokušaj predstavljanja južnokorejskog filma u najboljem mogućem svjetlu ovoga puta dolazi u obliku prve južnokorejske visokobudžetne svemirske odiseje zvane „Space Sweepers“. Ova svemirska opera objavljena je 5. veljače ove godine, režirao ju je Jo Sung-hee, dok glumačku postavu čine Song Joong-ki, Kim Tae-ri, Jin Seon-kyu i drugi glumci koji su, barem dosad, većinom djelovali unutar granica vlastite države.

Još jedno spašavanje svemira

Svemirske čistače upoznajemo u 2092. godini. Zemlja je našom greškom uništena do neprepoznatljivosti, a megakorporacija zvana UTS koju predvodi James Sullivan pobrinula se da za najbogatiji sloj čovječanstva stvori privremeni svemirski dom, dok je konačni cilj teraformiranje Marsa. UTS razvija i umjetne superbiljke života koje mogu rasti jedino na Crvenom planetu, dok za majčicu Zemlju više nema nade, ili se to barem tako čini. Preostali dio populacije živi na apokaliptičnoj Zemlji (kroz radnju saznajemo kako je budućnost upitna za tri milijarde ljudi) dok svemirski čistači sa svemirskim brodovima čiste kozmos od pokvarenih satelita i svemirskog otpada koje smo kroz godine lansirali sami.

Space Sweepers
Foto: YouTube screenshot

Kako to obično biva, dok elita uživa u blagodatima privremenog svemirskog raja, ostatak populacije (i na Zemlji i u svemiru) preživljava u potpunoj neimaštini; svemirski brod Victory kojim upravljaju protagonisti filma je u raspadu, a svemirska ekipa krpa kraj s krajem da prehrani sebe, ali i da održava nužno potrebno svemirsko prijevozno sredstvo. Sa željom da sakupe što više novca te da si na taj način osiguraju barem neki oblik budućnosti, posada Victoryja bori se s drugim svemirskim ekipama za svaki komad svemirskog otpada jer, iako ima malu tržišnu vrijednost, i najmanji komadić svemirskog otpada je važan. Kako inače platiti svemirski porez?

Situacija se zahuktava kada posada Victoryja u rutinskom češljanju otpada pronalazi Dorothy, nestalu djevojčicu koju traži cijeli svemir, a koja je zapravo, ni manje ni više, nego kiborg opremljen oružjem masovnog uništenja. Posada shvaća Dorothyjinu opasnost, ali i novčanu profitabilnost pa krenu u smišljanje strategije koja će im omogućiti opstanak.

Space Sweepers
Foto: YouTube screenshot

Svemirska crtarija

Iz pozamašnog opisa tek osnovne uvodne priče koja se odigra već u prvim minutama filma daje se naslutiti kako je ovo djelo krcato radnjom, što potvrđuje i činjenica da film traje 2 sata i 17 minuta. Tek kada pomislite kako je situacija dosegla vrhunac (ne)očekivani vam obrat opali šamar i situacija postaje još intrigantnija.

Projekt time opravdava akcijski dio priče, no zbog konstantnih skokova kroz radnju i stalnih zbrka popraćenih s ponekom rupom u scenariju, glavna ideja filma na trenutke gubi na značaju. Umjesto da se naglasi prioritet spašavanja Zemlje i ljudske vrste, u prvom se planu povremeno ističu manje važni faktori koji i ne doprinose raspletu finalne zavrzlame.

Osobno bih volio vidjeti skraćenu verziju filma u kojoj su izbačene poneke scene koje ne donose ništa novo, a na taj bi način radnja ostala zanimljiva, napeta i prepuna akcije, dok bi premisa filma u konačnici bila jednako potpuna.

Space Sweepers
Foto: YouTube screenshot

Spomenuo bih i na momente grube prijelaze između scena te pomalo rascjepkanu montažu pa pojedine scene ne dobivaju potrebnu pažnju, a cijela priča tada postaje mrvicu umjetna i gubi dinamiku. Ovo ipak nije deal breaker pa ćete moći pratiti i shvatiti što je pjesnik želio reći.

Adut u rukavu

Rekao sam kako je „Space Sweepers“ prvi južnokorejski visokobudžetni film ovakve tematike, a iako je budžet od „samo“ 21 milijun dolara ograničavajući po pitanju velikih filmskih pothvata i projekata, ekipa koja je stvarala film pobrinula se da svaki dolar ode u prave ruke, a što je potpuno vidljivo kod primjene specijalnih efekata.

Ovaj film je predivan, a CGI je besprijekoran (neki kritiziraju pojedine lošije scene, no bit ću pristran i reći da mi ne smetaju). Specijalni efekti izbrušeni su do savršenstva, a ovako dobro odrađenog posla ne bi se posramili niti najveći filmovi Hollywooda. Uzevši u obzir da se megaprojekti poput filma „Guardians of The Galaxy“ ili novih nastavaka „Star Warsa“ mogu pohvaliti budžetom od preko 200 milijuna dolara po nastavku, „Space Sweepers“ zaslužuje ogromne riječi hvale.

Moram pohvaliti i scenografiju te kostimografiju; kostimi i prostori svemirskih brodova savršeno se nadopunjuju na kvalitetne specijalne efekte i, ponovno kažem, dostižu razinu visoke hollywoodske produkcije, ali s deset puta manjim budžetom. Plus je i humor koji, doduše, na trenutke je pomalo djetinjast, no ne smeta i čini priču zabavnijom.

Space Sweepers
Foto: YouTube screenshot

Šira slika cijele priče

Zaključno, sva moć filmskog stvaranja ovoga je puta zapakirana u prvu južnokorejsku svemirsku odiseju. Streaming servisi poput Netflixa upravo na ove načine pokazuju da mogu parirati velikim igračima i stvarati nove filmske trendove te unaprjeđivati i poticati razvoj filmske industrije na načine koji su do prije svega nekoliko godina bili nezamislivi.

Jasno je kako ovaj film na vas možda neće ostaviti značajan utisak, niti će poslati snažnu moralnu poruku. Možda nema ni savršeni scenarij ili besprijekornu glumu, no „Space Sweepers“ je film s dušom koji će vas zabaviti, a pritom i pokazati širi kontekst filmskog stvaralaštva. Upravo to filmove čini posebnima, dok nove i inovativne projekte izdvaja iz mase monotonosti. Zabava je stoga zagarantirana, a svrha stvaranja potpuna.

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari