22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Sretan rođendan, Marlon Brando: “Jedina stvar koju glumac duguje svojoj publici je to da joj ne dosađuje“

Photo: Facebook
Vrijeme čitanja: 4 minute
Photo: Facebook
Photo: Facebook

Na današnji je dan rođena filmska zvijezda i velikan Marlon Brando, dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca 20. stoljeća. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Tramvaj zvan čežnja i Na dokovima New Yorka, te u Kumu kao Vito Corleone i Apokalipsa danas, kao pukovnik Walter E. Kurtz. Smatra se glumačkom ikonom, prema raznim listama svrstan je u najveće glumce ikada, a također i u najseksipilnije.

Njegova je gluma opisivana kao „teška kao olovo“, a zahvaljujući svom tvrdom stilu, postao je heroj mlađe generacije nakon uloge Johnnyja Strablera, buntovnog motociklista, u filmu Divljak. Stvorio je imidž buntovnika za nadolazeću rock n’ roll eru. Mnogi glazbenici kao npr. Elvis Presley imitirali su Brandov imidž i ponašanje. Elvis je također kopirao Brandovu ulogu Johnnyja dok je glumio Vincea u filmu iz 1957., Jailhouse Rock. (Zbog filma Divljak, prodaja motocikala i opreme vezane za njih, kožnih jakni, jeansa, čizama i majica naglo je porasla diljem zemlje).

Photo: Facebook
Photo: Facebook

Osim što je bio izvanredan glumac, imao je i svoje mane. Očito to ide tako kada se relativno rano uđe u showbusiness. Naime, zahvaljujući svojoj velikoj slavi, postao je jako zahtjevan i težak, ne samo kao glumac, već i kao osoba. Bio je bahat, umišljen i zahtijevao je mnogo (lude svote) novaca za uloge, a često bi tužio tvrtke koje mu po njegovom mišljenju nisu dovoljno isplatile (zaradio je više novaca za svoje kratko pojavljivanje kao Jor-El u Supermanu (1978.) nego Christopher Reeve za glavnu ulogu). Zaradio je i reputaciju problematičnog glumca na snimanju, jer često nije htio ili nije mogao zapamtiti svoje rečenice. Osim toga, umjesto da se koncentrira na snimanje, često se sukobljavao s redateljima s djetinjastim zahtjevima. S druge strane, drugi glumci smatrali su ga plemenitim i duhovitim.

Brando je bio dugogodišnji prijatelj pjevača Michaela Jacksona te ga je često posjećivao na njegovom imanju Neverland. Sudjelovao je i na Jacksonovim koncertima povodom 30. obljetnice samostalnog djelovanja 2001., a pojavio se i petnaestominutnom videospotu You Rock My World iste godine. Brandov sin Miko bio je Jacksonov tjelohranitelj i asistent nekoliko godina, a ostao je i dobar prijatelj s njim.

Kako su prolazile godine, sve je manje bio seks-simbol, a sve više debeli balon (došao je čak do 158 kg!). Udebljao se tako jako da su ponekad u filmovima trebali koristiti zamjenu, jer nije stao u kostime. Čak i prije nego što se udebljao, imao je čudne prehrambene navike (ogromni doručci, junk-food, noćne šetnje po hot-dog štandovima…). Njegova debljina je štetila njegovim ulogama. Za film The Apocalypse Now trebao je izgubiti kilograme i pročitati knjigu prema kojoj se snimao film. Nije napravio ni jedno ni drugo (vjerojatno zato jer mu je već bilo plaćeno), pa je u svim scenama sniman u sjeni, da se ne vidi da je debeo (lik je trebao biti vrlo mršav).

Što se tiče obiteljskog života, ženio se triput, a sveukupno je imao (svoje i posvojene) jedanaestero djece. No osim žena (koje uključuju nekolikogodišnju vezu s Marilyn Monroe), imao je i muškarce. Bio je biseksualac, a čini se uspješan – spavao je sa svima koji su u to vrijeme u Hollywoodu nešto značili, a velik broj svojih uloga dobio je tako što je zaveo druge glumce nagovorivši ih da mu prepuste uloge. Za svoju biseksualnost izjavio je: „Kao i mnogi muškarci, i ja sam također imao homoseksualnih iskustava te se toga ne sramim.“. Njegov dugogodišnji ljubavnik je navodno bio Wally Cox. „Da je Wally žena, oženio bih ga te bismo živjeli dugo i sretno.“ Nakon što je Cox umro, Brando je čuvao njegov pepeo 30 godina, a razasut je skupa s njegovim. Coxova treća žena to je otkrila tek kad je Brando dao intervju Timeu: „Imam Wallyjev pepeo u svojoj kući. Razgovaram s njim stalno.“ Htjela ga je tužiti, ali njezin odvjetnik nije htio prihvatiti slučaj.

http://1.bp.blogspot.com
http://1.bp.blogspot.com

Tu je bila i obiteljska drama. Njegov najstariji sin Christian, koji je tada imao 31 godinu, 1990. godine ubio je ljubavnika svoje polusestre Cheyenne u obiteljskoj kući iznad Beverly Hillsa. Christian je tvrdio da je to bio nesretan slučaj. Proglašen je krivim i osuđen na 10 godina zatvora. Pet godina kasnije, Cheyenne se objesila na Tahitiju s 25 godina, u depresiji zbog ljubavnikove smrti. Christian je umro 2008. g. zbog upale pluća.

No, ono što se ne može osporiti je činjenica da je Marlon bio izvrstan glumac. A jedna od najpoznatijih filmskih scena, iz filma Na dokovima New Yorka u taksiju u kojoj govori „Mogao sam biti netko i nešto“ je potpuno improvizirana, zato što se Brandu nije svidjela originalna scena napisana u scenariju. Za glumu je izjavio: „Jedina stvar koju glumac duguje svojoj publici je to da joj ne dosađuje.“, „Glumac je u svojem najboljem pjesnik, a u najgorem zabavljač.“

Brando je s vremenom izgubio popularnost zbog svoje tvrdokorne reputacije i nastupima u preskupim ili marginalnim filmovima. 1. srpnja 2004. umro je u Los Angelesu u dobi od 80 godina od posljedica plućne fibroze. Kremiran je, a njegov pepeo rasut je na dva mjesta, dio na Tahitiju, a dio u Dolini smrti.

Photo: Facebook
Photo: Facebook
Be social

Komentari