Vizart

Što skriva tajni ormar Fride Kahlo?

ormar
Foto: Facebook.com/pg/museofridakahlo/photos
Vrijeme čitanja: 2 minute

…motiv sam kojeg najbolje poznajem.“, jedna je od izjava koje je Frida Kahlo izgovorila o sebi samoj i njome naznačila odgovor na pitanje zašto je toliko slikala autoportrete. Riječ je o čak 55 autoportreta u opusu koji broji 143 slike. Danas se pitamo, koliko smo mi dobro poznavali nju? Kahlo je plivala vodama kubizma, realizma i nadrealizma, a njen stil jedan je od najupečatljivijih u cijeloj povijesti slikarstva. Osim što je bila izvanredna umjetnica, bila je vrlo osebujna ličnost koja je proživjela buran život.

Frida Kahlo je i dalje uzor i inspiracija mnogima

Godine 1954., sedam dana nakon svog 47. rođendana, napustila je svijet. Izražavanjem svojih političkih stavova i živahnom osobnošću ostavila je dubok trag. Danas, više od 60 godina nakon smrti, i dalje je uzor mnogima. Njezini radovi cjenjeniji su nego li kada je bila živa. Osim bogatstva umjetničkih radova, iza nje su ostali i osobni predmeti koji se tek sada otkrivaju.

ormar
Foto: michaelhoppengallery.com
Tajni ormar u Plavoj kući

Fridin suprug, Diego Rivera, poznati meksički slikar, čuvao je impresivnu kolekciju garderobe i modnih detalja Fride Kahlo. Prepuni ormar bio je zatvoren u kupaonici u njihovom domu, Plavoj kući, u Meksiku. Ormar se nije smio otvoriti sve dok ne prođe 15 godina nakon Riverine smrti. Rivera je preminuo tri godine nakon Kahlo, 1957., ali sadržaj je bio zatvoren sve do 2004. godine jer je Muzej Frida Kahlo odlučio katalogizirati sadržaj ormara. Sav sadržaj dokumentirao je japanski fotograf  Ishiuchi Miyako.

Predmeti zrcale bol Fride Kahlo

Sačuvano je oko 300 predmeta. Neki od predmeta uključuju haljine, suknje, sunčane naočale, naušnice, čizme, kupaći kostim, ali i poneki nesvakidašnji predmet poput lijevanog korzeta. U mnoštvu predmeta pronađena je i Fridina proteza za nogu. Naime, 1925. godine Kahlo je doživjela tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijedila desnu nogu i zdjelicu. Nogu su joj amputirali 1953. godine, a sama je dizajnirala pronađenu protezu. Nakon navedene nesreće, Fridino tijelo bilo je u kritičnom stanju sljedeća tri mjeseca. Morala je nositi i odgovarajuću medicinsku opremu, a od tih takozvanih korzeta napravila je prava umjetnička djela. Sve poteškoće zadavale su joj veliku bol, a njezini prijatelji govorili su “što je više osjećala bol, to je Kahlo više dizajnirala odjeću“. Sudeći po viđenom sadržaju, ne možemo ni zamisliti njenu bol. Osobni predmeti umjetnika mnogo govore o njihovom životu skrivenom od očiju javnosti. Putem njih možemo spoznati stvarnu borbu ljudi od kostiju i mesa sa svijetom, pa tako i Fridini osobni predmeti svjedoče o teškim i intenzivnim emocijama koje je proživljavala.


ormar
Foto: michaelhoppengallery.com
Be social

Komentari