kina
1. lipnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom lipnju. Blockbusteri su se napokon vratili u kina i tako još više povećali ljetne temperature.

eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

Glazba

SuperUho objavilo kompletni line-up: U Primošten dolaze Saul Williams, Pipsi i brojni drugi

Foto: facebook.com/SuperUho.Festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

SuperUho festival objavilo je osam novih izvođača koji će ovog ljeta nastupiti na trećem izdanju festivala te je time kompletiran ovogodišnji line-up. Uz već poznata imena Devendru Banharta, Shobaleader One, Mudhoney, Peter Hook and The Light, Mark Lanegana, Lightning Bolt i Žen, festivala će se pridružiti i njujorški pjesnik, glumac i velikan eksperimentalnog hip hopa Saul Williams. Rijetke su osobe koje u svom djelovanju objedinjuju toliko različitih umjetničkih formi, a da su u svima uspješne. Saul Williams iza sebe ima pet izrazito hvaljenih studijskih albuma te niz zapaženih uloga u nagrađivanim nezavisnim filmovima, a lista glazbenika i pjesnika s kojima je surađivao uistinu je respektabilna: Nine Inch Nails, Nas, The Fugees, Erykah Badu, Zack De La Rocha, De La Soul, Sage Francis, Janelle Monae, Allen Ginsberg i brojni drugi

Domaće snage na ovogodišnjem festivalu predvodi jedna od najdugovječnijih i najpopularnijih grupa ovdašnjeg rock’n’rolla Pips, Chips & Videoclips, koji ne samo da glazbeno konstantno sazrijevaju, već imaju i sve brojniju publiku, što su uvjerljivo demonstrirali trijumfom 2014. godine u rasprodanoj maloj dvorani Doma sportova. Uz njih će u Primošten stići hvaljeni mračni elektro pop dvojac Side Project koji vlastitu glazbu šarmantno opisuje kao graveyard pop, kao i energična garage post-punk petorka Baden-Baden. Bit će tu i kultni Franz Kafka Ensemble čiju jezgru čine članovi Cul De Sac i danas nažalost nepostojećih Peach Pit, a koji u svojoj glazbi spaja math rock i free jazz tvoreći hipnotično bučnu plesnu glazbu. Popis domaćih izvođača zatvara novi šibenski rock’n’roll trojac Magul predvođen gitaristom Antom Prginom koji se nakon dugog niza godina koje je proveo kao skladatelj i gitarist napokon odlučio okušati i u ulozi pjevača.

Festivalu će se pridružiti i dva imena iz susjednih nam država. Iako je Damir Avdić bio na popisu želja organizatora još od prvog Terranea, a potom i SuperUha, zbog vlastitih obaveza ovaj će se umjetnik tek sada predstaviti publici festivala. Bit će to sjajna prilika da se uživo čuje i vidi čovjeka izraslog unutar sarajevske hardcore scene, a koji se sam na pozornici s gitarom u ruci i mikrofonom pred ustima nevjerojatno efektno obračunava s političkim, kulturnim i ostalim društvenim zlima koji nas okružuju. Iz Slovenije još dolazi dvojac It’s Everyone Else, a svojim su nastupom na ljubljanskom Ment festivalu u veljači ove godine razorili sve prisutne, uključujuči i organizatore SuperUha koji su odmah odlučili njihov suludi spoj industriala, hardcorea, noise, elektronike i popa uvrstiti u program festivala.

Pored glavnog programa koji će se od 1. do 3. kolovoza odvijati na dvije pozornice smještene unutar kompleksa nekadašnjeg hotela Marina Lučica, SuperUho će u suradnji s generalnim sponzorom Iskonom gostima festivala predstaviti niz popratnih sadržaja, koji će se realizirati i na 70 metara udaljenoj festivalskoj plaži. Između te lokacije i mora nalazit će se i festivalski kamp smješten u gustoj borovoj šumi, a između kampa i glavne lokacije Iskon će urediti festivalsku zonu opuštanja koja će uz uživanje u hrani i piću u prekrasnom mediteranskom ambijentu ponuditi i zanimljive neglazbene sadržaje. Festivalske ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 250 kn dok će im cijena na ulazu biti 250 kn. Ulaznice za kamp koštaju 150 kn. Popis prodajnih mjesta pogledajte u nastavku, a ulaznice je moguće kupiti i putem internet shopova Dirty Old Shopa i Rockmarka.

Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik

CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik

Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), Rijeka
Dirty Old Shop
(Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

(Visited 522 times, 1 visits today)
Be social

Komentari