Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

24.04.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute U siječnju je svjetska glazbena scena ponovno procvala. Mjesečna doza popa popisala je sve povratke, alternativna uzbuženja i nove pop hitove.

Film

THE UMBRELLA ACADEMY: Koliko različitih vrsta superheroja čovječanstvo može podnijeti?

27.02.2019. Iva KolarFoto: facebook.com/NetflixUmbrellaAcademy
Vrijeme čitanja: 4 minute

Već nas čitavo desetljeće s ekrana od fikcionalnih apokalipsa uzastopce spašavaju raznorazni superheroji; ideja za načine na koji će svijet okončati ne nedostaje, a proporcionalno raste i količina heroja s posebnim sposobnostima i plemenitim srcima.

Netflix je u taj univerzum dodao još jedan tim posebno nadarenih individua, skupljenih pod nazivom The Umbrella Academy. Prvi dom bio im je serijal istoimenih grafičkih romana (raspravu o razlici između stripova i grafičkih romana ostavljamo za neki drugi put) ispalih iz pera Gerarda Waya i Gabriela Bá, a za preobražaj u format (online) televizije pobrinuo se Jeremy Slater.

Još jedna serija o grupi superheroja zapravo nije potrebna, kao što nije nužno ni adaptirati svaki strip (ili grafički roman) koji kao glavnog neprijatelja stavlja zastrašujuću apokalipsu, no dok se još u potpunosti nismo zasitili ovih spasilačkih narativa, provjerimo koliko već viđenog, a koliko osvježavajućeg donosi The Umbrella Academy.

umbrella academy

Foto: facebook.com/umbrella academy

Obiteljski biznis

Kada se na isti dan potpuno neočekivano rodilo 43 djece ženama koje dan prije nisu ni bile trudne, Sir Reginald Hargreeves (Colm Feore) odlučio je posvojiti njih sedmero i pretvoriti ih u pravedničku gardu koja će svijet čuvati od zla i propasti. Stari Hargreeves, međutim, nije bio oličenje brižnog oca i djecu je oslovljavao samo brojevima, fokusirajući se samo na njihove sposobnosti i kako ih može unaprijediti.

Klinci su njegove zadatke isprva ispunjavali vjerno i više-manje entuzijastično, no bez Vanye (Ellen Page), koja naizgled nije imala nikakvih posebnih vještina (pa se fokusirala na violinu). Međutim, loš odnos oca prema djeci, a i njihov međusobno rezultirao je njihovim odustajanjem i iseljavanjem iz palače u kojoj su živjeli.

Otac je sada umro i raštrkani osvetnici primorani su vratiti se iz svojih odvojenih stvarnosti (bilo s Mjeseca, rehabilitacije, crvenog tepiha, iz budućnosti ili iz osame) te se još jednom ujediniti jer osim smrtnog slučaja u obitelji, moraju se nositi i sa skorašnjim krajem svijeta – i oni su jedini koji to mogu spriječiti. Posao im otežavaju neprestane međusobne razmirice i par plaćenih ubojica iz nepoznate tajne organizacije Hazel (Cameron Britton) i Cha-Cha (Mary J. Blige), stoga je pitanje koliko će biti uspješni.

Foto: facebook.com/umbrella academy

Uglancana predvidljivost

The Umbrella Academy ima šest glavnih likova i svakom od njih trudi se posvetiti jednaku količinu vremena za pozadinsku priču, motivacije i međusobne odnose. Rezultat toga česte su retrospektive zbog kojih je priča onda previše isjeckana. Također se dobiva dojam da je svega previše, da je serija natrpana, a istovremeno i prespora te previše rastegnuta u deset 50-minutnih epizoda.

Zbog tog nespretnog ritma priča ima slabiji učinak i često se izvlači na klišeje te već isprobane trope superherojskog žanra. Razmirice u timu, na kakve smo dosad već navikli zahvaljujući Marvelu, ovdje su prikazane uz dašak svježine uglavnom zbog toga što se ipak radi o obitelji te je zanimljivo pratiti njihovu dinamiku.

Serija ima odličnu produkciju i sjajne, stilizirane setove, no scenarij i kinematografija ostaju predvidljivi te se snažno oslanjaju na žanrovska rješenja – primjerice, klišejizirani zapleti i replike, usporene snimke eksplozija i pucnjava te snažna uloga soundtracka (ideja posuđena od Guardians of the Galaxy i Legiona) svi su tu sa željom da se bude što više kul i in, no nedostaje izvornosti za potpunu, osvježavajuću oštrinu. To se najviše osjeti u nedovoljno iskorištenom potencijalu neizvjesnosti scena, koje su zbrzane i nepravedno osakaćene zbog predugih ekspozicija i retrospekcija. Međutim, nije prisutna ni previše istaknuta pretencioznost koja je prisutna u nekim drugim teen serijama prisutnim na Netflixu, što je friško samo po sebi.

the umbrella academy

Foto: umbrellaacademytv.tumblr.com

Jak neozbiljan dio

Ova skupina superheroja tako ipak nije toliko loša. Iako se serija putem pogubi u svemu što želi ostvariti, postoji nekoliko likova, a slijedom toga i glumaca koji su dovoljno električni da vuku čitavu seriju. Number Five 58-godišnjak je zarobljen u tijelu 13-godišnjaka zbog komplikacija s putovanjem kroz vrijeme i 15-godišnji glumac Aidan Gallagher čitavu tu ideju iznosi vrlo uvjerljivo, neusiljeno i duhovito. Iako se možda čini da Robert Sheehan reprizira svoju ulogu Nathana iz Misfits, nitko se zapravo ne buni jer je briljantan i jednako balansiran u komičnom koliko i ozbiljnom dijelu svoje uloge superheroja koji od svoje sposobnosti komuniciranja s mrtvima nastoji pobjeći pomoću droga.

U lanac komičnog ulaze i atentatori Cha-Cha i Hazel. S jakom međusobnom kemijom, Mary J. Blige i Cameron Britton (otprije znan kao Edmund Kemper u Mindhunter) donose osvježenje kada se The Umbrella Academy počne shvaćati preozbiljno. Iako je iznimno zabavno gledati Mary J. Blige u pucnjavama i akcijskim scenama, obučenu u trodijelno odijelo i s gumenom maskom na glavi, zapravo Cameron Britton dominira kao osjetljiv i dobroćudan plaćeni ubojica, uvijek s nekom težinom u glasu i željom za izbavljenjem.

The Umbrella Academy baš je na tim mjestima neozbiljnosti najjača. Iako svojim humorom ne izlazi iz okvira, ti su trenuci u seriji najizvorniji i najslobodniji, dajući joj dašak vlastitog identiteta.

the umbrella academy

Foto: umbrellaacademytv.tumblr.com

Ne moraju svi u revolucije

Još je jedna zanimljivost serije fokus koji zapravo nije toliko na prikazivanju iznimnih sposobnosti ovih superheroja, likovi čak kao da zaborave da moraju spasiti svijet od apokalipse, već je naglasak više na pogledu iza kulisa. Iako nikako revolucionarna, priča je u konačnici ipak zabavna usprkos svojim repetitivnim i predvidljivim elementima. The Umbrella Academy i dalje zna kako izgraditi svijet i uspostaviti njegova pravila te koliko-toliko upravljati koncima koje drži u rukama.

Nije ni cilj svake nove serije da bude novo revolucionarno djelo televizije, stoga nema ništa loše u opuštanju uz još jednu, možda nepotrebnu, ali svejednako zabavnu seriju o još jednoj novoj vrsti spasitelja Zemlje.

(Visited 1.094 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(23 votes, average: 3.870 out of 5)

Komentari