Istaknuto
24.09.2022.

Vrijeme čitanja: 2 minute Vizual Igora Jurilja (Yellow Yuri) ušao u natjecanju za službenu naslovnicu singla Hold Me Closer Eltona Johna i Britney Spears. Glasovanje traje još tri dana, do 26. rujna, a u nastavku saznajte kako dati glas našem novinaru i ilustratoru.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Glazba

TOP 24: Katy Perry – singlovi od najgoreg do najboljeg

12.06.2019. Ivan GlazerIzvor: Pinterest
Vrijeme čitanja: 4 minute

Katy Perry je tvornica pop hitova koja je je publiku navikla na određene standarde. Od svakog singla Katy Perry očekuje se da će biti jednostavno produciran, vrlo zarazan s naglaskom na ubojit refren, a tekstovi se načelno dijele u tri kategorije: parafrazirani citati priručnika za samopomoć, nabrajanja o aktivnostima na tulumu i dvosmislene pošalice čije je drugo značenje najčešće seks.

Ta mašinerija je savršeno funkcionirala do 2017. kad je Katy pokušala napraviti zaokret ozbiljnijim albumom “Witness”. Ovakvi zaokreti pop zvijezda su najnormalnija stvar, no Perryno evidentno nećkanje oko ispravnosti tog smjera rezultiralo je polukuhanim albumom koji nije naišao na masovno odobravanje publike, a koje su uživali njegovi prethodnici.

Prošli tjedan pop ikona je objavila novi singl Never Really Over kojim se pokušava vratiti na stare staze zaraznih pop hitova. Tim povodom poredali smo sve njene singlove od najlošijeg do najboljeg kako bismo barem djelomično uspjeli objasniti fenomenologiju Katy Perry, ali i usporediti gdje se njen novi singl nalazi u odnosu na ostale.


24. Hey Hey Hey


Motivacijski zarazni hitovi u kombinaciji s humorističnim spotom zaštitni su elementi karijere Katy Perry, no u slučaju Hey Hey Hey zaraznost je zvučala isforsirano, a spot je više izgledao histerično nego smiješno. Publika je također nijemo reagirala tako da je najveći uspjeh ove pjesme 53. mjesto na top listi u Češkoj.


23. Rise


Rise je generična pop balada napisana za promociju Olimpijskih igara i kao takva ispunjava svrhu. Mimo tog, eventualnu primjenu može pronaći za vrijeme izvođenja sporih vježbi snage u teretani.


22. Save As Draft


Pokušaj zrelijeg zvuka na albumu “Witness” Katy Perry je dovelo do ove isprazne balade kakve puno bolje rade meni mnogo prosječniji i nezanimljiviji izvođači kao što je Sam Smith.


21. Birthday


Birthday je pjesmuljak pogodan tek za Facebook čestitanje rođendana, a šale na koje spot igra su u rangu onih koje će vam na obiteljskom ručku ispričati pedesetogodišnji perverzni stric.


20. Waking Up in Vegas


Ovaj retro pop rock pjesmuljak je jako dobro odgovarao vintage personi koju je Katy Perry izgradila za prvi album, no usprkos radiofoničnom zvuku vrlo je lako pao u zaborav.


19. Wide Awake


Iznimno uspješnu eru albuma “Teenage Dream” Perry je pomalo stereotipno zatvorila autorefleksivnom baladom Wide Awake. S obzirom na opisana jednodimenzionalna iskustva o padu s oblaka na čvrst beton, ne može se reći da je o životu naučila nešto pretjerano duboko.


18. Unconditionally


Nesretan izbor sljedećeg singla nakon Roar prepoznatljiv je isključivo po krivom izgovoru naslova pjesme. Vizualno lijep spot u stilu „Dangerous Liaisons“ tek djelomično spašava stvar.


17. Chained to the Rhythm


Chained to the Rhythm je dobar primjer korektnih namjera koje su propale u izvedbi. Ako je Katy Perry zaista htjela osvijestiti publiku o opasnostima koja im slijede odabirom Trumpa, to je trebala napraviti hrabro i direktno, a ne pokušajem pamtljivog refrena ne bi li se opet zakucao hit.


16. I Kissed a Girl


Prvi popularan singl Katy Perry može poslužiti kao prototip iskorištavanja LGBT zajednice u svrhu samopromocije, nešto na čemu Ariana Grande i dan-danas okreće klikove. I Kissed a Girl danas zvuči umorno i nezanimljivo, no ako je ovo bio način da si Katy Perry otvori potrebna pop vrata i ponudi odlične pjesme kasnije, neka joj bude.


15. Firework


Sladunjava power balada koja kao da je izašla iz pera Ane Bučević je naišla na masovno oduševljenje ljudi željnih snažnih vokalnih izvedbi (bilo je to vrijeme kad je vladala Leona Lewis), a i danas ostaje jedna od najprepoznatljivijih pjesama Katy Perry.


14. Bon Appetit


Maksimalan broj paralela između seksa i hrane koje jedna pjesma može podnijeti ipak je rezultiralo zabavnim trap pop singlom koji je mogao i bolje proći kod publike s obzirom na horore koji su 2017. vladali top listama (Despacito).


13. Last Friday Night (T.G.I.F)


Nevjerojatno zabavna brojalica svoj je puni potencijal ostvarila tek uz spot, a u ljeto 2011. mentalni kapacitet za nabrajanje svih nepodopština koje su američki tinejdžeri napravili prošli petak navečer bio je predmet prestiža na svakoj malo zabavnoj pijanci.


12. Thinking of You


Thinking of You je fantastična balada s najglupljim mogućim stihovima, ali teško se oteti dojmu da bi zvučala ovako autentično i iskreno da je Perry slučajno odustala od opisa neostvarene ljubavi s „You’re like an indian summer in the middle of winter


11. This Is How We Do


This Is How We Do je u osnovi Last Friday Night 2.0, a sjajan pop art spot i Mariah Carey-oke referenca ipak više pokazuju evoluciju, a puno manje igranje na sigurno.


10. Hot n Cold


Hot n Cold je znanstvena studija o repetitivnim akcijama i uvjetovanju mozga. Drugačije se ne može objasniti ovaj blesavi, ali vrlo infektivni singl koji jednom kad uđe u uho po tjedan dana ne izlazi van.


9. Swish Swish


Pokušaj traženja zadovoljštine za sva zla koja joj je nanijela Taylor Swift za Katy Perry možda nije u potpunosti ostvaren na top listama, ali barem je dobila odličan house singl.


8. California Gurls


California Gurls je forma ljetnog hita dovedena do savršenstva – nenametljiva ljetna produkcija i nezaustavljiv refren stvoren da podiže razinu seksualnih hormona.


7. E.T. (feat. Kanye West)


Iako originalna verzija zvuči kao jahanje na tad vrlo popularnom valu elektronskog mucanja koja je promovirala Lady Gaga, uključivanje Kanyea Westa je pjesmu usmjerilo u ravnopravan duet o toksičnoj vezi.


6. Never Really Over


Najnoviji singl možda zvuči kao da je vrijeme stalo 2013. no fantastičan refren pokazuje koliko smo trebali novi pop dragulj Katy Perry.


5. Part of Me


Dajte Katy Perry da kroz glazbu kanalizira patnju zbog razvoda i dobit ćete pop oružje za široke mase o dijelu sebe koji ne smijete izgubiti.


4. The One That Got Away


Na ovu sjajnu pop baladu se možda moglo i plesati, ali snažniji je bio devastirajući efekt koji je izazivao kod slušatelja – analizu propuštenih prilika i propalih ljubavi. Smrt Diega Lune u spotu je taknula i najmuževnija srca u lokalnoj teretani.


3. Dark Horse


Atipičan trap pop singl je zapravo bio dark horse za promotivni plan Katy Perry. Dok je ona gurala vrlo mlak Unconditionally, Dark Horse se sam od sebe počeo penjati po top listama – i više nego zasluženo.


2. Roar


Roar je Katy Perry na svom vrhuncu, jednostavan power pop stvoren da podiže i motivira. Iako je tu formulu Perry koristila više puta prije i nakon, u vrijeme Roara je u tome bila najuspješnija.


1. Teenage Dream


Teenage Dream je pop klasik, sjajno posložen i nježan retro singl koji opisuje jednostavna vremena ljeta, mladosti i zaljubljenosti. Samim time, ova pjesma je jaka meta jer su razdoblja ljeta, mladosti i zaljubljenosti upravo ona koja su se u životu prosječnog slušatelja odvijala uz glazbu Katy Perry.

(Visited 529 times, 2 visits today)

Komentari