Film

„Vrisak 6”: Serijal je postao franšiza, krvavija nego ijedna dosad

vrisak
Izvor fotografije: Facebook.com/ScreamMovies
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ono što se serijalu „Vrisak” mora priznati je da autorima ne nedostaje ambicija. Šesti nastavak, drugi nakon smrti legendarnog Wesa Cravena koji je cijelu priču i započeo, je najdulji i najambiciozniji „Vrisak” do sada.

Horori inače imaju mali milijun nastavaka, no uobičajeno je da tamo negdje oko trećeg izgube snagu originala i ostaju zanimljivi tek najzagriženijim fanovima. S novim „Vriskom” to nije slučaj jer u svojoj šestoj reinkarnaciji likovi serijal proglašavaju franšizom i ispunjavaju sve kriterije kako bi taj naziv i opravdali.

Kada koristiti naziv “franšiza”?

Naziv “franšiza” dosad je bio rezerviran gotovo isključivo za akcijske ili fantasy filmove. U određenom trenutku filmski serijali postaju veći od života, u njih se ulaže velik novac i svaki sljedeći nastavak mora biti sve veći i grandiozniji.

vrisak
Foto: facebook.com/ScreamMovies

U hororu kao žanru se takve stvari događaju rjeđe – najviše zbog predrasude da se radi o isključivo lošim filmovima, čija je jedina poanta da uplaše gledatelja. Budimo realni, horor i akcijski filmovi su zapravo vrlo slični žanrovi – ključni elementi (u hororu strah, u akcijskim filmovima akcija) se ponavljaju i zauzimaju veći dio filma.

U oba žanra većina novijih filmova zaista jest smeće, ali ne može se reći da je jedan od tih žanrova inherentno bolji od drugih. U krajnjoj liniji, radi se o osobnoj preferenci. Ovisno o tome volite li više da vas filmovi plaše ili oduševljavaju akcijskim scenama, takve ćete filmove i gledati.

Krvavija i kreativnija ubojstva

Autori „Vriska 6” su svjesni toga da im žanr nameće limitiranu publiku i za ta ograničenja ih boli briga. „Vrisak” franšiza je jednako vrijedna kao i bila koja druga i tako se cijela produkcijska ekipa i ponaša.

Novi film traje malo više od dva sata, ubijeno je nekih 14-15 ljudi (teško je izbrojati zbog razloga koji previše ulaze u radnju filma), ubojstva su krvavija i kreativnija nego dosad, a i ideja tko stoji iza maske Ghostfacea je ambicioznija nego ijedna prije.

„Vrisak” je uvijek bio jaka meta pa ovaj serijal franšizom proglašavaju i sami likovi, a svojom najavom podižu atmosferu jer postavljanjem pravila franšize upravljaju gledateljevim sumnjama tko je ubojica i koga će još do kraja filma zaklati.

vrisak
Izvor fotografije: Facebook.com/ScreamMovies

Radnja prvi put izlazi iz Woodsboroa i seli u New York, gdje su junakinje prošlog filma, sestre Carpenter, odselile. Jedna je otišla na studij, a druga je s njom da ju čuva od potencijalnih smrtonosnih situacija.

S njima su odselili i neki prijatelji, a priključilo im se i nekoliko novih likova. Od originalnih likova tu je jedino Courtney Cox kao preambiciozna novinarka Gale Weathers jer se Neve Campbell odbila vratiti kao Sydney Prescott zbog nezadovoljavajuće financijske ponude. Iskreno, njen izostanak se ni ne osjeti i već je u prošlom nastavku izgubila značaj s obzirom na zanimljivije nove likove.

Slasher verzija Johna Wicka

„Vrisak 6” je tipični „Vrisak”, ali na značajnoj količini steroida. Osim što to znači više elemenata tipičnih za serijal, to znači i višestruko mnogo zabave. Količina smrti i nasilja ovaj film čini slasher verzijom Johna Wicka, a jedino što upropaštava ukupan dojam je očajan rasplet, no to je nešto što je već pomalo tipično za ovaj serijal.

„Vrisak 5” nije bila tek poslovična ćorava koka koja je uspjela naći zrno jer i novi nastavak dokazuje da autori imaju što reći i da ih bilo kakvi stereotipi o hororu kao žanru u tome neće omesti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari