Vizart

Projekt Turning the Pages 2.0: Digitalizirani rukopisi Leonarda da Vincija

Leonardo
Foto: relativelyinteresting.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Mona Lisa, Posljednja večera, Vitruvijev čovjek. Izumitelj, slikar, znanstvenik. Leonardo da Vinci. Uopće ne sumnjamo kako ste već nakon prvog naziva slike pomislili na renesansnog genija. Isto tako, ne sumnjamo da ste se barem jednom u životu zapitali o Leonardovom umu i o čemu je razmišljao. Poželjeli ste proniknuti u njegovu glavu i u njegov talent. Odakle mu ta genijalnost, odakle su proizašle sve te ideje?

Leonardo je, osim po svojim slikama i izumima, bio poznat i po svojoj osebujnoj ličnosti.  Tragovi Leonardove pojave vječno su ostavljeni na njegovim slikama, ali i rukopisima koji su predmet zanimanja mnogih povjesničara umjetnosti i drugih znanstvenika. Upravo je dio spomenutih rukopisa nedavno postao dostupan široj javnosti.

Turning the Pages 2.0

Projekt pod nazivom Turning the Pages 2.0 započet je 2007. godine te je rezultat velike suradnje između British Library i Microsofta. Omogućuje nam uvid u Leonardove bilježnice te pregled gotovo 570 stranica velike zbirke pod nazivom The Codex Arundel. Ove su bilješke nastale između 1480. i 1518. godine te modernom svijetu pružaju renesansna znanja. Sam Leonardo svoje bilješke nikada nije namjeravao objaviti, a one su nakon njegove smrti pripale učeniku Francescu Melziju. Melzi nije shvaćao koliku vrijednost nosi njegovo nasljedstvo te je većina rukopisa izgubljena ili je završila u kolekcijama velikih mecena i svjetskih muzeja. Ovo je prvi put da veliki dio Leonardovih rukopisa imamo na jednom mjestu i u digitalnom obliku.

Foto: pinterest.com

Ove neopisivo vrijedne stranice nude nam uvid i detaljan opis Leonardovih misli, izuma koje je ostvario i upute za velik broj inovacija koje za života nije stigao realizirati. Njegove su riječi popraćene i velikim brojem ilustracija, crteža te skica koje do sada nisu bile ovako blizu znatiželjnicima.

Iako projekt traje od 2007. godine, nedavno je doveden na novu razinu. Uvedena je mogućnost zumiranja i detaljnog pregleda svih detalja koji se nalaze na papiru, a djelo su Leonardove ruke. Osim toga, ako kojim slučajem niste upoznati s Leonardom, njegovim životom i talentom, na samom početku ponuđen vam je i kratki uvod koji donosi informacije koje vas upoznaju s renesansnim genijem ili nadopunjuju vaše znanje. Iako su bilješke na talijanskom jeziku i pisane karakterističnim načinom s desna na lijevo, i dalje nam ostaje neopisiva euforija dok čitamo i promatramo ono što je Leonardo nekoć držao u rukama.

Be social

Komentari