Vizart

U riječi, u jeziku, stvari tek postaju i jesu!

Foto:kgz.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/galerija.vn
Foto:facebook.com/galerija.vn

Sinoć, 14. ožujka 2013. godine u 20 sati, je otvorena izložba pod nazivom Korpus”  Vlatke Kolarović u Galeriji VN u Zagrebu. Prema ideji Vlatke Kolarović, uz stručnu suradnju Marka Tadića izložbom “Korpus” obilježit će se 15 godina znanstvenoga rada na Hrvatskom nacionalnom korpusu te kako smatraju, učiniti veliki korak prema EU.

Autorica izložbe je usko vezana uz kulturu i jezik – zaposlena je u Programu za kulturu HTV-a, gdje je radila u emisiji Pola ure kulture, a posljednjih osam godina uređuje i vodi emisiju Drugi format u kojoj se bavi širokim rasponom kulturnih i društvenih fenomena ugošćujući brojne domaće i svjetske filozofe, umjetnike, dizajnere i književnike. Od 2012. godine,  urednica je Programa za kulturu HTV-a. U Galeriji VN 2007. godine, realizirala je također još jednu izložbu pod nazivom Bolja polovica, koja je također ostavila dubok utisak na posjetitelje.

Foto:facebook.com/vlatka.kolarovic
Foto:facebook.com/vlatka.kolarovic

Ova izložba nam stvara različite nedoumice gdje se postavljaju pitanja:

-Kakva je zemlja ako je oblikuje njezin – jezik?

– Što taj jezik o nama govori, čak i kada sami nismo sigurni što želimo reći?

– Kojih “10 naj”  imenica, glagola, psovki, prezimena koristimo svaki dan?

– Znate li koja je najčešće korištena imenica u hrvatskom jeziku?

– Što je s riječima koje koristimo, a nisu nikada zapisane ni u jednom rječniku?

Naš svijet je sazdan od riječi! Zbog toga Korpus jest netipična izložba riječi koja u galeriju stavlja hrvatski jezik kao i dosadašnja istraživanja jezika (koja datira s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća) i suvremene spoznaje o jeziku.

Foto:facebook.com/galerija.vn
Foto:facebook.com/galerija.vn

Svi ljubitelji hrvatskoga jezika, kao i jezikoslovci i kulturnjaci,  koji se bave ovim područjom neće požaliti ako posjete ovu neobičnu izložbu gdje mogu saznati nešto više o samome jeziku, njegovoj uporabi i hrvatskoj pisanoj riječi. Izložba je otvorena do 29. ožujka 2013. godine.

Be social

Komentari