Vizart

Umjetnice OKO i Sanja Iveković izlažu u New Yorku

Foto: facebook.com/OKO176 i youtube.com/screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/OKO176 i youtube.com/screenshot
Foto: facebook.com/OKO176 i youtube.com/screenshot

Dvije afirmirane hrvatske umjetnice – OKO, tajanstvena predvoditeljica zagrebačke urbane kulture i Sanja Iveković, jedna od naših značajnijih suvremenih umjetnica, će skupa s još četiri odabrane umjetnice izlagati svoje radove na izložbi „So You Want to See“ („Dakle, želite vidjeti“), koja se 17. travnja otvara u njujorškoj galeriji E-flux.

Spomenutu izložbu je postavio zagrebački kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga) koji surađuje s umjetnicama iz cijelog svijeta. Na internetskoj stranici galerije stoji da je bitno da njihovi radovi svjedoče o paralelnim preokupacijama unatoč tome što su nastali u različitim povijesnim kontekstima i društvenim situacijama.

Izložba se fokusira na različite pristupe načina gledanja i promatranja te istovremeno pokušava prikazati odnose između onog što odbijamo i što želimo vidjeti. Također, mnogi radovi se bave pitanjima ženske borbe za emancipaciju i ravnopravnost, pod povijesnim i suvremenim uvjetima.

Kolaž, kritična suprotstavljanje, prerada dokumentarnog pristupa, raspored i kombiniranje različitih kulturnih referenci su među glavnim artističkim načinima koje umjetnici koriste na izložbi u cilju suočavanja i rušenja percepcije normalnog.

„So You Want to See“ je all-woman izložba i naravno da je – feministička. No nije usmjerena na umjetničku raspravu isključivo o zastupljenosti spola. Umjesto da ponavlja potrebu za rješavanje načina na koji spolna, klasna i rasna ugnjetavanja utječu jedni druge, izložba pokušava zamisliti novi način gledanja i pravednije društvo.

Uz dvije hrvatske predstavnice, svoje će radove predstaviti još i američka umjetnica s berlinskom adresom Rajkamal Kahlon, ruska umjetnica Victoria Lomasko, čileanska pjesnikinja, performerica i politička aktivistica Cecilia Vicuña te argentinska vizualna umjetnica Carla Zaccagnini, koja živi i radi u Brazilu.

Foto: pinterest.com/CeGeGe
Foto: pinterest.com/CeGeGe

Prva žena naše umjetničke scene koja je jasno izrazila svoj feministički stav, Sanja Iveković stvara kolaže koji istražuju sliku žene koja projicira sebe kao nekoga tko nije označen kao neprimjeren ili čak opasan. Zatim tu sliku stavlja u odnos sa slikom ženstvenosti koju nameću masovni mediji.

Foto: facebook.com/OKO176
Foto: facebook.com/OKO176

OKO, koja inače živi u Londonu i Zagrebu, koristi street art tehniku murala i paste-upa. Istovremeno kombinira prizore koje prepoznajemo iz kultnih umjetničkih radova, ali i one popularne izvore koji joj pomažu da stvori fantazmagorične prizore, koji su ujedno duhoviti i zbunjujući. Ova akademski obrazovana umjetnica već više od desetljeća tajno izrađuje instalacije na ulicama koristeći grafičke tehnike poput linoreza, bakroreza i crtanja.

Foto: pinterest.com/jennietwoshoes
Foto: pinterest.com/jennietwoshoes

Argentinka Carla Zaccagnini se referira na prosvjedne napade sufražetkinja na umjetnička djela u muzejima Velike Britanije početkom 20. stoljeća. Promatrajući njihove ikonoklastične geste istražuje svijest o snazi slika, baš kao i ekonomsku i simboličku vrijednost umjetnosti u odnosu na militantni politički angažman.

Foto: pinterest.com/jphillipsbrown
Foto: pinterest.com/jphillipsbrown

Svestrana Čileanka Cecilia Vicuña koristi metodu izravnog intervjua na ulici s pitanjima o ulozi umjetnosti u politički turbulentnim vremenima. Tako stvara akciju koja je u isto vrijeme politička i poetska.

Foto: pinterest.com/theartwar
Foto: pinterest.com/theartwar

Umjetnica Rajkamal Kahlon povezuje povijesni i suvremeni imperijalizam kroz prisvajanje i potkopavanje kolonijalne slike i estetike zapadne etnografije. Na taj način iznosi zakašnjelu vizualnu rehabilitaciju prikazanih likova.

Foto: pinterest.com/sofiajsvensson
Foto: pinterest.com/sofiajsvensson

Victoria Lomasko stvara grafičke reportaže kroz koje prikazuje istragu suvremenih ruskih društvenih sukoba uključujući politiku, moderno ropstvo, situaciju s prostitutkama i unutarnji kolonijalizam.

Umjetnička organizacija E-flux osnovana je u New Yorku 1998. godine. To je ujedno i međunarodna mreža koja obavještava oko 90 tisuća međunarodnih članova, većinom likovnih profesionalaca, o programima s područja suvremene umjetnosti u cijelom svijetu. S vremenom je organizacija počela osmišljavati niz posebnih projekata u obliku edukativnih platformi i različitih umjetničkih projekata s kojima gostuju na važnim svjetskim izložbama. Prije desetak godina otvorila je svoj prvi galerijski prostor i postala jedna od najutjecajnijih newyorških neprofitnih institucija.

Kolektiv „What, How & for Whom“ osnovan je 1999. godine i ima sjedišta u Baselu i Zagrebu. Njegovi su članovi Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić, Sabina Sabolović te dizajner i publicist Dejan Kršić. Njihova izložba „So You Want to See“ u New Yorku će biti otvorena do 6. lipnja ove godine.

Be social

Komentari