Izvedbene umjetnosti

Vanda Winter najavljuje mjuzikl „Ljepotica i Zvijer”

Vanda Winter
Autor desne fotografije: Šime Eškinja
Vrijeme čitanja: 3 minute

„Ljepotica i Zvijer” Disneyjeva je ljubavna priča koja se na filmskom platnu pojavila 1991. godine, a tri godine kasnije po prvi je put uprizorena na Broadwayu.

Zagrebačko gradsko kazalište „Komedija” u suradnji s Produkcijom Disney i u dogovoru s društvom Music Theatre International (Europe) za 22. rujna najavljuje pretpremijeru, a za 24. rujna premijeru u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Glavnu žensku ulogu Belle igra Vanda Winter, nagrađivana i poznata hrvatska akademska glumica i vokalna solistica, a povodom najave premijere imali smo čast iz prve ruke čuti o pripremama, produkciji i emocijama utkanim u mjuzikl „Ljepotica i Zvijer”.

Nismo bježali od drame

Svima nam povremeno treba doza čarolije, naivnosti i ljepote, a Disney je način na koji se to utjelovljuje doveo do savršenstva. Osim toga, bajke su utemeljene na arhetipovima i izmišljene su upravo zato da bi se na univerzalan način prenosile neke temeljne životne istine i mudrosti.

Mi ćemo ostati u klasičnom prikazu poznate bajke, ali njegovu interpretaciju potpisat će naš sjajni autorski tim koji predvode Krešo Batinić, Leo Mujić, Balint Rauscher, Stefano Katunar i Manuela Paladin Šabanović.

Iako predstava jest namijenjena svima, nismo pristupali kao dječjoj predstavi, nego smo se fokusirali na ljubavnu priču i nismo bježali od drame, pa ni od mračnih prizora koji se u priči o ukletom princu nameću. Vizualno će biti raskošno, s velikim ansambl-brojevima, prekrasnom scenografijom i kostimografijom.

Winter
Foto: S. Novković

Pripreme traju od travnja

Mjuzikl, pod ovakvom vrstom licence, logistički je osobito velik i zahtjevan posao. Okuplja ogroman cast koji se odnosi na dvostruku podjelu svih solista, zatim zbor, balet, orkestar i zahtijeva dobro poznavanje scene, veliku koncentraciju i preciznost kad su u pitanju režija, koreografija, te konačno, izvedba.

Pripremamo se još travnja, na plesnim, režijskim, pjevačkim, orkestralnim i kostimografskim probama, te izvan njih. Rad na novoj ulozi uvijek je višestruk i intenzivan proces koji nije omeđen vremenom unutar dana i ne da se zaustaviti u trenutku kad se ode s probe. To je nešto što je možda teško predočiti ljudima koji ne rade ovu vrstu posla, ali u principu jedino tako funkcionira.

Zaljubljena u mjuzikl

Ja sam na takav tempo već naviknuta – prvi sam put kazališne daske stala prije gotovo 20 godina, što mi upravo zvuči potpuno nevjerojatno! S time da, kad sam počela, nisam sama imala niti toliko, pa ispada da sam dosad veći dio života provela u kazalištu, nego izvan njega. To mi je lijepa pomisao!

U kazalište me inicijalno privukla glazba, a mjuzikl mi je otkrio glumački izraz i otvorio vrata u svijet u koji sam se bespovratno zaljubila! To je bilo to!

Vanda Winter
Foto: Šime Eškinja

Belle po drugi put

Belle sam u životu već igrala, također u Disneyjevoj verziji, ali u produkciji kazališta Trešnja. Tad sam bila studentica druge, odnosno treće i četvrte godine glume, a uloga mi je neposredno prije diplome donijela prvo priznanje struke, te ustvari na puno razina utrla put. Iz tog sam iskustva izvukla brojne vrijedne lekcije, neke od njih sam vjerojatno u stanju sagledati tek danas. Činjenica je da i mladost i zrelost nose svoje.

Iako se radi o istoj priči i istoj ulozi, autorski tim je nov, kao što su novi i partneri s kojima dijelim scenu. Ljudi s kojima radim uvijek su mi najveća motivacija i inspiracija, a u ovom slučaju to posebno vrijedi. Zaista se veselimo izlasku pred publiku!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari