Knjige

Večer poezije: Polić Kamov, Šimić, Dedić i Rundek iz usta zamaskiranih pulskih studenata

Foto: Irena Mikulaco
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Irena Mikulaco
Foto: Irena Mikulaco

U petak, 28. veljače, u pulskom ogranku Matice hrvatske održana je „Večer poezije pod maskama“. Sudionici večeri bili su studenti kroatistike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pod mentorstvom profesorice Irene Mikulaco. Posjetitelji večeri poezije, koja je održana povodom karnevala, imali su prilike gotovo sat vremena slušati poeziju domaćih i ruskih pjesnika. Od hrvatskih pjesnika na repertoaru su bili velikani poput Janka Polića Kamova, Antuna Branka Šimića, Tina Ujevića, Arsena Dedića, Luke Paljetka, Darka Rundeka i Anke Žagar, dok su od ruskih pripadnika čitani Sergej Jesenjin, Aleksandar Blok, Ana Ahmatova, Vladimir Zemski i Daniil Harms.

Budući da je vrijeme karnevala u zimsko doba, teme večeri, podijeljene u tri tematska bloka, bile su upravo ljubav, zima i ludizam. U prvom su bloku voditelji Ana Hlavati i Jakša Kasaš najavili zimsko-misaono okruženje te publici napomenuli da bi mogli osjetiti trnce hladnoće. Neke od recitiranih pjesama prvoga tematskog bloka bile su: U tišini (J. P. Kamov), Zima (A. B. Šimić), Tko sam, što sam (S. Jesenjin), Užasne su večeri hladne (A. Blok). Pjesmom More Josipa Pupačića završen je prvi blok i tema zime, a uslijedio je drugi dio večeri s temom ljubavi. Najavu zaključuju Vergilijevom rečenicom Onaj tko ljubi, sam sebi stvara snove koja je bila odlična uvertira u ljubavne stihove Ane Ahmatove (Ne gledaj tako), Arsena Dedića (Ne trebaš mi ništa reći), Luke Paljetka (U svakom slučaju te volim) i Sergeja Jesenjina (Ti ne voliš i ne želiš mene). Treći, ujedno i posljednji tematski blok bio je posvećen ludizmu, odnosno igri riječi koje provociraju neočekivanost, lucidnost te stvaraju učinke vedrine, komičnosti i iznenađenja. Savršeno mjesto za autore poput Darka Rundeka (Stojim i gledam se kako postojim), Vladimira Zemskog (Ti si posljednji), Daniila Harmsa (Što me zanima) te Anke Žagar (Šuma). Poezija je ovdje začinjena plesom i glazbom. Tema ludizma, a ujedno i cijele večeri, zaključena je nastupom dviju studentica, Vedrane Štefančić i Iris Mošnja, koje su za ovu priliku bile maskirane u Gogolja i Puškina. Izvele su kratku dramsku predstavu adaptirajući Harmsovu anegdotu o Gogolju i Puškinu iz djela Nule i ništice. Kroz cijelu smo večer imali prilike čuti zvuke ruske narodne glazbe. Večer je završena odjavom voditelja i nadom da su odagnali sve duhove prošlih dana te su Jesenjinovim posljednjim stihovima Doviđenja dragi, doviđenja, ti mi, prijatelju, jednom bješe sve pozdravili sve prisutne. Nakon nastupa održano je druženje među studentima i posjetiteljima uz pjesmu i glazbu poznate šansonjerke Lade Kos koja je bila slučajni posjetitelj večeri poezije.

Foto: Irena Mikulaco
Foto: Irena Mikulaco

Studenti su za ovu priliku bili odjeveni u razne kostime. Bilo je tu venecijanskih maski, Afrikanaca pa i Kamova i Isadore Duncan. Student Jakša Kasaš, maskiran u Janka Polića Kamova objasnio je razloge maskiranja baš u ovog književnika koji je mlad umro te koliko se dugo bavi čitanjem poezije „Ovo mi je druga godina da sam dio grupe koja održava večeri poezije. Inače ne pišem poeziju, nego kratke priče i dramu. A zašto baš Janko Polić Kamov? On je moj najdraži književnik, rođen je istoga datuma kao i ja te sam baš zato iskoristio priliku da se maskiram upravo u njega.“ – rekao je Kasaš.

Večeri poezije održavaju se od 2009. godine u prostorima Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, a od 2011. u ogranku Matice hrvatske. Organiziraju se dva do tri puta godišnje, za dane Matice hrvatske u prosincu te u prigodama kao što je bila ova večer pod maskama. Mentorica, profesorica Irena Mikulaco, ističe kako se studenti rado uključuju u ovakvu vrstu manifestacije jer, ili pišu svoju poeziju ili rado interpretiraju ili imaju sklonosti prema dramskom izričaju. „Studenti odabiru pjesme na zadanu temu, prema autorima i prema svojim sklonostima. Moja uloga je usmjeriti ih na koji će način interpretirati pjesmu. Najvažnije mi je da zavole umjetnost, da su kreativni i da uživaju u onome što rade.“ – izjavila je Mikulaco.

U budućnosti i dalje planiraju održavati večeri poezije, ali i druge vrste izražaja. Sljedeći pothvat im je pripremiti Kamovljevu dramu Tragedija mozgova u adaptaciji Jakše Kasaša.

Be social

Komentari