Glazba

Recenzija – My Bloody Valentine: Uredni nered novog albuma

Vrijeme čitanja: 2 minute
555218_404756326281937_139436394_n
Foto: www.facebook.com/mybloodyvalentine

My Bloody Valentine ne rade muziku, oni rade slike. Glazbena uljana platna od distorzije, wah wah pedala i androginih vokala zamotanih u slojeve i slojeve zvuka. Kao kad se Pollock razmaše bojom. Nikada nisam puno slušala My Bloody Valentine, tako da mi je trebalo nešto vremena da shvatim kako se MBV može razumjeti samo ako se nalaziš u određenom stanju uma. Mislim da ne mogu reći točno kojem stanju uma, morate zaključiti za sebe. Ovaj album je, ako ništa, poosobljen. Svaka je pjesma stvar za sebe.

Nasljednik albuma Loveless iz 1991, “mbv” je objavljen nakon pune 22 godine pauze, za kojih su die-hard fanovi My Bloody Valentine poplavili, pocrvenili, požutili i porozili od muke u manjku novog materijala, te vjerojatno kolektivno zaključili kako neće biti novog albuma My Bloody Valentine. Nema. Zero. Ništ. Nula.

Kad je Kevin Shields prije par tjedana ležerno spomenuo kako bi se novi album mogao pojaviti za par dana, nitko mu nije vjerovao. No novi album, jednostavno naslovljen “mbv”, pojavio se u ponoć 2.veljače na službenoj stranici benda mybloodyvalentine.org kao besplatan download. Naravno, poplava 403 errora je započela gotovo po objavljivanju besplatnog downloada. Fanovi su srušili stranicu u nekoliko minuta. Pad servera je toliko razbjesnio jednu veoma akcijski nastrojenu osobu u Indiani, da je ista pokrenula peticiju na stranici Bijele Kuće, pokušavajući predsjedniku Obami objasniti koliko je krucijalno da ljudi uspiju poslušati novi uradak My Bloody Valentine riječima:

The My Bloody Valentine website isn’t working. We the people hereby petition the Obama administration to make it work again.”

Peticija je uskoro bila maknuta sa sajta Bijele Kuće pod argumentom da krši uređivačka pravila same stranice.

My Bloody Valentine – New You

Sva ta buka i konfuzija oko novog albuma MBV-a gotovo da se identično zrcali u samom zvuku albuma. To nije album, to je zvučna instalacija. Više skulptura nego li nešto što se pusti na radiju. Zato i nisam pisala o pojedinačnim pjesmama sa “mbv” albuma. Ali pažljivo složena buka, koja dokazuje da MBV nisu 22 godine samo sjedili doma i pili pivo. Bavili su se svojom čudnom zvučnom matematikom, čini se. Nakon par slušanja, možete to čuti – zvuk koji je zapravo pažljivo kreiran nered. Zvuk koji je iza sve te distorzije pravilni geometrijski objekt. Počnete čuti ugodno pravilnu matricu iza svih tih slojeva raspršenog zvuka. Album s osjećajem kao kad se vrtiš raširenih ruku i osjećaš vjetar na prstima, što može biti ugodno ili neugodno, ovisno o preferencijama. Kad se ufurate, postane vam baš fino treperavo i pulsirajuće u glavi. MBV kao da su neprestano na rubu dvoumljenja žele li svojim zvukom ugoditi slušateljima ili im kratkotrajno traumatizirati bubnjiće, što ih jako zabavlja te ispunjava njihove umjetničke aspiracije…

Besplatan i prekrasno legalan download “mbv” albuma nalazi se na stranici mybloodyvalentine.org, koja sada radi.

Be social

Komentari