Film

Odlični filmovi iz 2012. koje ste vjerojatno propustili

Vrijeme čitanja: 3 minute
Photo: Facebook
Photo: Facebook

Prošla je godina ostavila za sobom gomilu odličnih filmova. Drame, akcijske, komedije, trilere, svatko je mogao naći nekoliko filmova baš po svom ukusu. Ali pitam se koliko bi ih svatko našao kada bi samo znao za sve one koji su ostali skriveni iza tamne sjene mainstream giganta. Zbog nepoklanjanja dovoljno pažnje filmovima koji si pažnju ne mogu kupiti, ili iz nekog razloga ne dolaze do šire javnosti, mnogi nikad ne ostvare uspjeh koji zaslužuju. Ovdje je navedeno nekoliko filmova iz 2012. koji su dobri, a nije se oko njih digla pompa. Možda baš pronađete koji za sebe…

Bernie

Počnimo s jednim super glumcem koji uvijek razveseli svojom maštom i odličnim interpretacijama. Ovog puta Jack Black simpatični je i dobronamjerni bucmasti Bernie, koji dolazi u Carthage u Teksasu te je omiljen u svom novom gradiću. Zaljubljuje se u mrgodnu gunđavu omraženu udovicu te s njom živi sretan život, sve dok ona ne postane posesivna. Toliko posesivna da završi – ubijena. Film je snimljen prema istinitom događaju, točnije prema članku Skipa Hollandswortha iz Texas Monthly-ja iz 1998. g. Nesretnu udovicu glumi Shirley MacLaine, a uz njih je Matthew McConaughey. Ovu je crnu komediju režirao Richard Linklater, a zasigurno je vrijedi pogledati.

Casa de mi Padre

Meksiko i dileri, pozitivci i negativci, lijepa Latina. Sve je bilo lijepo u životu braće Alvarez dok se nisu našli u ratu s najopakijim meksičkim dilerom. U filmu Matta Piedmonta Will Ferrell glumi meksičkog facu koji priča španjolski. To je stvarno lijep jezik, ali u njegovoj verziji, bole uši. Što drugo očekivati od jedne takve parodije? Djetinjasto, ali simpatično, ako volite Ferrellov stil ovo je jedan zabavan film. Njegov downside, ne nama, ali definitivno vladarima svijeta SAD-u je to što je film na nekom drugom jeziku. A bilo bi, dakako, užasno da se moraju mučiti s čitanjem prijevoda. Zato film ostaje na listi manje poznatih.

Safety Not Guaranteed

„Traži se: Netko tko bi išao sa mnom natrag kroz vrijeme. Ovo nije šala. Platit ću nakon što se vratimo. Ponesi svoje oružje. Sigurnost nije zagarantirana. Izveo sam ovo samo jednom prije.“

To je oglas koji je osvanuo 1997. g. u Backwoods Home Magazine-u, koji je napisan kao šala. Šala ili ne, potaknuo je nastajanje ove komedije/drame. Dakle, ono što se dogodi je objavljivanje oglasa koji zainteresira mlade novinare željne priče. Nadobudni, odlaze do čovjekove adrese te se prijave da žele ići s njim. Točnije, to učini vrlo lijepa mlada dama novinarka (Aubrey Plaza). Kako im plan putovanja natrag kroz vijeme uspijeva, morat ćete saznati u filmu (ne volimo spoilere). Režirao je Colin Trevorrow, scenarij napisao Derek Connolly, a film je na Sundance Film Festivalu osvojio Waldo Salt Screenwriting Award.

Compliance

Ovaj je film utemeljen na stvarnom događaju. Becky (Dreama Walker) je obična 19-godišnja zaposlenica fast fooda, koja u miru radi svoj posao. Ali jedan dan, baš onaj dan kad je voditeljica bila loše volje, nazvao je čovjek koji se predstavio kao policajac i tvrdio da je dobio prijavu da je Becky ukrala mušteriji novac iz torbe. Poanta je priče kako čovjek (u ovom slučaju psihopat) pravim riječima može manipulirati drugim osobama, uzrokujući u ovom slučaju veliku nepravdu i štetu te seksualno maltretiranje i sramoćenje. Triler je zanimljiv jer nije tipičan, a u gledatelju stvara snažne osjećaje ljutnje i nezadovoljstva, ali zbog toga nije manje dobar, dapače.

Holy Motors

Holy Motors je francusko-njemačka drama, koju je napisao i režirao Leos Carax s Denisom Lavantom i Édith Scob u glavnim ulogama. Lavant glumi čovjeka koji putuje kroz nekoliko paralelnih života, pa se tako u jednom popodnevu nalazi na mjestima od filmskog seta do kanalizacije. Film je bio nominiran za Palme d’Orat na festivalu u Cannesu.

No

Za vrijeme referenduma u Čileu 1988. g. pokušavali su se pronalaziti načini da se sruši Augusto Pinochet. Tako je jedan mladić, zaposlenik u marketingu, osmislio kampanju protiv Pinocheta, koja jednostavno kaže „Ne“. Ovu je dramu režirao Pablo Larraín, a baziran je na neobjavljenoj drami Antonia Skármete, pod nazivom El Plebiscito. Meksički glumac Gael García Bernal glumi Renéa koji je osmislio kampanju, a kritičari tu ulogu proglašavaju njegovom najboljom izvedbom. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Robot & Frank

U bliskoj budućnosti, u kojoj nam roboti pomažu oko kućanskih poslova, Franku, bivšem kradljivcu dragulja, sin pokloni robota pomagača. Iako ga isprva Frank ne želi, s vremenom se njih dvojica sprijatelje, ali ne samo to, već počnu zajedno i krasti.
Ovaj film Jakea Schreiera oduševio je na festivalu Sundance, ali nije bio dovoljno promoviran. U filmu mogu uživati svi uzrasti, a glumačka ekipa je sjajna – Frank Langella, James Marsden, Liv Tyler i Susan Sarandon.

Be social

Komentari