Glazba

Zanimljivi talenti i povijesna otkrića koji su našli svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda!

Foto: guinessworldrecords.com/glazbeni rekordi.jpg
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: guinnessworldrecords.com/glazbeni rekordi.jpg
Foto: guinnessworldrecords.com/glazbeni rekordi.jpg

Svake godine Guinnessova knjiga rekorda broji nove članove koji su uspjeli srušiti rekorde svojih prethodnika. Neki su smiješni, neki jezoviti, a ima i onih koji su poprilično zapanjujući. Sljedeći rekordi koji su ušli u slavnu knjigu odnose se na glazbena postignuća, od najstarijeg instrumenta pa sve do najhladnijeg koncerta.

315 različitih instrumenata u jednoj simfoniji

Najviše instrumenata upotrijebljenih u muzičkom djelu čini fascinatna brojka od 315 instrumenata, a ovaj rekord je postigao Indijac Rupam Sarmah sa svojim timom, 24. ožujka u Jorhat Sports Complexu. Broj različitih instrumenata koji su korišteni je 315, a ukupan broj svih instrumenata (uključujući one koji su se ponavljali) je 370. Kada se tome doda brojka od 160 vokala, dobiva se rezultat u vidu 476 glazbenika koji su izveli simfoniju u trajanju nešto više od pola sata.

Visoka cijena za rad Antonia Stradivaria

Najviše novca plaćeno za glazbeni instrument na bilo kojoj aukciji je nevjerojatnih 3,5 milijuna dolara! Riječ je o violini poznatijoj pod nazivom ”Hammer”, koju je 1707. izradio slavni graditelj violina Antonio Stradivari u Cremoni, Italija.

Foto: violina_therichtimes.com( violina. jpg
Foto: violina_therichtimes.com( violina. jpg

Najstariji glazbeni instrument pronađen u susjednoj Sloveniji

Flauta za koju se sumnja da je stara otprilike 43 do 84 tisuće godina, otkriće je paleonotologa Ivana Turka, a otkriveno je na Akademiji znanosti u Ljubljani, 1998. godine. Flauta je napravljena od bedrene kosti špiljskog medvjeda, a pronađena je u špiljama Divje babe i čuva se u Nacionalnom muzeju u Ljubljani.

Sviranje na -30’C? Izvedivo!

Britanski pjevač Charlie Simpson postavio je glazbeni rekord 2012. godine u Oymyakonu, Sibir. Riječ je o koncertu izvedenom u najhladnijim uvjetima, na čak -30’C. Koncert je trajao 15 minuta sa stankama između pjesama u trajanju od 30 sekundi. ”Bilo je nepodnošljivo hladno i sviranje gitare s rukavicama nije bila opcija. Morali smo staviti grijače za ruke u rukave prije izvedbe kako bi krv ostala topla i spriječila da mi se smrznu prsti.”, izjavio je Simpson.

Najviša otpjevana nota
Iako je neko vrijeme Mariah Carey držala titulu vlasnice najviše otpjevane note i to G7, 2008. godine titulu joj je oteo pjevač Adam Lopez tako što je postigao visokih C8!

Najniža otpjevana nota

Najniža nota koju je otpjevao čovjek bila je na 0,393 Hz. No, taj rekord oborio je gospel pjevač Roger Menees 2010. godine. Testiranje se moralo provesti posebnom audio opremom jer ljudsko uho ne može čuti zvukove ispod frekvencije od 18 Hz.

Be social

Komentari