Film

Zašto (ne) volimo rebootove filmova i serija?

Foto: serendipitousanachronisms.wordpress.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Svi smo odrasli na određenim serijama i filmovima, stoga smo ponekad uzbuđeni ili pak razočarani kada shvatimo da se radi reboot iste. Osobno, priznat ću vam da nemam velika očekivanja kada čujem da se radi nastavak neke stare serije, no uvijek se trudim ostati „open-minded” i spremna pružiti priliku novome uratku. Novi „Prijatelji”? Zašto ne – nikad se ne zna, uvijek se možemo ugodno iznenaditi. No, zašto je većina takvih serija ipak dočekana na nož od strane najvećih fanova? Jednako kao i s mnogim nastavcima filmova koji već nakon drugog ili trećeg dijela jednostavno nisu dovoljno dobri, fanovi stvaraju istu averziju prema novim uradcima. Tu je i vječno pitanje zašto ponavljati nešto što je doista bilo dobro? Od osjećaja kako su redatelji ostali bez ideja do potpunog oduševljenja, pokušala sam doći do zaključka zašto su rebootovi, bolji ili lošiji od originala.

Moram priznati da su poneki filmovi kao što je to „Oceanovih 11”, uspjeli potpuno zasjeniti original. Vjerujem da je ljudima 1960-ih bilo nemoguće zamisliti kako će doći neki Brad Pitt ili George Clooney te zasjeniti veliki „Rat Pack”. No, nakon četrdeset godina, točnije četerdeset i jedne, to je uspješno pošlo za rukom redatelju Stevenu Soderberghu. To zapravo dokazuje kako neki filmovi doista trebaju reboot u nama bližem vremenu, kako bismo se mogli što bolje poistovjetiti s njima.

Uradci koje zasjenjuju original

Kao što je bilo teško zamisliti Georgea Clooneyja na mjestu originalnog Sinatre, slična stvar se dogodila i u svijetu serija. Da malo dokažem kako reboot može zasjeniti original, moram otići u sada već daleku 2005. godinu. Tada se pokreće snimanje legendarne serije za koju moram priznati da ju doista doživljavam kao original. Protagonist je doktor koji putuje kroz vrijeme i prostor u svojem vremeplovu koji izgleda kao policijska kutija, koja je bila veoma česta u Londonu u ranim 1920-ima. Zvuči poznato? Naravno, riječ je o jednom i jedinom „Doktoru Who”. Prve epizode serije snimljene su 1963., TV film izašao je 1986., a nove sezone se snimaju od 2005. godine sve do danas. „Doktor Who” zasigurno ostaje jedna od rijetkih serija koja je uspjela zadržati svoju slavu i popularnost kroz mnoge generacije čak i unatoč činjenici da je famoznog Doktora glumilo trinaest različitih glumaca.

reboot
Foto: facebook.com/DoctorWho

No, da ne odlazim predaleko. U svijetu rebootova kojih je sve više, ističe se jedna serija koja je po komentarima fanova raspametila čak i one najsitničavije. Radi se o seriji „Queer eye”. Kada je prvi puta izašla na Bravo kanalu 2003. godine, doista je privukla veliki broj gledatelja svojom – za ono vrijeme – intrigantnom radnjom. Pet gay muškaraca, koji su glavni likovi serije, doista su pomicali kulturalne granice u vrijeme kada istospolni brakovi još nisu bili dopušteni. Ova serija je svoj reboot doživjela 2018. godine, i to od strane Netflixa. Prema komentarima fanova, nitko nije ostao razočaran, a ako pogledamo i njihovu ocjenu na Rotten Tomatoesu vidimo da se popela do visokih 91%. Time je zasigurno nekim od glumaca kao što je to Jonathan Van Ness, koji je fanove osvojio svojom karizmatičnošću, osigurala svjetsku slavu.

Rebootovi koje bi bilo bolje zaboraviti

No, moram se i sama složiti s rečenicom da bi neke rebootove bilo bolje zaboraviti. Naime, kao fan „Star Treka”, moram priznati kako me novi „Star Trek Discovery”, unatoč relativno dobrim komentarima, iskreno razočarao. Nisam neki fan prevelikih ljubavnih priča i doista kao fan Star Treka mislim da im tamo nije mjesto – no to sam samo ja, vratimo se onome što većina misli.

Kao jedna od serija koja nikako nije zadovoljila fanove ističe se „The Odd Couple”. Fanovi kažu kako je reboot iz 2015. godine svojim scenarijem i lošim šalama zasjenio odlične performanse glavnih glumaca – Matthewa Perryja i Thomasa Lennona. Od akcijskih serija koje su trebale biti osvježenje, ističe se „The Fugitive Quibi”. Ova serija reboot je one iz 1963. godine, a veliki uspjeh donio joj je i istoimeni film iz 1993. kojeg svi znamo pod nazivom „Bjegunac”. Nažalost, „The Fugitive Quibi” je na Rotten Tomatoesu dobila ocjenu od svega 22% te je fanove ostavila istoga mišljenja – nije vrijedna gledanja.

reboot
Foto: facebook.com/friends.tv

Što bismo voljeli gledati, a što sigurno hoćemo?

Osobno, ne mogu lagati da se veselim rebootu megapopularne serije „Prijatelji”. U ovim teškim vremenima svima nam dobro dođe malo smijeha te se doista nadam da će ovaj reboot ispuniti očekivanja nas – fanova. Također, najavljen je reboot „Seks i grada” koji je uzdrmao obožavatelje činjenicom da neće biti legendarne Samanthe Jones. Ne znam za vas, ali bojim se da će bez nje „Seks i grad”, (p)ostati samo – grad. Uz ove dvije serije, sličnoga žanra, najavljen je i povratak „Tračerice”, „True Blooda”, „Dextera”,Conana Barbarina”, „Punk’d-a” i mnogih drugih. No, vidjet ćemo što će od toga biti.

Osobno, nemam prevelikih želja za rebootom, a ako bih morala birati – odabrala bih „Gremline”. Znam da opet skačem na film, no mislim da ovaj pravi mali blagdanski ‘horor’ zaslužuje neku novu osvježenu verziju u modernoj tehnologiji. 

Rebootovi kao prilagodba novim generacijama

Za kraj moram istaknuti pitanje koje me stalno brine. Rade li se rebootovi uopće za stare fanove? Ako gledamo serije poput „Sabrine male vještice” i nove Netflixove serije „Chilling Adventures of Sabrina”, možemo primijetiti kako smo iz jedne nevine tinejdžerske serije došli upravo u ono što je danas popularno – mračne strane magije. Ista situacija dogodila se i s „Čarobnicama”. Reboot megapopularne serije iz 1998. zaživio je 2018. godine te ostavio fanove podijeljena mišljenja. Od afroameričkih glumica koje su preuzele glavne uloge, uz to da je jedna od njih i gay, možemo vidjeti kako se sve prilagođava novim vremenima. Stoga nije neobično da su mnogi fanovi rekli da smatraju da je nova serija zapravo prilagođena trenutnim generacijama. I, osobno, složila bih se s njima.

reboot
Foto: facebook.co/SabrinaOnNetflix

Kao okorjeli fanovi određenih filmova ili serija, na mnoge od njih se “lovimo” upravo nostalgije radi. Danas, kada gledamo novije generacije, možda upravo njima treba nešto novo – nešto za što će se oni “loviti”. Činjenica je da više nismo u 90-im godinama te da se i trendovi, kao i potrebe ljudi, mijenjaju. Vjerujem kako će se mnogi mladi danas više poistovjetiti s nekim rebootovima serija nego originalima.

Be social

Komentari