Vizart

Zavirite u Mališana, podmornicu iz Drugog svjetskog rata!

Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej
Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Tehnički muzej pruža nesvakidašnju priliku,  koju možete iskoristiti od subote 23. ožujka  pa sve do 30. ožujka 2013. godine (osim 25. ožujka kada muzej ne radi!). U tom razdoblju imate priliku razgledati podmornicu iz Drugog svjetskog rata  nazvanu “Mališan” s čijom se unutrašnjošću možete upoznati prema posebnom rasporedu Tehničkog muzeja u Zagrebu. Vrijeme posjeta podmornice je od ponedjeljka do petka u rasponu od 10 do 14 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Spuštanjem u njezinu unutrašnjost možemo upoznati razne  navigacijske i pogonske uređaje, naoružanje, način rada i preživljavanja u radnim uvjetima te njezinu namjenu.

Zbog čega je uopće ova podmornica tako bitna?

Podmornica CB-20 proizvedena je 1943. godine  u Italiji, a danas je jedinstveni primjerak u svjetskim razmjerima jer ih je napravljeno svega dvadesetak primjeraka na cijelome svijetu.  Kompletna je i originalna,  te naoružana s dva torpeda, a služila je za uništavanje lučkih postrojenja, transportnih i ratnih brodova. Djelovala je na Sredozemnom i Crnom moru, a kasnije i na Jadranskom moru. U njezinoj unutrašnjosti boravila je samo četveročlana posada.

Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej
Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Podmornica je u muzeju izložena tijekom cijele godine, ali zbog sigurnosti posjetitelja ulazak u podmornicu zahtijeva angažman čak četiriju osoba iz muzeja, pa se zbog toga može pogledati samo u nekoliko dana. Mališan  je jako star i već je oronuo, pa je zbog toga važno zapamtiti kako je ulazak u  unutrašnjost podmornice ULAZAK NA VLASTITU ODGOVORNOST!  Za boravka u podmornici mora se čučati, a ulaznica stoji 15 kuna.

Povedite svoje mališane i prijatelje u obilazak ove nesvakidašnje mogućnosti.

Be social

Komentari